12 Temmuz 2020 10:33

Samsun’da bakanlık ve yerel yönetime tiyatro emekçilerine destek çağrısı

Samsun’da "Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi", pandemi sürecinde tiyatroların büyük sıkıntılar yaşadığını dile getirilerek bakanlıklara ve yerel yönetimlere destek çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Samsun’da "Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi" yaptığı açıklamayla Kültür ve Turizm Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yerel yönetimlere tiyatro emekçilerinin sorunlarına çözüm bulma çağrısı yaptı.

Gazi Sahnesi önünde yapılan, emek ve demokrasi bileşenlerinin de destek verdiği eylemde açıklamayı okuyan tiyatrocu Yaşar Gündem, sözlerine "Bizler, pandemi süreciyle birlikte hayatta kalma mücadelesi içinde olan sanat üreticileriyiz" diyerek başladı.

Bu dönemde farklı iş kollarındaki tüm emekçilerle aynı kaderi paylaştıklarını ve nefes almaya çalıştıklarını belirten Gündem, "Türkiye’den yüzlerce tiyatronun oluşturduğu Tiyatro İnisiyatifi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığını, Maliye Bakanlığını, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını ve Yerel Yönetimleri tüm Tiyatro Emekçilerinin yanında durmaya bir kez daha davet ediyoruz. Tiyatromuz yaşasın diyedir bu haykırışımız! Sahnelerden sizleri selamlayabilmek için tüm uğraşımız" dedi.

Gündem, tiyatroların yaşaması için verdikleri ve henüz muhataplardan bir çözüm önerisi sunulmayan taleplerini bir kez daha tekrarladı:

  • Tiyatroların KDV, gelir vergisi, stopaj vergi oranları yeniden düzenlenmeli, mevcut borçlarla ilgili düzenlemeler acilen yapılmalıdır.
  • Elektrik, doğalgaz, su gibi giderlerimiz 2021 Ocak ayına kadar dondurulmalı, var olan borçlar taksitlendirilmeli ve sonrası için de indirim uygulanabilecek bir düzenleme yapılmalıdır.
  • 2021 Ocak ayına kadar tiyatroların salon kiralarına ilgili bakanlıkça destekte bulunulmalıdır
  • Tiyatrolarda çalışan personelin maaşları ile ilgili destek olunmalı ve 2021 Ocak ayına kadar olan SGK primleri geçici bir yönerge ile ilgili bakanlıkça ödenmeli, geçmiş prim borçları ile ilgili düzenlemeler yapılmalıdır.
  • Tiyatro sezonu sağlıklı biçimde başlayana dek tüm tiyatro emekçilerinin asgari yaşamsal koşulları bireysel maddi desteklerle sağlanmalıdır.
  • Zaman kaybetmeden “Tiyatro Yasası” çıkarılmalıdır. Türkiye’de tiyatro yapan ödeneksiz özel ve bağımsız kurumlar “Kamusal Tiyatro” unvanı almalı, ticarethane kimliğinden kurtarılıp “Kamusal Hizmet Üreten Sanat Kurumu” statüsüne geçirilmelidir.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen “Özel Tiyatrolara Devlet Desteği” olarak tanımlanan yönetmelikteki yapılan değişiklikler tekrar gözden geçirilerek, hem Bakanlığı hem Sanat Kurumlarını rahatlatacak şekilde net bir yapıya kavuşturulmalıdır.

(KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Gürer: Adalet Bakanlığı, dekorasyona 1.6 milyon TL harcamış

SONRAKİ HABER

Papa’dan Ayasofya açıklaması: Büyük acı duyuyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa