14 Temmuz 2020 16:41
Son Güncellenme Tarihi: 14 Temmuz 2020 18:02

Karaburun'un RES'leri Anayasa Mahkemesine taşındı

Karaburunluların rüzgar enerji santrallerine karşı yıllardır verdikleri hukuki mücadele, Anayasa Mahkemesine taşındı.

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Karaburun halkının rüzgar enerji santrallerine (RES) karşı sürdürdükleri hukuki mücadele Anayasa Mahkemesine (AYM) taşındı.

Yarımada yüzölçümünün yüzde 71'ini kapsayan RES projelerine karşı yurttaşların mücadelesi devam ediyor.

RES projelerinin büyük bir kısmına sahip olan Lodos A.Ş tarafından işletilen Yaylaköy “Karaburun RES” projesinin kapasite artışıyla ilgili Karaburunlu yurttaşlar tarafından açılan davada İzmir 3. İdare Mahkemesi, "ÇED Olumlu" kararını iptal etmişti. Bu iptal kararına karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile bakanlığın yanında davaya müdahil olan 13 Yaylaköylü mahkeme kararını temyiz etti. Danıştay 6. Dairesi, İzmir 3. İdare Mahkemesinin kararını bozuldu.

DAVA AYM'YE GÖTÜRÜLDÜ

Danıştayın bu kararını eleştiren Karaburun Kent Konseyi, karar bozulurken bilirkişi raporunu da kabul edilmediği gibi yeni bir bilirkişi incelemesi de istendiği dile getirildi.

Kent Konseyi açıklamasında, "Temyiz sürecinde bir duruşma günü açıp tarafları bile dinlemeyen Danıştay, dava dosyasındaki davalı bakanlığın elinden çıkma belgeler ile yetinerek yerel mahkemenin kararını bozup davayı reddetmişti. Karar; Lisansların ve ÇED Olumlu kararlarının defalarca 'yaşamdan' yana iptal edildiği Karaburun Yarımadası’nda halkın adalete olan inancını ciddi bir şekilde zedelemiş, yurttaşların hak arama hürriyeti ve çabalarına zarar vermiştir" dedi.

Karaburunlular Danıştay'ın bu kararından sonra iç hukuk yollarının en son aşaması olarak davayı AYM'ye götürürken, buradan olumlu karar beklediklerini dile getirdiler.

ÇED ÜÇ KEZ İPTAL EDİLDİ, DÖRDÜNCÜ VERİLDİ

Karaburunlular konuya dair 18 Temmuz'da Karaburun'da bir basın açıklaması yapacaklar.

Daha önce 3 kez alınan "ÇED Olumlu" kararları, mahkemece iptal edilen proje için İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi tarafından da aynı karar verilmişti. Buna rağmen 4’üncü kez ÇED kararı verilmiş ve bu da iptal edilmişti.

Yerel Mahkemenin bu ÇED iptal kararına karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yanında 13 Yaylaköylü'nün de müdahil olması dikkat çekerken, Karaburunlular bu 13 köylünün avukatlığını İstanbul'da ikamet eden bir hukukçunun yaptığını, bu köylülerin RES şirketi ile menfaat ilişkisi içinde olduğunu ileri sürüyorlar.

"YAYLAKÖY HARİTADAN SİLİNMEK İSTENİYOR"

Yaylaköy'ün Ocak 2019 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararıyla Afete Maruz Bölge ilan edildiğine dikkat çeken Karaburun Kent Konseyi, Yaylaköy'ün heyelan riski bahane edilerek yarımada haritasından silinmek istendiğini dile getirdi.

Kent Konseyi, "İnsana hoyrat bir uygulamayla 'yenilebilir-temiz enerji' adı altında nadir doğasının, yaban hayatının, tarım, mera ve alanlarının, kadim kültürünün kısacası Karaburun’da yaşamın yok sayılmasına rıza göstermeyeceğimizin bilinmesini isteriz" dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İzmir'de yangına müdahaleye giden arazöz devrildi, 2 işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

İzmir'de kahvehane esnafı eylem yaptı: Kahvehaneler kapanıyor, destek bekliyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa