KESK: Ek zam vakit kaybetmeksizin uygulansın
Pek çok şehirde KESK'e bağlı sendika şubeleri ek zam talebiyle basın açıklaması yaptı.
Fotoğraf: Dilek Omaklılar / Evrensel
KESK üyeleri pek çok ilde ek zam talebiyle basın açıklamaları düzenledi. Açıklamalarda TÜİK verilerine yansımayan yoksullaşmanın giderilmesi için ek zam talebinin acilen karşılanması istendi.
KESK İzmir Şubeler Platformu ek zam talebiyleKonak Eski Sümerbank önünde bir araya geldi. Açıklamada, hayat pahalılığına karşı tüm kamu emekçileri insanca yaşama yetecek bir gelir için mücadeleye çağırıldı. Açıklamaya İzmir Emek ve Demokrasi Platformu, DİSK Ege Bölge Temsilciliği ile bağlı Genel-İş Şube temsilcileri ve KESK Genel Eş Başkanı Aysun Gezen de katıldı.
“İnsanca bir yaşam insanca bir ücret”, “Krizin yükünü patronlara”, “AKP’ye kul sermayeye köle olmayacağız” sloganlarının atıldığı basın açıklamasını kitle adına KESK Dönem Sözcüsü Veysel Beyazadam okudu.
“TÜİK VERİLERİNE İTİBAR KALMAMIŞTIR”
Beyazadam, “Milyonlarca insan sokakta, pazarda, mutfakta karşılaştığı hayat pahalılığı ile TÜİK enflasyon verileri arasında uçurum olduğunu, TÜİK’in pandemi sürecinde yaşanan işsizliği bile hesap oyunları ile nasıl düşük gösterdiğini görmektedir. Enflasyon hesabında dar gelirlilerin, emekçilerin gelirlerinin yüzde altmış beşini harcadığı gıda ve konut (kira, elektrik, su, doğalgaz vb) giderlerini yarı yarıya düşük tutma başta olmak üzere rakamlara nasıl takla attırdığını tüm vatandaşlar görmektedir. Kısacası siyasal iktidarın siparişine göre rakam açıklar hale gelen TÜİK verilerine artık itibar eden kalmamıştır” dedi. Gerçek verilerin kamu emekçilerinin maaşlarının yaşanan hayat pahalılığı karşısında ciddi biçimde eridiğini ortaya koyduğunu söyleyen Beyazadam, kamu emekçilerine bu koşullarda ‘sefalete devam’ denildiğini ifade etti. Yoksulluğu artanların yalnızca kamu emekçilerinin olmadığını dile getiren Beyazdam, “Pandemi ile gittikçe derinleşen krizin yükü artan hayat pahalılığı ve işsizlikle dar gelirlilerin, ücretli kesimlerin omuzlarına yıkılmak istenmektedir” diye konuştu.
İNSANCA YAŞAYACAK BİR ÜCRET İÇİN İMZA KAMPANYASI
Konfederasyonun “Emekten, halktan yana gerçek bir normalleşme için emekten, halktan yana bir bütçe, insanca yaşamaya yetecek bir gelir istiyoruz” adlı bir imza kampanyası başlattığını söyleyen Beyazdam talepleri sıraladı:
- Bütçe hakkımız önündeki engellerin kaldırılması
- Başta salgın koşullarından en çok etkilenen kadınlara olmak üzere, herkese yaşanabilir bir ücret düzeyinin altında olmamak üzere “temel bir yurttaşlık geliri” sağlanması
- Gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesini -tüketimden alınan dolaylı vergilerin düşürülmesini, asgari ücretin vergi dışı bırakılması
- Ülke kaynaklarının daha fazla silahlanma için değil, barış ve demokrasi için kullanılması
- Yaşanan hayat pahalılığı karşısında çoktan hükmünü yitirmiş olan 2020-2021 yıllarını kapsayan ‘toplu sözleşme’nin iptal edilmesi
- İş güvencemizi ortadan kaldırmayı hedefleyen her türlü güvencesiz istihdam uygulamasına son verilmesini, herkese güvenceli iş ve güvenli gelecek sağlanması
- Kıdem tazminatı fonu, zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) dayatmalarından vazgeçilmesini, yıllardır tahrip edilen kamusal sosyal güvenlik ve emeklilik sistemimizin güçlendirilmesi
(İzmir/EVRENSEL)
ADANA'DA EK ZAM TALEBİ
KESK Adana Şubeler Platformu da basın toplantısı gerçekleştirerek ek zam talep etti. Eğitim Sen Adana Şube Binası’nda gerçekleştirilen açıklamayı okuyan Tüm Bel Sen Adana Şube Başkanı Mehmet Çelik, TÜİK’in enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını belirterek “2020-2021 yıllarını kapsayan ‘Toplu sözleşme iptal edilsin. Ek bütçe istiyoruz” dedi.
