Tiyatroculardan destek çağrısı: Özel tiyatroların kapanmasından endişe ediyoruz
Tiyatroların pandemi koşullarında açılmasının giderleri artırdığını belirten Tiyatro Kooperatifi, destek yönetmeliğinin geliştirilmesi ve tiyatroların yerel yönetimlerce desteklenmesini istedi.
Görsel: Pixabay
Tiyatro Kooperatifi, koronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçiren tiyatro sektörünün bu süreci en az hasarla atlatabilmesi için dayanışma çağrısı yaptı. Tiyatroların 1 Temmuz’da açılmasının ekonomik kazanç getirmediğini ve hatta giderlerin büyümesine neden olduğunu belirten Tiyatro Kooperatifi; kamu kuruluşlarını ve yerel yönetimleri sürdürülebilirliği önceleyen somut çözüm önerilerini hayata geçirmeye çağırdı.
Tiyatro Kooperatifi, geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren özel tiyatroların projelerine yapılacak yardımları belirleyen yönetmelikteki maddeleri olumlu bulmakla birlikte asıl sorunları çözmede yeterli olamadığını dikkat çekti. Bu yönetmeliğe, tiyatroların proje bazlı olarak talep ettiği tutarın oranının artırılması; destek üst sınırının yükseltilmesi; 2019-2020 sezonunda bakanlıktan destek alan tiyatroların yükümlülüklerinin hafifletilmesi ve video kaydı sunmak şartıyla 20+1 temsil şartının aranmaması; tiyatro sektörünün ‘Mücbir sebep kapsamına giren sektörler’ arasına alınması gibi yeni maddeler eklendi.
Destek kapsamına alınacak tiyatrolarda vergi ve SGK borcunun olmaması şartı aranması, zor durumda olan tiyatroların büyük bölümünün bu yardımdan yararlanamayacağı anlamına geliyor. Tiyatro Kooperatifi, pandemi döneminde vergi ve SGK borcu olan tiyatroların destekten yararlanması gerektiğini vurguladı. Bakanlık tarafından açıklanan bu tip mali destek girişimlerinin, karşılaşılan kriz karşısında tiyatroların ayakta kalabilmesi için tek başına yeterli olmadığını belirten Tiyatro Kooperatifi, gerekli desteklerin sağlanamaması durumunda tiyatroların kapanma noktasına gelmesinden endişe ettiklerini söyledi.
SAHNELER AÇILIYOR AMA NASIL?
1 Temmuz’da tiyatroların açılması kararıyla ilgili olarak Tiyatro Kooperatifi, özel tiyatroların çoğunun kapılarını açmasının ekonomik kazanç sağlayabilecekleri anlamına gelmediğini ve henüz bu açılışa hazır olmadıklarını belirtti. Tiyatro Kooperatifi, açık hava alanlarının kullanımı konusunda bazı belediyelerin ve kurumların öncülük ettiği mevcut projelerin olduğunu ancak bu alanların hem seyirci hem de görevli personel açısından tam olarak nasıl organize olacağı konusunda sorunlar olduğunu vurguladı. Kooperatif, oyunlar oynansa bile maksimum yüzde 50 kapasiteyle açılacak oyunlara seyircinin ne oranda rağbet edeceğinin ve bunun ev sahibi kurum ve tiyatrolar için ekonomik olarak ne kazandıracağının bilinmediğini dile getirdi.
BELEDİYELERE AÇIK ÇAĞRI
Kooperatif aynı zamanda Türkiye’deki tüm belediyelerin kendi bölgelerindeki özel tiyatroların ayakta kalabilmesi için aktif olarak çalışması gerektiğini vurgulayarak belediyeleri dayanışmaya çağırdı. Kooperatif bu amaçla, belediyelerin önümüzdeki yaz ve sonbahar sürecinde açık hava tiyatrolarını ve etkinlik alanlarını özel tiyatroların kullanımına açmasını, mekanların temizliği ve hijyeni üzerine çalışmalar yürütülmesini; sahneler açıldıktan sonra bu mekanların periyodik olarak dezenfekte edilmesini; oyunların tanıtımı için billboard ve şehirde özel alanların açılmasını önerdi.
"SEYİRCİ TİYATROLARINA SAHİP ÇIKMALI"
Tiyatro Kooperatifi, sadece kamu kuruluşları değil seyircinin ve özel sektörün de tiyatrolara bireysel ve kurumsal olarak destek olmasının şart olduğunu söyledi. Bir ülkenin temel yapı taşları arasında olan tiyatro sanatının en fazla sahiplenilmesi gereken arterlerden biri olduğunu belirten Tiyatro Kooperatifi, toplumun kültür-sanat olmadan nefes alınamayacağı ve kırılgan yapısı nedeniyle en fazla ilgi ve desteğe özel tiyatroların ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti. Tiyatro Kooperatifi, kültür-sanat hayatının can damarlarından olan özel tiyatroların özel sektörle her türlü iş birliğine açık olduğunu ifade etti.
TİYATRO KOOPERATİFİNİN CEVAP BEKLEYEN TALEPLERİ
- 2020 mart-kasım aylarında stopaj vergisinin alınmaması ve 9 aylık SGK primlerinin devlet tarafından karşılanması…
- 2020 şubat-kasım ayları aralığında çıkacak olan KDV, muhtasar, geçici vergi, gelir vergisi/kurumlar vergisi ve SGK ödemelerinin aralık 2020 sonuna ertelenmesi…
- Sahnelerin sabit giderlerinin karşılanması…
- Özel tiyatroların yaşayabilmesi için Devlet Destekli Kredi (KGF) desteği verilmesi…
- Özel tiyatro biletleri üzerindeki KDV oranının yüzde 1 olarak belirlenmesi…
- Devlet Tiyatrolarının sahnelerinin kullanılmadığı günlerin özel tiyatrolara ücretsiz tahsis edilmesi ve yine aynı sahnelerin yaz aylarındaki boş günlerinin ücretsiz tahsisinin sağlanması; yanı sıra ses ve ışık gibi teknik imkanların karşılanması ve tanıtım konusunda bakanlığın destek sağlaması…
- Devlet ve Şehir Tiyatrolarının pandemi sebebiyle kullanılamayan oyun bütçelerinin, özel tiyatroların yaşaması için kullanılması…
(KÜLTÜR SERVİSİ)