Kemalpaşa ve Karabağlar’ın kentsel dönüşüm sorunu

İzmir Kemalpaşa ile Karabağlar'da yaşayan halk, bulundukları yerden ayrılmaya zorlanmayacakları, planların kendileriyle birlikte yapıldığı bir dönüşüm istiyor.

10 Temmuz 2020 11:01
Paylaş

İzmir’de Kemalpaşa ile Karabağlar’ın kentsel dönüşümü sorunu sürüyor. Derneklerde örgütlenen mahalleliler dönüşümün halk için değil rant için yapıldığını söylüyor. Mahallelilere danışılmadan yapılan planlara itirazlar karşısındaki tutum ise “İtiraz süresi kaçsın davalar açılmasın” şeklinde. Mahalleliler, bulundukları yerden ayrılmaya zorlanmayacakları, planların kendileriyle birlikte yapıldığı bir dönüşüm istiyor.

Karabağlar Yüzbaşı Şerafettin Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Dayanışma Derneği Yöneticisi Derya Çolak ile Kentsel Dönüşüm Dernekleri Avukatı Naciye Gür, Kemalpaşa’dan Soğukpınar-Atatürk Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Dayanışma Derneği Başkanı Yavuz Artuğ, Atatürk Mahallesi Kentsel Dönüşüm Derneği Yöneticisi Ali Baba Öz ve Soğukpınar Mahallesi kentsel dönüşüm mağduru Emine Çelik ile görüştük.

"DÖNÜŞÜM HALK İÇİN YAPILMIYOR"

Yüzbaşı Şerafettin Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Dayanışma Derneği Yöneticisi Derya Çolak bu mahallede doğup büyüdüğünü belirterek, “Komşuluk hakkı hiçe sayılıyor. İnsanlar burada evlerini vermek istemiyor. Burada bir mahalle kültürü var. Elimizden gelen mücadeleyi veriyoruz. Bu dönüşüm halk düşünülerek yapılmıyor, rantsal dönüşüm aslında” dedi. İtiraz sürecini mahalleli ile birlikte yaptıklarını aktaran Çolak, şunları söyledi: “İnsanlar ömürlerini burada geçirmiş ve kimse evini vermek istemiyor. Yapılacaksa yapılsın ama biz burada kalalım bizi taşımasınlar diyorlar.”

"TEPEDEN HAZIRLANMIŞ PLANLAR SUNULUYOR"

Avukat Naciye Gür ise hukuki süreci şöyle anlattı: “Burada da birden fazla dernek var. Bu dernekler ne yapıyor? 2012 arkamızdaki alan riskli alan ilan edildi. Ve 2015 itibariyle mütemadiyen planlar yapılıyor bu bölgede. Bölge tamamen planlanmıyor, etap etap planlanıyor, ilk itiraz bu zaten. Neden etaplanıyor? Çünkü burada yaşayan insanlar bu etabın neresine dahil edilecekler bilmiyorlar. Ciddi belirsizlik var. 2015’ten bu yana 4 ya da 5 dosya açıldı. Çünkü 5 ayrı plan yapıldı. Her plana ayrı hukuki süreç işliyor. Son 2 plana gönüllü olarak müdahil oldum. Son dosyada örneğin 200’e yakın vatandaş vardı, dava dilekçesi ortak olan ayrıca 4 dernek de davacı vasfında. Yani vatandaşlar da derneklerle bir arada hareket ediyor.”