Artık kimsenin inanmadığı TÜİK rakamları ile ne kadar perdelenmeye çalışılsa da işsizlik ve hayat pahalılığının rekor üstüne rekor kırmaya devam ettiğini ifade eden Çelik, “Vatandaşları salgından korumak için açıldığı söylenen ekonomi paketlerinde aslan payı sermayeye ayrılıyor. Vergi, prim ertelemesi, kredi desteği ile ‘istikrar kalkanı’ paketinin yüzde 80’ni kapan patronların neşesi yerine getiriliyor. Buna karşın 5 milyon yoksul aileye verilen sadece bin TL’lik ‘sosyal yardımı’ bile lütuf gibi gösteriyor” dedi.
“KAMU EMEKÇİSİ DE YOKSULLUKTAN PAYINI ALDI”
Kamu emekçilerinin de yoksulluk ve sefaletten payını aldığını ifade eden Çelik, “Maaşlarımız eriyor, yoksulluğumuz artıyor. 2012 yılı Haziran ayından bugüne açlık sınırı yüzde 155, yoksulluk sınırı yüzde 154 artarken bizim maaşlarımız ortalama sadece yüzde 117 artmıştır. Son sekiz yılda maaşlarımız dolar karşısında ortalama yüzde 42 değer kaybetmiştir. Ortalama kamu emekçisi maaşı ile alınan çeyrek altın sayısı 6 adet, gram altın sayısı ise 10 adet azalmıştır” dedi.
Emekçilerin can derdine düştüğü pandemi günlerinde kıdem tazminatının fona devredilmesinin gündeme getirildiğini ifade eden Çelik, “Pandemi ile birlikte derinleşen kriz koşullarında milyonlarca insanın hayatlarını tehdit eden salgın ile ekmek parası arasına sıkıştırılması normal değildir” dedi.
Halkın cebinden verilen teşviklerle son 15 yılda özel hastanelerin sayısı yüzde 115 artırılırken devlet hastanelerinin sayısındaki artışın sadece yüzxe 14’te kaldığını ifade eden Çelik, sağlık hakkı adım adım sadece parası olanların ulaşabileceği bir hizmete dönüştürülürken güvencesiz istihdamla sağlık emekçilerinin iş yüklerinin arttırıldığını belirterek “Oysa eğer bugün ülke olarak salgın karşısında çok daha olumsuz bir tablo ile karşı karşıya değilsek bunda en büyük pay tüm olumsuz koşullara rağmen insanüstü bir çaba sergileyen sağlık emekçilerine ve yıllardır verdikleri mücadele ile kamu hizmetlerinin tamamen tasfiyesini engelleyenlere aittir” dedi.
“EMEKÇİNİN VERGİSİNİ AZALTIN, SERVETTEN VERGİ ALIN”
Emekçiden alınan dolaylı vergilerin düşürülmesini ve kar, faiz, servet gelirlerine tanınan ayrıcalıklar kaldırılarak belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını ve asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını isteyen Çelik, “Temel tüketim maddelerine son bir yıl içinde yapılan zamların geri alınmasını, söz konusu maddelerden alınan KDV’nin sıfırlanmasını, yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğalgaz, su giderlerinin pandemi tehdidi ortadan kalkıncaya kadar Hazineden karşılanmasını, ülke kaynaklarının daha fazla silahlanma için değil, barış ve demokrasi için kullanılmasını,Yaşanan hayat pahalılığı karşısında çoktan hükmünü yitirmiş olan 2020-2021 yıllarını kapsayan ‘toplu sözleşme’nin iptal edilmesini istedi. (Adana/EVRENSEL)
ANTEP’TE KESK’TEN EK ZAM EYLEMİ
KESK Gaziantep Şubeler Platformu, TÜİK verilerine yansımayan yoksullaşmanın giderilmesi için ek zam talebiyle bir açıklama yaptı. Yeşilsu'da gerçekleştirilen basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı,"sermayenin ve patronların çıkarlarının temel alınması ‘Normal’ degildir!" dedi.
