10 Temmuz 2020 11:02

İTÜ'de hazırlık öğrencilerinin sesini duyun

İTÜ hazırlık öğrencisi Berkant Tatlı, mektubunda ay sonunda yapılması planlanan ancak yöntemine hâlâ karar verilmeyen sınavlar planlanırken öğrencilerin taleplerinin gözetilmesini istiyor.

Fotoğraf: Google Streetview

Paylaş

Berkant TATLI
İTÜ

Ben İTÜ’de hazırlık öğrencisiyim. Pandemi süreci başladığında okulumuz online eğitime geçti. Online eğitim başladığında, her öğrencinin aynı koşullarda yaşamdığını düşünüp bu eğitimin herkes açısından ulaşılabilir ve adil bir eğitim olmadığı konusunda biz öğrenciler hemfikirdik. Bunun üzerine İngilizce Yeterlilik Sınavı'nın 25-27 Temmuz 2020 tarihlerinde online bir şekilde yapılacağı açıklandı. Biz online eğitimin ulaşılabilirliğini konuşurken üzerine online sınav olması bizi iyice düşündürdü ve bizi bir çözüm önerisi sunmaya itti. Bu konuda ilk etapta şartlı geçiş bize en mantıklı gelen çözüm önerisi oldu. Çünkü şartlı geçiş ile yaşanabilecek bir çok mağduriyetin önüne geçilmiş olacaktı. Ancak bu talebimize okulumuzdan somut bir yanıt gelmedi. Sınava 1 aydan daha az bir süre kalmasına rağmen hala sınav şartlarının açıklanmamış olması bizi gerçekten çok tedirgin etti. Lisans öğrencilerinin sınavlarda yaşadıkları mağduriyetleri görünce daha da tedirgin olduk.

Yaşadığımız mağduriyetleri birinci ağızdan dile getirmek ve yaşanabilecek olası mağduriyetlerin de önüne geçebilmek için hazırlık öğrencileri olarak toplandık ve okul yönetimi ile görüşmesi için 4 kişilik bir heyet kurduk. Bu görüşme talebindeki amacımız hiçbir açıklama yapılmayan sınav şartlarının açıklanmasını ve çözüm önerisi olarak taleplerimizi; ödevle geçiş veya take home exam (sınavın evde yapılmasına dayanan uzun soluklu bir yöntem) şeklinde sınav yapılmasını iletmekti. İlk başta bize tarih ve saat verildi fakat görüşmeye 1 gün kala iptal edildi.

Bunun üzerine biz hazırlık öğrencileri olarak rektörlükten ve Yabancı Diller Yüksekokulu'ndan ulaşabildiğimiz herkese mail yoluyla görüşme talebimizi ilettik ve her seferinde aynı kaçamak cevapları aldık:'1-2 gün bekleyin açıklama yapılacak.' İlk başlarda bekledik ama daha sonrasında bunun bizi oyalamaya yönelik bir cevap olduğunu düşünmeye başladık haklı olarak. Biz bir açıklama yapılması için ısrarla yönetimden bir görüşme talep ederken sürekli erteleniyoruz. Net bir karar verilmemiş olsa bile biz bu sürecin şeffaf yürütülmesi istiyoruz. Üniversitelerin öznesi biz öğrencilerin karar alma mekanizmasında söz sahibi olmamamızdan dolayı bu kadar mağduriyet yaşıyoruz. Eğer demokratik bir üniversite olsaydı ve biz öğrencilerin hayatlarını etkileyecek olan bu sınavlarda söz sahibi olabilseydik bu denli mağduriyet yaşanmazdı.

ÖNCEKİ HABER

İmece Ev İşçileri Sendikası: Ev işçileri salgın döneminde unutuldu

SONRAKİ HABER

Ataşehir Belediyesi işçileri kıdem hakkı için eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa