HDP, 15 Temmuz'un siyasi ayağının ortaya çıkarılması için araştırma teklifi verdi
HDP Grup Başkan Vekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, darbe girişiminin siyasi ayağının ortaya çıkarılması amacıyla Meclis araştırması teklifi verdi. Önerge AKP-MHP tarafından reddedildi.
Fotoğraf: MA
HDP Grup Başkan Vekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, 15 Temmuz darbe girişiminin siyasi ayağının açığa çıkarılması talebiyle Meclis araştırması açılması teklifi verdi. Teklif AKP ve MHP'li vekillerin oylarıyla reddedildi.
Teklifinin gerekçesinde, 15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye siyasi tarihinde çokça örnekleri görülen darbe girişimlerinden birinin daha yaşandığı belirtilerek; “Amacını gerçekleştiremeyerek başarısız olan bu darbe girişimi esnasında 248 yurttaş yaşamını yitirmiş ve 2196 yurttaş yaralanmıştır. TBMM dâhil birçok kamu kurum ve kuruluşu darbeciler tarafından saldırıya uğramıştır” denildi.
“SİYASİ AYAĞINA DAİR KAPSAMLI BİR SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEDİ”
Dünya tarihinde gerçekleşen tüm darbe girişimleri gibi 15 Temmuz’un da askeri ve siyasi ayakları üzerinden gerçekleştiği ifade edilen gerekçede şöyle denildi.
“Darbe girişimleri her daim içerisinde siyasi ayağını barındırmakta ve darbenin başarılı olması durumunda bu siyasi ayak üzerinden ülke yönetimi idare edilmektedir. Nitekim 15 Temmuz darbe girişimi esnasında darbe bildirisi Yurtta Sulh Konseyi imzası ile kamuoyuna duyurulduğunda, Anayasa'nın en kısa zamanda hazırlanacağı ifade edilmekte, siyasi düzene geçişin sağlanacağı ifade edilmektedir. ‘Allah’ın lütfu’ olarak değerlendirilen 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 20 Temmuz’da AKP iktidarının OHAL ilanı ile birlikte gücünü tahkim etmesi ve sonrasında yaşanan gelişmelere bakıldığında, darbe girişimi gerekçe gösterilerek yürütme erki her türlü tasarrufta bulunmuş ama bir tek darbenin siyasi ayağına ilişkin kapsamlı bir soruşturma yürütülmemiştir.”
“ARAŞTIRMA KOMİSYONU AKAMETE UĞRATILDI”
“AKP’nin darbenin siyasi ayağına ilişkin gözlerini kapatır bir tavırda olması da kamuoyunda sıkça tartışılmaktadır” denilen gerekçede şu ifadelere yer verildi:
“Nitekim TBMM bünyesinde kurulan Darbe Araştırma Komisyonunun gerek kurulma gerek araştırmaya başlama gerekse de araştırma sürecinde AKP’nin engelleri ile karşılaşması da darbenin siyasi ayağına ilişkin tartışmaları alevlendirmiştir. Nihayetinde 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonunun AKP tarafından akamete uğratılması, darbe girişimi ile ilgili TBMM bünyesinde çalışmaların ayrı komisyonlar ve başlıklar altında sürdürülmesini zorunlu kılmaktadır.”
“SİYASİ AYAĞIN ARAŞTIRILMASI TBMM’NİN TARİHSEL SORUMLULUĞUDUR”
Darbenin siyasi ayağının araştırılması ile ilgili özgün bir çalışma yapmanın, 15 Temmuz’da bombalanan TBMM için tarihsel bir sorumluluk olduğunun altı çizilen açıklamada; “Darbenin en önde gelen kişilerinin korunması ve darbenin başarılı olması durumunda siyaset ayağında yer alacak kişilerin tespitine kadar siyaset kurumunu ilgilendiren her bir özgün konu TBMM’yi ilgilendirmektedir. Açıktır ki, darbe girişimi ile ilgili hakikatlerin parti yararı doğrultusunda gölgede bırakılması, bu ülkede darbe dinamiğini her daim canlı tutacak bir tutumdur. Dolayısıyla bugün parti yararı adına darbenin siyasi ayağını örtbas etmek isteyenler, gelecekte yaşanması muhtemel darbelerin zeminini hazırlamakta ve büyük bir vebal almaktadır. Bu kapsamda, 15 Temmuz darbe girişiminin siyasi ayağının ortaya çıkarılması amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz” denildi.
HDP’nin 15 Temmuz darbe girişiminin siyasi ayağının ortaya çıkarılması amacıyla verdiği araştırma önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi.(HABER MERKEZİ)