Tüm dünyanın olağanüstü bir dönemden geçtiğini belirten Parlakçı, birçok ülkenin ülkesindeki dar gelirli ve ücretli kesimleri pandemiden korumak amacıyla sosyal devlet politikalarıni hayata geçirmeye devan ettiğini söyledi. Türkiye'de ise plansız ve kontrolsüz bir şekilde hayata geçirilen 'Normalleşme' sürecinin sermayenin ve patronların çıkarına olmasının normal olmadığını dile getirdi.
Parlakçı, pandemi sürecinin emeği hedef alan yeni saldırılara fırsat yarattığına dikkat çekerek "Kıdem tazminatının ve buna bağlı olarak bizlerin kamusal emeklilik hakkının ortadan kaldırılması salgın koşullarında mecburen başvurulan uzaktan çalısma , esnek çalışma gibi güvencesiz istihdam biçimlerinin kalıcı hale getirilmesi hedefleniyor."dedi. Pandemi ile birlikte derinleşen kriz koşullarında normal olanın sosyal devlet politikalarının hayata geçirilmesi olduğunu söyleyen Parlakçı "dar gelirli, yoksul ve ücretli kesimlerin yurttaşlık haklarını koruyacak gelirlerin insanca bir yaşam seviyesine yukseltilmesini saglayacak ek bir bütcenin oluşturulması gerek."dedi.
Parlakçı, ülke kaynaklarının öncelikli olarak herkese ücretsiz,nitelikli, ulaşılabilir,anadilinde bir kamu hizmeti sağlamak icin kullanılması, salgın koşullarında en cok etkilenen kadınlar ve herkes için yaşanılabilir düzeyde 'temel yurttaşlık geliri' sağlanması, kıdem tazminatı fonu, zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) dayatmalarından vazgeçilmesi, güvencesiz istihdam uygulamasına son verilmesi taleplerini de içeren ek bütçenin vakit kaybetmeden hazırlanması gerektiğini vurguladı. (Antep/EVRENSEL)
KOCAELİ: İNSANCA YAŞAM İÇİN ÇÖZÜM EK BÜTÇE
KESK Kocaeli Şubeler Platformu ise İzmit İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı’nda düzenlenen basın açıklamasında ek bütçe talebinde bulundu. Kamu emekçilerine CHP, HDP, Halkevleri, DİSK ve TMMOB üyeleri de destek verdi.
Basın açıklamasını okuyan KESK Dönem Sözcüsü ve BES Şube Başkanı Yeliz Yılmaz Karstarlı, açıklanan enflasyon rakamlarını eleştirdi. Maaşlarının TÜİK enflasyon rakamlarını temel alan mutabakatlarla eritildiğini belirten Karstarlı, "Tüm dünyayı saran pandemi süreci ile artan hayat pahalılığı TÜİK enflasyon rakamlarına yine yansımamıştır. TÜİK, pandemi sürecinde başta gıda fiyatlarında olmak üzere yaşanan astronomik artışları yine görmezden gelmiştir. TÜİK enflasyon rakamlarının açıklanmasının hemen ardından iktidara yakın medya her zaman olduğu gibi yine 'Memura üç zam birden' türünden kamuoyunu yanıltıcı 'müjde' manşetleri atmaya başlamıştır. Oysa milyonlarca insan sokakta, pazarda, mutfakta karşılaştığı hayat pahalılığı ile TÜİK enflasyon verileri arasında uçurum olduğunu, TÜİK’in pandemi sürecinde yaşanan işsizliği bile hesap oyunları ile nasıl düşük gösterdiğini görmektedir" dedi.
