14 Temmuz 2020 10:31

Diyarbakır Elektrik Mühendisleri Odası: Suya ve enerjiye ulaşım engellendi

Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, Mardin’de DEDAŞ tarafından elektrik faturalarının ödenmemesi gerekçesiyle yapılan elektrik kesintilerine ve bunun sonucunda yaşanan tarımsal faaliyetlerdeki sorunlara ve mağduriyetlere dair basın açıklaması düzenledi. Tarımsal faaliyetlerin durma noktasına geldiği ve temel haklardan olan suya ve enerjiye ulaşımın engellendiği belirtilen açıklamada, mağduriyetlerin giderilmesi için gerekli adımların atılması talep edildi. Açıklamayı şube başkanı Alican Çetinkaya okudu.

“TARIMSAL FAALİYETLERDE CİDDİ SORUNLAR YAŞANIYOR”

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş’nin sorumluluk ve faaliyet alanı içinde yer alan Mardin’de, son dönemde elektrik faturalarının ödenmemesi gerekçesiyle yapılan elektrik kesintileri sonucunda tarımsal faaliyetler konusunda ciddi sorunlar yaşandığını belirten Çetinkaya, “40’tan fazla mahallenin elektriğinin kesildiği ve vatandaşın mağdur edildiği anlaşılmıştır. Bölgemizde tarımsal faaliyetlerde sulama işlemi yoğunluklu olarak elektrik enerjisi kullanılarak yapılmaktadır. Motorların çalışamaması nedeniyle sulama yapılamamış ve tarımsal faaliyetler durma noktasına gelmiştir. İçme suyu ihtiyacını karşılayan motorların da çalışamamasından kaynaklı, elektrik borcu olmayan vatandaşların da susuz kalmasına neden olunmuştur. Böylece bir insan hakkı olan suya ve enerjiye ulaşım engellenmiştir” dedi.

“ELEKTRİĞE ERİŞİM ŞİRKETLERİN İNSAFINA BIRAKILDI”

Kamusal alan olan elektriğin; üretim, iletim ve dağıtımının kamu eli ile yürütülmesi gerektiğini ve uzmanların ve halkın tüm itirazlarına rağmen elektrik dağıtımının tamamının özelleştirildiğini belirten Çetinkaya, “Böylece elektriğe erişim, kar amacı güden şirketlerin insafına bırakılmıştır. Sorunun enerjinin özelleştirilmesi sonucunda, yurttaşlara ödenemeyecek miktarlarda elektrik faturaları çıkarılmasından dolayı ödemelerin yapılamaması ve borçların birikmesi sonucunda meydana geldiği açıktır” diye konuştu.

Fotoğraf: Evrensel

“SULAMA KANALLARI YAPILSAYDI BU SORUNLAR OLMAYACAKTI”

Tarım sektörünün ülkenin gıda ihtiyacının karşılanması, işsizliğe karşı istihdam yaratma özellikleri ile büyük bir öneme sahip olduğunu dile getiren Çetinkaya, “Yanlış tarımsal politikalardan bir de Mardin’de yapılan elektrik kesintileri sonucu tarımsal ürünlerde yaşanacak kayıplardır. Böylece bölgede gerçekleşen tarımın ülke ekonomisine sağlayacağı katkı önlenmiştir. Hasankeyf’in yok edilmesine neden olan Ilısu Barajı başta olmak üzere, baraj yapımları için yapılan ısrar, sulama kanalları içinde yapılsaydı bugün bu sorunlarla karşılaşmamış olacaktık” ifadelerini kullandı.

DEDAŞ’tan bu mağduriyeti bir an önce kaldırması için adım atması gerektiğini ifade eden Çetinkaya, “İktidar tarafından sulama kanallarının yapımına derhal başlanarak tamamlanmasını, elektrik ile sulama yapan çiftçilere çıkartılan bedel gibi fiyatlandırma yapılmasını ve var olan borçların makul seviyelere indirilmesini, ayrıca EÜAŞ tarafından dağıtım şirketlerine uygulanan %62 oranındaki tarife indiriminin halka da yansıtılmasını acile talep ediyoruz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et