Finlandiya’da temizlik işçilerine köle muamalesi
Finlandiya’da mülteci ve göçmen işçilerin temizlik sektöründe yoğun emek sömürüsüne tabi tutulduklarını ve köle gibi çalıştırıldıkları ortaya çıktı.
Fotoğraf: Pixabay
Murat KUSEYRİ
Stockholm
Finlandiya’da temizlik işlerini yapanların çoğunluğunu göçmen işçiler ve mülteciler oluşturuyor. İşverenler, yasal haklarını bilmeyen temizlik işçilerini infazsızca kullanıyor.
Onu aşkın temizlikçiyle söyleşi yapan ve çalıştırıldıkları okullar ve bakım evlerindeki belgeleri inceleyen Helsingin Sanomat’ın haberi Finlandiya’da büyük yankı ve tepkilere neden oldu.
Helsingin Sanomat gazetesinin haberine göre, temizlik sektöründe uzun çalışma saatleri, neredeyse hiç mola olmaması ve ödenmeyen ücretler oldukça yaygın. Temizlik işçilerinin emek sömürüsü sistematik ve oldukça kapsamlı. Gazetenin değerlendirmesine göre en kötüsü de temizlik işçilerinin çalışma koşullarının insan ticaretini andırması.
ÇALIŞMA BAKANI: GİRİŞİMDE BULUNACAĞIZ
Çalışma Bakanı Tuula Haatainen, önlem alınması için girişimlerde bulunacağını söyledi. Birçok sektörde iş gücünün istismar edilmesinin olağan hale geldiği belirten Haatainen, “Finlandiya’da yabancı iş gücünü sömüren bir kültürün oluşması üzüntü verici” dedi.
Haatainen, yabancı işgücünü pratikte kullanan şirketlerin çalışanlarına haksızlık yaptıkları belirlendiğinde çalışma izinlerinin geri alınması gerektiğini söyledi. Belediye ve devlet kurumlarına da satın aldıkları hizmetleri daha iyi kontrol etmeleri uyarısında bulundu.
Sosyal Demokrat Parti Lideri ve Başbakan Sanna Marin de, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şirketlerin işçileri kullanmalarına tepki gösterdi ve hükümet olarak önlem alacaklarını açıkladı. Marin, ”Durumun düzelmesi için hem yasalarda değişiklik yapılması hem de kurumlara daha fazla kaynak aktarılması gerekir” dedi.
SENDİKALARA DAHA FAZLA YETKİ VERİLMELİ
Hükümetin çalışma yaşamında en fazla baskıyla karşı karşıya kalanlara destek vereceğine vurgu yapan Marin, “İşgücünün istismarı işverenler için büyük bir ekonomik risk oluşturmalı ve kazandırmamalı. Ama şimdi durum böyle değil. Sendikalara bu tür istismarlara karşı daha verimli araçlar verilmeli” ifadeleriyle sendikalara daha fazla yetki verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Finlandiya sendikaları, uzun yıllardan bu yana işverenlerin işgücünü sömürüsüne karşı sendikalara sınıf adına dava açma yetkisi tanınmasını talep ediyor ancak bu talep karşılık bulmuyordu.
Marin ve Haatainen, sendikalara sınıf adına dava açma ve girişimde bulunma hakkı verilmesinden yana olduklarını belirtti. Haahainen, haber ajansı STT’ye Çalışma Bakanı olarak sorunun çözümü için çıkarılması gereken yasa tasarılarını hızlandıracağını söyledi.
SENDİKA: ŞOK EDİCİ
Temizlik ve servis sektöründe örgütlü işçi sendikası PAM’ın çalışanların çıkarlarını korumakla görevli bölümün şefi Jaana Ylitalos, haber ajansı STT’ye çok sayıda firmanın çalışma yürüttüğü temizlik sektörünün karanlık yanları olduğunu hatırlattıktan sonra “Finlandiya toplumunda bunların olması şok edici. Bu fenomenle hesaplaşma imkanımız var ama bugüne dek başarılı olamadık” dedi.
Şirketlerin istismar ettikleri temizlik çalışanlarının nadiren sendikayla ilişkiye geçtiklerini söyleyen Ylitalo, sendikadan yardım almak için üye olmanın zorunlu olmadığını ve sendikalarının üyeleri olmasa da zayıf durumda bulunan tüm çalışanlara destek olacağını belirtti.
İşçilerin güvenliklerinden sorumlu kurumların çalışanları istismar eden firmalara yaptırım uygulaması gerektiğini söyleyen Ylitalo, “O zaman işveren sorunu çözmek için bir şeyler yapmak zorunda kalır. Sendikalara sınıf davası açma yetkisi vermek de çalışmalarını önemli ölçüde kolaylaştırır” şeklinde konuştu.