"İNSANCA YAŞAMAYA YETECEK BİR BÜTÇE İSTİYORUZ"
Dar gelirli, yoksul, ücretli kesimlerin yurttaşlık haklarını koruyarak; gelirlerinin insanca bir yaşam seviyesine yükseltilmesini sağlayacak ek bir bütçe yapılması gerektiğini belirten Karstarlı, taleplerini de sıraladı. Kamu emekçilerinin maaşlarının yaşanan hayat pahalılığı karşısında ciddi biçimde eridiğini de söyleyen Karstarlı, "Tek çözüm, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi devam eden olağanüstü koşullardan en çok etkilenen kesimleri koruyucu sosyal devlet politikalarının hızlı bir şekilde hayata geçirilmesidir. Bunun da yolu 2020 yılı bütçesinin revize edilerek; dar gelirli, yoksul, ücretli kesimlerin yurttaşlık haklarını koruyacak, gelirlerinin insanca bir yaşam seviyesine yükseltilmesini sağlayacak ek bir bütçe yapılmasından geçmektedir. Bu nedenle biz emekten, halktan yana gerçek bir normalleşme için emekten, halktan yana bir bütçe, insanca yaşamaya yetecek bir gelir istiyoruz" dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)
KESK ANTALYA ŞUBELERİ: İNSANCA YAŞAMAYA YETECEK GELİR İSTİYORUZ
KESK Antalya Şubeler Platformu, TÜİK'in açıkladığı rakamlara yansımayan hayat pahalılığına karşı, insanca yaşamaya yetecek bir gelir için mücadele çağrısıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Antalya Defterdarlığı önünde gerçekleşen açıklamada basın metnini Devrim Mol okudu.
Maaşların enflasyon oranında artmasının normal şartlarda sıfır zam demek olduğunu hatırlatan Mol "TÜİK tarafından açıklanan resmi enfilasyonun yaşadığımız gerçek hayat pahalılığını yansıtmadığını hepimiz bilmekteyiz, ancak milyonlarca kamu emekçisinin, işçinin, asgari ücretlinin, emekçinin maaş-ücret artışında kimsenin inanmadığı bu veriler kullanılmakta" ifadelerini kullandı. (Antalya/EVRENSEL)
ESKİŞEHİR'DE ENFLASYON KARŞISINDA ERİYEN MAAŞLARIN BORDROLARI YAKILDI
KESK Eskişehir Platformu üyeleri TÜİK verilerine yansımayan yoksullaşmanın giderilmesi için ek bütçe, ek zam talebinin acilen karşılanması talebiyle basın açıklaması yaptı. Açıklama sonrası emekçiler enflasyon karşısında eriyen maaş bordrolarını yaktı.
KESK Eskişehir Şubeler Platformu-Dönem Sözcüsü Dr. Birtürk Özkavak’ın okuduğu açıklamada, milyonlarca insanın sokakta, pazarda, mutfakta karşılaştığı hayat pahalılığı ile TÜİK enflasyon verileri arasında uçurum olduğunu, TÜİK’in pandemi sürecinde yaşanan işsizliği bile hesap oyunları ile düşük gösterdiğini belirtildi. (Eskişehir/EVRENSEL)
KESK DİYARBAKIR: EMEKÇİLER SEFALETE MAHKUM EDİLİYOR
KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Uluğ, 2012'de bin 81 dolar alan bir memurun 2020 yılında 616 dolar aldığına dikkat çekerek, emekçilerin sefalete mahkum edildiğini söyledi.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Diyarbakır Şubeler Platformu, emekten yana bütçe taleplerine dair Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan KESK Dönem Sözcüsü Mehmet Uluğ, son bir yıl içinde tüketim ürünlerine yapılan zamlara karşın emekçilerin aldığı zammı karşılaştırarak oluşan enflasyon farkının kamu çalışanlarını sefalete mahkum ettiğini belirtti. (Diyarbakır/MA)
ANTAKYA'DA BASIN AÇIKLAMASI
KESK Hatay Şubeler Platformu da ek zam talebiyle bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan kesk dönem sözcüsü ve Ses Hatay şube eş başkanı Meryem Avcı Tüm dünyayı saran bir salgının milyonlarca insanın hayatını alt üst ettiği bir dönemden geçiyoruz dedi.
Vatandaşları salgından korumak için açıldığı söylenen ekonomi paketlerinde aslan payı sermayeye ayrılıyor buna karşın beş milyon aileye verilen 1000 TL'lik sosyal yardım bir lütuf gibi gösterildiğini belirten Avcı kamu emekçileri olarak bizde yoksuluk ve sefaletten hakkımıza düşeni fazlasıyla alıyoruz, dedi.
Açıklamada kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına ve özelleştirme soygununa son verilmesi ve iş güvencesini ortadan kaldırmayı hedefleyen her türlü güvencesiz istihdam uygulamasına son verilmesi talep edildi; ek bütçenin vakit kaybetmeksizin hayata geçirilmesi istendi. (Hatay/EVRENSEL)