Halk TV ve Tele 1’e verilen karartma cezası mahkemeye taşındı
RTÜK’ün CHP’li üyeleri İlhan Taşçı ve Okan Konuralp, RTÜK’ün Halk TV ve Tele 1 için verdiği 5 günlük ekran karatma cezasının iptali istemiyle idare mahkemesine başvurdu.
Fotoğraf: Halk Tv ve TELE 1 logosu
RTÜK, Halk TV’ye yayınlanan Medya Mahallesi programı, Tele 1'e ise ilahiyatçı Cemil Kılıç'ın katıldığı programdaki Diyanet'e yönelik değerlendirmesini gerekçe göstererek 5 günlük ekran karartma cezası vermişti. RTÜK'ün Halk TV ve Tele 1'e tekrar ekran karartma cezası vermesi halinde kanalların lisansın iptal edilebileceği duyrulmuştu. RTÜK’ün CHP’li kotenjanın seçilen üyeleri İlhan Taşçı ve Okan Konuralp, üst kurulun Halk TV ve Tele 1 hakkında verdiği “5 gün ekran karartma” cezasının iptali istemiyle idare mahkemesine başvurdu. Taşçı ve Konuralp, İdare Mahkemesine verdikleri dilekçede, RTÜK üyesi olarak basın özgürlüğü ve düşüncenin yayılması özgürlüğünün güvence altına alınmasının görevleri arasında olduğunu vurgulandı. Bu kararın basın ve düşünce özgürlüğüne doğrudan müdahale olduğu beliritlen dilekçede, kararın durdurulması ve iptali istendi. Uluslararası ve ulusal pek çok karara yer verilen dilekçede, RTÜK’ün devlet politikası ile hükümet politikası arasındaki ayrımları dikkate almadığı, hükümete yönelik her türlü eleştirinin doğrudan doğruya devlete yönelikmiş gibi değerlendirilerek yaptırım kararları verildiği vurgulandı.
"BU KARAR KARŞIMIZA 'PARTİ DEVLETİ' ÇIKARTACAKTIR"
Dilekçede, “ İktidar politikalarının eleştirilmesinin bağlamından kopartılarak, devlete yönelik bir saldırı olarak yorumlanmaya başlanması, demokratik bir hukuk devleti açısından sorunludur. Zira, seçimle başa gelmiş bir iktidarın politikalarının eleştirilmekten vareste tutulması düşünülemez. Sonuçta bir siyasi parti olan iktidarın eleştirilmesi, devlete yönelik işlenmiş ‘suçlar’ kategorisinde değerlendirildiğinde karşımıza ‘parti devleti’ çıkartacaktır ki, bunun demokrasinin ve hukuk devleti ilkesinin ihlali anlamına geleceği son derece sakıncaları olacağı asıl bu nedenle ülkenin birlik ve bütünlüğünün tehlikeye düşeceği tarihsel olarak görülmüştür. Bir siyasi partide yaşanacak gelişmeler nasıl ki devlete atfedilemeyecekse, partiye yönelik eleştiriler de devlete yapılmış sayılamaz” ifadeleri yer aldı.
"TÜRKİYE’NİN DE GELECEĞİNİN KARARTILMASI"
Ayrıca dilekçede ifade özgürlüğünün yalnızca düşünce ve kanaatlerin içeriğini değil iletilme biçimlerini de koruma altına aldığına işaret edilen dilekçede, “İfade özgürlüğü, yalnızca iyi karşılanan ya da zararsız veya önemsiz olduğu düşünülen değil, aynı zamanda kırıcı, hoş karşılanmayan ya da kaygı uyandıran ‘bilgiler’ ya da ‘düşünceler’ için de geçerlidir. Çoğulculuk, hoşgörü ve açık fikirlilik bunu gerektirir ve bunlar olmaksızın ‘demokratik bir toplum’ olamaz” değerlendirmesine yer verildi. Tele 1 ve Halk TV’ye verilen 5 günlük ekran karartılması kararı hakkında ise, “Yalnızca bu kanalların değil Türkiye’nin de geleceğinin karartılmasını” anlamına geleceği ifade edildi.
TAŞCI: YURTTAŞIN HABER ALMA HAKKINI MÜDAHALE
RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, “RTÜK son dönemde aldığı kararlarla basın ve düşünce özgürlüğü, ifadenin yayılması ve haber alma hakkına ilişkin dar bir bakış açısıyla hareket ettiğini göstermektedir. RTÜK’ün son olarak TELE 1 ve Halk TV’ye verdiği 5’er günlük ekran karartma cezası; salt bu yayıncılara yönelik olarak değerlendirilemeyecek kadar önemlidir. Ulusal düzeyde yayın yapan televizyonların ekranlarının 5 gün boyunca ‘karartılması’ doğrudan doğruya basın ve düşünce özgürlüğü ile yurttaşların haber alma hakkına yönelik ciddi müdahale niteliğindedir. Dolayısıyla kararlara sadece bu durumdan etkilenen yayıncılar açısından bakılama” dedi. Üst Kurul Üyesi olara, görevleri arasında basın özgürlüğü, düşünce ve düşüncenin yayılması özgürlüğünün sağlanmasının da yer alması nedeniyle 83 milyon yurttaş adına bu davayı açtıklarını belirten Taşcı, mahkemelerin bu davaya Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında güvence altına alınan basın ve düşünce özgürlüğü çerçevesinde bakmasını umut ettiklerini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
{{408410}}