Hastanede çalışan temizlik işçileri: İkinci sınıf çalışan yerine konuluyoruz
Sağlık emekçisi statüsünde sayılmadıkları için birçok ayrıma ve hak kaybına maruz kalan hastane temizlik işçileri ikinci sınıf çalışan yerine konulmaktan şikayetçi.
Fotoğraf: Nurettin Fidancan/DHA
Doğa Başak ÖZTÜRK
Ankara
Salgınla mücadelede verdikleri emekler ve aldıkları risk yok sayılan hastanelerde çalışan temizlik işçileri Kovid-19 teşhisi konulan sağlık emekçileri arasında da ilk sıralarda yer alıyor. Sağlık emekçisi statüsünde sayılmadıkları için birçok ayrımcılığa ve hak kaybına maruz kaldıklarını belirten temizlik işçileri “İkinci sınıf çalışan yerine konuluyoruz” diyerek çalışma koşulları ve ücretlerinin düzeltilmesini, ayrımcılığa son verilmesini istedi. Ankara Tabip Odasının yayımladığı verilere göre kentte koronavirüs testi pozitif çıkan sağlık emekçisi temizlik işçisi sayısı 67.
"ÇÖP KUTUSUNDAKİ İĞNE HASTA ETTİ"
Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesinde çalışan Reyhan Karadereli temizlik görevlisi. Salgın başladıktan çok kısa bir süre sonra Kovid-19 tanısı aldığını anlatan Karadereli “Hastanede çöp kutusuna atılmış bir iğne battı. Bu olaydan bir hafta sonra koronavirüs testim pozitif çıktım” dedi. Salgın döneminde çalışma saatlerinin arttığını, eleman eksikliği, düzensizlik, iş tanımı düzgün yapılmadığı için birçok sıkıntı ve riskle karşı karıya kaldıklarını ifade eden Karadereli “Ama biz temizlik işçileri, diğer sağlık emekçilerine verilen ek ücreti alamıyoruz. Ek ücret almak için eylem yaptığımızda gözaltına alındık” diye konuştu. Ailesini haftalarca göremediğini, apartmanda insanların kendisinden uzak durduğunu belirten diğer sağlık emekçilerine kalacak yer ayarlanırken kendilerine bu imkanın sunulmadığını söyledi.
"YENİ KIYAFET VERİLMİYOR"
İsmini vermek istemeyen başka bir temizlik işçisi ise pandemi döneminde ikinci sınıf çalışan ve insan yerine konulduklarını söyleyerek “Hiçbir haktan faydalanamıyoruz. Sürekli sıkıştırma ve mobbing var. 2-3 oda temizleyince kıyafetimiz kirleniyor. Ama yeni kıyafet istediğimizde ‘Temizlik görevlisine kıyafet yok’ deniyor. Kovid-19 tanılı hastanın odasına girerken N95 maske verilmesi gerekirken bize verilmiyor. Koronalı hastanın odasına mecbur olmadıkça girilmemesi gerekirken, biz temizlik için girmek zorunda kalıyoruz. Koronavirüs riski bize de var ama ne ek ödeme ne de diğer haklardan yararlanamıyoruz” diye konuştu.
EN ÇOK VAKA GÖRÜLEN ÜÇÜNCÜ GRUP
İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz, temizlik işçilerinin sağlık emekçileri arasında en çok vaka görülen üçüncü grup olduğuna dikkati çekerek “İzmir için 11 Haziran’da açıklanan verilere göre çoğu temizlik ve bakım işçisi olan toplam 90 personelin koronavirüs testi pozitif çıktı” dedi. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demirel ise, Diyarbakır’da Kovid-19 tanısı konulan temizlik işçilerinin sayısının 26 olduğunu belirtti.
"SAĞLIK HİZMETİ BİR BÜTÜNDÜR"
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Murat Ekmez de sağlığın birbirini tamamlayan unsurlardan oluştuğunu ve burada bir ayrım yapılamayacağını belirterek “Sağlık alanında en çok temizlik işçileri ayrımcılığa maruz kaldı” dedi.