Çin ile ABD arasında bu kez "anlaşmazlık çıkarma" gerginliği yaşanıyor
Çin, ABD’yi Çin ile Güneydoğu Asya ülkeleri arasında anlaşmazlık çıkarmaya çalışmakla suçladı.
Fotoğraf: Pixabay
Çin ile ABD arasında bu kez de "anlaşmazlık çıkarma" gerginliği çıktı. Çin, ABD'yi Çin ile Güneydoğu Asya ülkeleri arasında anlaşmazlık çıkarmaya çalışmakla suçladı.
Washington’daki Çin Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki faaliyetlerine yönelik açıklamasının, bölgede “Barış ve istikrar sağlama çabalarını göz ardı ettiği” ve gerçekleri çarpıttığı belirtildi.
Anadolu Ajansının haberine göre açıklamada, “ABD, anlaşmazlıkların doğrudan içinde bir ülke değil ancak konuya müdahale etmeye devam ediyor. İstikrarı koruma bahanesiyle güç gösterisinde bulunuyor, gerginliği artırıyor ve bölgede karşılıklı cepheleşmeleri körüklüyor” denildi.
POMPEO NE DEMİŞTİ?
Pompeo, önceki gün yaptığı açıklamada, ABD’nin, Çin’in uluslararası kabul görmüş suları dışındaki iddialarının neredeyse tamamını gayrimeşru gördüğünü belirtmişti. Çin’in buradaki “Denizaşırı kaynaklara ilişkin iddialarının tamamen yasa dışı” olduğunu ve tek taraflı olarak iradesini bölgeye dayatacak yasal dayanağı bulunmadığını savunmuştu.
Pompeo, 3 Temmuz’da Twitter hesabından yaptığı açıklamada da Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki askeri tatbikatlarını “Son derece kışkırtıcı” olarak değerlendirmişti.
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ise, 9 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Çin- ABD ilişkilerinin, tesis edilmesinden bu yana en ciddi sınamalarla yüzleştiğini belirterek, Washington yönetiminin Çin’e karşı “daha tarafsız ve soğukkanlı” bir anlayış oluşturması gerektiğini söylemişti.
GÜNEY ÇİN DENİZİ’NDE NELER OLUYOR?
Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi’ndeki adalara üs inşa ederek egemenlik hakkı iddiasına, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.
Uluslararası kamuoyunda “Paracel” ve “Spratly” olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından “Hoang Sa” ve “Truong Sa”, Çin tarafından ise “Şişa” ve “Nanşa Çündao” olarak adlandırılıyor.
Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016’da Filipinler’in başvurusuyla Çin’in, Güney Çin Denizi’nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal zemini olmadığına karar vermişti.
ZENGİN KAYNAKLAR
Dünyadaki ticari yük gemilerinin neredeyse yarısı Avrupa ve Ortadoğu’dan Asya’nın doğusuna ulaşmak için bu denizden geçiyor. Bölge üzerinden yapılan gemi taşımacılığıyla dünya genelinde her yıl yaklaşık 5 trilyon dolarlık ticaret gerçekleşiyor. Ayrıca Dünya Bankasına göre, Güney Çin Denizi’nin yatağında yaklaşık yedi milyon varillik petrol ve 25 trilyon metreküp gaz rezervi mevcut. (DIŞ HABERLER)