Etap etap planlamanın akıllarda ciddi anlamda karışıklık yarattığını ifade eden Gür, “Genel olarak yapılan planlar küçük değişiklikle yeniden başka bir planla hazırlanıyor. Acaba değişiklik var mı, neresi bizim lehimize dönüştü diye bakıyoruz ama ne yazık ki her seferinde küçük bir kısmı. Amacın hak arama özgürlüğünü sınırlamak olduğunu, itiraz süresi kaçsın, davalar açılmasın şeklinde bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. Kimse de açılan dava neticesinde siz dava açtınız diye gelip de sorulmuyor. Oysa katılımcılık ilkesi çok önemli ama uygulanmıyor. 5 yıl içinde gelip vatandaşa sorulmadı” diye konuştu. Öncelikle tapu sorununun çözülmesi gerektiğini söyleyen Gür, “Sadece tepeden hazırlanmış planlar sunuluyor. Bu da kafa karışıklığı yaratıyor” dedi.

"VERİLEN SÖZLER TUTULSUN"

Kemalpaşa’daki kentsel dönüşüm sorunu için ise ilk sözü Soğukpınar- Atatürk Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Dayanışma Derneği Başkanı Yavuz Artuğ aldı. Artuğ, “Burası 2015 yılında bizden habersizce riskli alan ilan edildi. Bu bizi tedirgin etti ve dernekleştik. Yapılan planların bizi kapsamadığını gördük. Mücadelemizi başlattık. İki tane dava kazandık. Bu davayı kazandık ama şimdiki belediye başkanının yeni planlar hazırlandığını ve bunun yine bizsiz olduğunu biliyoruz. Sormak istiyoruz biz bu planların neresindeyiz?” diye sordu.

Mahalleler birliği olarak 6 maddeden oluşan bir dilekçe hazırlayarak belediyeye sunduklarını ancak geri dönüş alamadıklarını anlatan Artuğ, “Seçim sonrası, şubatın sonunda biz dilekçe verdik, ama hâlâ bize dönüş olmadı. Ankara’ya gidip plan yapıldı ve bunu basından öğrendik. Hâlâ bizimle hareket edildiği söyleniyor ama haberimiz yok” diye tepki gösterdi.

"HAKLARIMIZ KORUNSUN"

Emine Çelik de doğma büyüme Kemalpaşalı. Çelik mağduriyetini şöyle anlattı: “Kentsel dönüşümden dolayı bana ne bir çivi çaktırıyorlar ne de başka bir şey yapabiliyorum. 5 yıldır kiradayım, bunu da karşılamıyorlar. Bir emekli maaşıyla 800 TL kira veriyorum. Sadece kiramız ödenmediği için karşı çıkmıyoruz biz yerinde dönüşüm istiyoruz ve haklarımızın korunmasını istiyoruz.” Çelik yıllardır mücadele ettiklerini söyleyerek son olarak herkesin hakkını savunması gerektiğini ifade etti.  

"BİZİ DİNLEMESİNİ İSTİYORUZ"

Atatürk Mahallesi Kentsel Dönüşüm Derneği Yöneticisi Ali Baba Öz ise şunları dile getirdi: “Kentsel dönüşüm belirsizlik anlamına geldi. Başladığında yöneticiler halkı dışladığı için ne yapıldığı muamma. Giden başkan halkla ilişki kurmadı, benim bildiğim gibi olacak dedi ve halktan da gerekli dersi alarak gitti. Şimdiki için sosyal demokrat, iyi başkan diyoruz. Kendisinden belli taleplerimiz var ve seçim döneminde bize söz vermişti. Bütün aşamalarda halkla birlikte planlama yapacağım demişti ama bugüne kadar yapmadı.” Hem halkın, hem plancıların, hem de belediyenin Türkiye’ye örmek plan yapmasını istediklerini belirten Öz, “Umarım sözümüzü duyar ve yine mahkemelere düşmeyiz. En büyük isteğimiz bizi dinlemesi ve bizimle birlikte olması” dedi. (EVRENSEL WEB TV)

{{408540}}

{{408016}}

{{407486}}

ÖNCEKİ HABER

Bayhan: “Çoklu baro” sadece avukatların tepkisiyle püskürtülemez

SONRAKİ HABER

Kimya Mühendisleri Odası: Tanık beyanları ihmallere işaret ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa