09 Temmuz 2020 08:14
Son Güncellenme Tarihi: 09 Temmuz 2020 20:32

Baro başkanları ve avukatlar, Ankara Kuğulu Park'ta polis ablukası altında sabahlıyor

Baro başkanları “çoklu baro” teklifine karşı Ankara Kuğulu Park’ta nöbet tutuyor. Polis baro başkanlarını ablukaya aldı, gazetecilerin girişine izin verilmiyor.

Fotoğraf: Birkan Bulut/Evrensel

Paylaş

Hükümetin "çoklu baro" dayatmasına karşı baro başkanlarının ve avukatların Kuğulu Park’ta başlattığı nöbet eylemi sürüyor. Polisin tavrı sebebiyle alanda ara ara gerilim yaşanırken baro başkanları ve avukatlar Kuğulu Park'ta sabahlama kararı aldı.

"Çoklu baro" teklifinin ilk iki maddesinin kabul edilmesinin ardından Ankara'ya gelen baro başkanları, sendika ve meslek örgütleri ile tüm meslektaşlarını Ankara’ya çağırdı. “Savunma Ankara’ya” sloganıyla yapılan çağrının ardından öncelikle baro başkanları başkente geldi. Yasa geçene kadar Kuğulu Park’ta nöbet tutacaklarını duyuran baro başkanları, baroları bölme çabalarına karşı hep birlikte direnecekleri mesajını verdi. Baro başkanları, tarihin bu yasaya el kaldıranları yazacağı uyarısında bulundu. 

POLİS BARO BAŞKANLARINI ABLUKAYA ALDI

Baro başkanları park içinde ablukaya alınırken onlara destek olmak için gelen avukatlar, polis ablukası sebebiyle Tunalı Hilmi Caddesi’nde eylemlerine devam ediyor.

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, avukatların yanına gelerek kararlı olduklarını belirtti ve “Biat etmiyoruz. Meslektaşlarımızla burada parkta buluşmak istiyoruz. 20’den fazla baro başkanıyla içerdeyiz, buradan ayrılmayacağız” ifadelerini kullandı. Kuğulu Parkt'an ayrılmayacaklarını ve sabahlayacaklarını söyleyen Sağkan'a, avukatlar “Biz de buradan ayrılmıyoruz" yanıtını verdi.

Polis ablukasını aşarak baro başkanlarının yanına gitmek isteyen bir avukat, polisler tarafından darbedildi. Polis, avukatı gözaltına almaya çalışırken diğer avukatlar buna engel oldu.

Parkta 50'ye yakın baro başkanı bulunurken İzmir, İstanbul ve diğer pek çok ilden yola çıkan avukatların da Kuğulu Park önüne geleceği belirtildi.

Polis gazeteciler için bariyerle kapatılmış ayrı bir alan oluşturdu. Ancak buraya turkuaz basın kartı olmayan gazeteciler alınmadı. İçeri giren gazeteciler görüntü almalarının bariyerle engellenmesi ve turkuaz kartı olmayan gazetecilerin buraya dahi girememesi nedeniyle geri çıktı. Dışarı bulunan gazeteciler yanlarına gelen meslektaşlarını alkışladı.

"BAŞKA SORUNLARIMIZ VAR UĞRAŞILMASI GEREKEN AVUKATLAR DEĞİL"

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, “Barolar anayasal temeli olan kuruluşlardır. Bu anlamda birden fazla baro yapılması kabul edilemez. Bu, hiçbir gelişmiş ülkede olmayan bir uygulama. Türkiye’de yurttaşların başka sorunları var, bizim başka sorunlarımız var. Uğraşılması gereken konu avukatlar değil. Öncelik başka sorunlarımıza verilmelidir. Bir değişiklik yapılacaksa parçalı değil, bir bütün şeklinde gerçekten sorun çözücü olmalıdır” diye konuştu.

Avukatları nöbete çağıran Yücel, avukatların her ilde direndiğini ve iktidarın yaratmaya çalıştığı bölünmüşlük havasının tam aksine hep birlikte Ankara’da olduklarını söyledi.

"TARİH YASAYA EL KALDIRANLARI YAZACAK"

Dersim Barosu Başkanı Çetin de hakim ve savcılarla ilgili şaibeler zaten tartışılırken bu yasayla birlikte avukatların siyasi görüşlerinin yargı önünde zaten olan önyargıyı pekiştireceğini belirtti. Çetin şunları söyledi: “Adaletin gözlerinin kapalılığı artık açıldı. Artık insan haklarının yerine getirilmesi daha da sıkıntı olacak. Artık maalesef vatandaşın hakları, avukatın hangi barodan olduğuna göre değişecek. Önyargı çoğalacak. İnsanlar süpermarketlere nasıl gidip seçiyorsa artık avukatlara da aynı muamele yapılacak. Bu savunma mesleğine bir darbedir, halkın hak arama hürriyetine bir kısıtlamadır. Halkın hak arama hürriyetine telafisi imkansız hasarlar verecektir. Meclisteki yetkililerin vicdanını dinleyerek, hukuk normlarını dikkate alarak karar vermesini istiyoruz. Pandemiyi bir lütuf olarak gören Meclise sesleniyoruz. Bu yasaya el kaldıranları tarih yazacak.”

SENDİKA VE MESLEK ÖRGÜTLERİNE ÇAĞRI

Genel Kurula girmeyi düşünmediklerini belirten Çetin, Ankara’da nöbete devam edeceklerini söyledi. Çetin, “Sendikalar ve meslek örgütlerini barolara sahip çıkmaya çağırıyoruz. Hukukun üstünlüğüne sahip çıkmak kendi haklarına sahip çıkmaktır” dedi.

YEŞİLBOĞAZ: KORKUNÇ SONUÇLAR DOĞURACAK

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz da baro başkanları olarak baroları böl-parçala-yönet sistemine izin vermeyeceklerini belirterek, “Bu tasarının TBMM Genel Kurulunda görüşüleceği süre boyunca Ankara’da savunma nöbetimizi sürdüreceğiz. Yandaş baro yaratılması, savunmanın siyasallaştırılması ve bağımlı hale getirilmek istenmesi ülke adına, hukuk devleti adına, toplum adına, avukatlık mesleği adına korkunç sonuçlar doğuracaktır. Yandaş baro, paralel baro istemiyoruz. Bu tasarı yasalaşsa bile mücadelemizi sürdüreceğiz, vazgeçmeyeceğiz, böldürmeyeceğiz. Şu an 40 baro başkanı olarak buradayız. Yarın Türkiye’nin bütün illerinden meslektaşlarımız da gelip mücadelemize destek verecek” diye konuştu.

"NÖBETTEYİZ"

"Çoklu baro” teklifine karşı avukatları Ankara’ya çağıran baro başkanları, “Yasa teklifi Meclis’te görüşüldüğü süre boyunca nöbette olacağız” dedi. Sosyal medya hesaplarında #SavunmaAnkaraya hashtagıyla birlikte çağrı metnini paylaşan onlarca baro başkanı, yasa teklifinin Meclis’te görüşmeleri sürdükçe Ankara’da nöbette olacaklarını belirtti.

Baro başkanları sosyal medya hesaplarında da çağrıda bulundu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul genelinde eş zamanlı operasyon

SONRAKİ HABER

Can Dündar’ın yargılandığı MİT tırları davası ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa