Mardin'deki Cengiz İnşaat’ta koronavirüs vakalarının yayıldığı iddia ediliyor
Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır Tesisleri ile Cengiz İnşaat’tın Mazıdağı tesislerinde koronavirüse yakalanan işçi sayısının 80’i aştığı iddia ediliyor ancak işçiler çalıştırılmaya devam ediyor.
Fotoğraf: MA
Ahmet KANBAL
Mardin’in Mazıdağı ilçesinde bulunan Cengiz Holding'e ait Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Fabrikası ile Diyarbakır-Mazıdağı demiryolu inşaatında Cengiz İnşaat’a bağlı olarak çalışan işçiler koronavirüs (Kovid-19) tehdidine rağmen çalışmaya devam ediyor. Şu ana kadar salgına yakalanan çalışan sayısının 80’i aştığı belirtilirken, vakalara her gün yenisinin eklendiği ifade edildi. İnşaat şantiyesinde işçiler tedirgin bir şekilde çalışmayı sürdürürken, salgına yakalanan işçiler Mardin Devlet Hastanesi, Mazıdağı Devlet Hastanesi ve çevre ilçelerdeki hastanelerde karantina altında tutuluyor. Yine koronavirüs belirtisi görülen yaklaşık 40 personel de Mardin Artuklu Üniversitesi öğrencilerinin kaldığı Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı Kasımiye Erkek Öğrenci Yurdu’nda gözlem altında tutuluyor.
Mazıdağı şehir merkezi Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan “Hayat Eve Sığar” uygulamasında riskli bölgeler arasında görünürken, kent sakinleri hastalığın Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Fabrikası ve şantiye alanından yayıldığını düşünüyor. Mazıdağı’nda Cengiz Holding çalışanlarının işlerini kaybetme endişesi ile seslerini çıkarmadıklarını belirten yurttaşlar, insan sağlığının ikinci plana atıldığı vurgusu yapıyor.
FABRİKAYA GÖRE "VAKA YOK"
MA'nın iddiaları sorduğu Eti Bakır Mazıdağı Tesisleri’nin avukatı Taner Ünver, Eti Bakır ile Cengiz İnşaat şantiyesinin birbirinden ayrı olduğunu, iddiaların fabrika ve şantiyenin birbirine karıştırılarak ortaya atıldığını söyledi. Eti Bakır’a özel bir iddia varsa Kaymakamlıktan bilgi alınabileceğini belirten Ünver, “Önlem alınmaya çalışılıyor. Ülkede ne yaşanıyorsa burada da bazı görüntüler olma ihtimali var. Ama şu anda personel bazında soruyorsanız; bizim şu anda Kovid-19 vakamız yok. Buna rağmen çalışan kimse yok. Bir artış yok. Vaka da yok” iddiasında bulundu. Mardin Valiliği ve Mazıdağı Kaymakamlığı’nın Eti Bakır’ı düzenli bir şekilde denetlediğini de ekleyen Ünver, Valilik ve Kaymakamlıktan konuya dair bilgi alınabileceğini, yine Cengiz İnşaat ile ilgili bilginin şirketin yetkililerinden alınabileceğini söyledi.
Avukat Ünver’in vaka olmadığı iddiasına karşın Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan “Hayat Eve Sığar” uygulamasında ise, Eti Bakır Mazıdağı Fosfat Tesisleri’nin bir bölümü Mazıdağı ilçe merkezinden sonra “yüksek risk” bölgesinde olan yerlerin başını çekiyor.
SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NDE YETKİLİ YOK!
MA’nın ulaşmaya çalıştığı Cengiz İnşaat, yetkili kimse olmadığını Şirket Müdürünün dönüş yapacağını belirtmesine rağmen dönüş yapmadı. Konuya dair Mazıdağı İlçe Sağlık Müdürlüğü ise, konunun Cengiz Holding’e bağlı şirketlerdeki koronavirüs vakaları olduğunun aktarılması üzerine bilgi vermeye yetkili kimsenin müdürlükte olmadığını söylemekle yetindi.
"HAYATIMIZI TEHLİKEYE ATIYORLAR"
Vakaların artış gösterdiği demiryolu inşaatı şantiyesindeki işçiler de, karantina gerekçesi ile evlerine gitmelerine izin verilmediğini ancak her geçen gün yeni vakaların ortaya çıktığını belirtti. Çalışma saatlerinin artırıldığını belirten işçiler, “Karantina altındayız sözde ama daha fazla çalışıyoruz. Her gün yeni vakalar ortaya çıkıyor. Virüsten korunmamız isteniyorsa virüsün olmadığı alanlarda kalmamız gerekiyor. Ama iç içe çalışmaya devam ediyoruz. Her gün çıkan yeni vakalar ya hastanelere ya da erkek yurduna götürülüyor. Ama virüse yakalanan herkes tespit edilmediği için hepimize bulaşıyor” ifadelerini kullandı. Şantiyedeki vakaların az gösterilmeye çalışıldığını, Eti Bakır Fabrikası’nda ise vakaların tamamen gizlendiğini belirten işçiler, “Cengiz Holding ve Eti Bakır yönetimi işin durdurulmaması için vakaların az gösterilmesini istiyor. Fabrika çalışsın iş durdurulmasın, işçiye ne olursa olsun umursamıyorlar. Daha fazla kazanmak uğruna işçilerin hayatını tehlikeye atıyorlar” tepkisinde bulundu.
TABLO VAHİM
İşi bırakmayı istediklerini, yöneticilerle görüştüklerini ancak bir sonuç alamadıklarını belirten işçiler, daha önce çalışma koşullarına tepki gösteren 118 işçinin işten atılmasını hatırlatarak, “Ne yaptıysak fayda etmiyor. Bizden önceki arkadaşlarımız gibi eylem de yapamıyoruz. İşten atılma riskimiz var. İşten atılırsak yerimizi hemen doldurabilecekler ama bu ortamda işsiz kalacağız. Sırf bu nedenle tepki bile gösteremez hale geldik. Bir an önce bu soruna bir çözüm bulunmalı. Eti Bakır’da çalışma durdurulmazsa daha vahim bir tablo ile karşı karşıya kalacağız. Bugün Mardin’de vakaların arttığını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da açıklıyor. Ama buna rağmen bir önlem alınmıyor. Bu şekilde çalışmaya devam edersek vaka sayısı daha da artacak” dedi. (Mardin/MA)