ODTÜ öğrencileri yönetimde muhatap bulamıyor
Salgın koşulları sebebiyle mağdur olan ODTÜ öğrencileri gönderdikleri dilekçelere yönetiminden hiçbir cevap alamadı. Öğrenciler bölüm yönetiminin kendilerini muhatap almamasına tepkililer.
Fotoğraf: ODTÜ logosu
Onur MERCAN
ODTÜ Makina Mühendisliği bölümü 2. Sınıf öğrencisi
Yeni bir sisteme geçilmesiyle halihazırda zor olan mühendislik dersleri ODTÜ Makina Mühendisliği öğrencileri için daha çok çaba gerektirmeye başladı. Bununla birlikte hemen herkes için ders çalışma ortamı sağlama imkanı azaldı, eğitim materyallerine erişim güçleşti. Kimi öğrenciler içinse ders çalışmak için ayrı bir oda, bilgisayar ve materyallere erişim için yeterli miktarda internete ulaşmak mümkün olmadı.
Bu süreçte ölçme ve değerlendirmenin belki kısa sürede bireysel şekilde bilgiyi kağıda dökmeye dayalı sınavlardansa uzaktan eğitime daha uygun yöntemlerle yapılmaya çalışılacağını umut eden öğrenciler güzel bir sürprizle karşılaştı. Pandemi şartlarından dolayı aksayan eğitime, kimi derslerde anlatımın yalnızca slaytlarla yapılmasına rağmen vize ve finaller öğrencilerin karşısına normal dönemlerdekinden bile daha yoğun olarak çıktı. Yeni eğitim biçimine adapte olmakta güçlük çeken, birçok sebepten ötürü yetersiz bir eğitim alan öğrenciler oldukça zorlu bir sınav dönemi geçirdi. Birçoğu içinse tüm bunların üzerine teknik sorunlar da eklenince öğrenilen bilgiyi kullanabildiğini göstermek pek mümkün olmadı. Öğrenciler arasında bu dönemin kayıp bir dönem olduğu görüşü yaygın.
Fakülte öğrencileri özellikle online eğitim ile daha da belirginleşen ve artan sorunlarını çözmek için internet üzerinden bir araya gelerek çözüm üretmek için tartıştı. Öğrenci Temsilcileri Kurulu gibi kanalların kapalı olması sebebiyle resmi geçerliliği olduğundan bir dilekçenin hazırlanıp bölüm başkanlığına atılması kararlaştırıldı. Dilekçede birçok konuya değinildi. Covid-19 sebebiyle birçok firmanın stajyer almaması sebebiyle stajlar konusunda makina mühendisliği bölümünün öğrencilerin işini kolaylaştıracak adımlar atmasına, dönem içinde yaşanan mağduriyetlerin telafisi için yaz okulunda bölüm derslerinin açılması ve gelecek dönem de online eğitimin devam etmesi durumunda eksiklerini tamamlaması mümkün olmayan öğrencilere materyallerin okul tarafından temin edilmesi gibi sorunlar ve çözüm önerileri dile getirildi. Ayrıca eğitim ve ölçme-değerlendirme faaliyetlerinde akademi-öğrenci iletişiminin önemi vurgulanarak düzenli bir iletişim kanalı kurulması ve öğrencilerin de karar alma aşamalarına dâhil edilmesi talebi iletildi.
Salgın koşulları sebebiyle dilekçeler e-posta olarak gönderildi. Ancak 9 Haziran’dan başlayarak atılan maillere yüzlerce öğrenci bölüm yönetiminden hiçbir cevap alamadı. Öğrenciler bölüm yönetiminin kendilerini muhatap almamasına tepkililer.