Srebrenitsa Soykırımı'nın 25. yıl: 9 kurban daha toprağa verildi
Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa Soykırımı'nın 25. yıl dönümü kapsamında anma töreni düzenlendi.
Fotoğraf: AA
Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa Soykırımı'nın 25. yıl dönümü kapsamında eski akümülatör fabrikasında düzenlenen merkezi anma törenine katılanlar, daha sonra Potoçari Anıt Mezarlığı'na gelerek soykırım anıtına çiçek bıraktı.
SREBRENİTSA SOYKIRIMI'NIN 9 KURBANI DAHA TOPRAĞA VERİLDİ
Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 1995 yılının temmuz ayında yaşanan ve en az 8 bin 372 Boşnak sivilin acımasızca katledildiği soykırımının kimlik tespiti yapılan 9 kurbanı daha toprağa verildi.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri nedeniyle katılımın geçmiş yıllara kıyasla daha az olduğu cenaze namazını, Bosna Hersek İslam Birliği (Diyanet İşleri) Başkanı Husein Kavazovic kıldırdı.
Soykırım kurbanlarının defnedildiği Potoçari Anıt Mezarlığı'nda kılınan cenaze namazına, Bosna Hersek devlet yetkililerinin yanı sıra ülkedeki diplomatik misyon şefleri ile kurban yakınları da katıldı.
Bu yıl defnedilen soykırım kurbanlarının en genci öldürüldüğünde 23 yaşında olan Salko İbisevic, en yaşlısı ise 70 yaşında öldürülen Hasan Pezic oldu.
Toprağa verilen diğer kurbanlar ve yaşları ise şöyle:
"Sead Hasanovic (24), Alija Suljic (26), Hasib Hasanovic (25), Zuhdija Avdagic (48), Bajro Salihovic (52), İbrahim Zukanovic (54), Kemal Music (27)."
ANMA TÖRENİNE BİRÇOK DÜNYA LİDERİ DE VİDEO MESAJLA KATILDI
Bosna'daki savaşta Birleşmiş Milletler (BM) askerlerinin üs olarak kullandığı eski akümülatör fabrikasında düzenlenen törende aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu birçok dünya liderinin gönderdiği video mesajlar gösterildi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, mesajında, soykırım kurbanlarını andıklarını, kurban yakınlarının ve hala sevdiklerinin bedenlerine ulaşamamış olanların acısını paylaştığını söyledi.
Geçmişle yüzleşmenin, yeniden karşılıklı güvenin sağlanmasında önemli bir adım olduğunun altını çizen Guterres, "BM ve uluslararası toplum, çeyrek asır önce Srebrenitsa halkının gözünde sınıfta kaldı." ifadesini kullandı.
Guterres, soykırımın inkar edilmesine ve savaş suçlularının yüceltilmesine artık bir son verilmesi gerektiğini kaydederek, Bosna Hersek'te barışın çok kırılgan olduğunu ve bu barışın bozulmaması için çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.
Soykırımın yaşandığı 1995 yılında ABD Başkanı olan Bill Clinton ise 11 Temmuz'un Bosna Hersek tarihinin karanlık çağından çok daha fazlası olduğunu vurgulayarak, "11 Temmuz, insanlığa sırtımızı dönmemizin nelere mal olduğunu gösteren bir hatırlatıcı niteliğindedir." dedi.
"SİZİNLE ÜZÜLÜYOR, HATALARIMIZI HATIRLIYORUZ"
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise bugün hala çocuklarının mezarına gidemeyen anneler olduğunu belirterek, "Sizinle üzülüyor, hatalarımızı hatırlıyoruz. Geçmişi geri getiremeyiz, ama hatırlamaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson da kurban yakınlarının acılarını paylaştığını ve adalet arayışlarında onları desteklemeye devam edeceğini belirterek, hala soykırımı inkar edenlerin olduğunu ve bu izin verilmemesi gerektiğini kaydetti.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise Srebrenitsa'da yaşananların, insan hakları savunucusu ülkelerin ikiyüzlülük yapmalarını sonlandırmaları mesajı verdiğini kaydederek, "İran'ın Bosna Hersek'in bağımsızlığını tanıyan ilk ülkeler arasında olduğu için gururluyum. Bugün de dost elimizi uzatmaya devam ediyoruz." dedi.
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier da "Srebrenitsa Soykırımı, etnik temizliğin yağma, sürgün, cinayet ve tecavüzlerle vücut bulmuş şekliydi." ifadesini kullandı.
Eski Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed de dünyanın Srebrenitsa'da yaşananları hayretle izlediğini ve iş işten geçmeden harekete geçmediğini hatırlattı.
Törende ayrıca, birçok AB ülkesi ile Balkan ülkelerinden başbakan ve cumhurbaşkanlarının mesajları da gösterildi. Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus'un gönderdiği yazılı mesaj da salonda okundu.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle katılımın sınırlı olduğu anma törenine, Bosna Hersek devlet erkanı ile ülkede görev yapan diplomatik misyon şefleri ve az sayıda kurban yakını katıldı.
Mesajların gösterilmesinin ardından konuşan Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic, Kovid-19 salgınının bugün Bosna Hersek tarihinin en acı gününü dünyayla paylaşmalarına engel olmadığını vurguladı.
SREBRENİTSA'DA NE OLDU?
Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.
Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık bölgede, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilenler toplu mezarlara gömüldü. (AA)