15 Temmuz 2020 09:22

Patronlar salgın dinlemiyor: Çerkezköy OSB'de üretim pandemi öncesi döneme ulaştı

Tekirdağ'da bulunan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'ndeki üretim, pandemi sürecinde yüzde 50'lere kadar düşmesinin ardından “yeni normal”le birlikte yeniden yüzde 99'a çıktı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, pandemi sürecinde bölgede yüzde 50'lere düşen üretimin, “yeni normal” sonrası yüzde 99'a kadar yükseldiğini söyledi.

Sözdinler, normalleşme sürecinde sanayi tesislerinde alınması gereken önlemlere yönelik denetimlerden geçmesi nedeniyle Türk Standartları Enstitüsü tarafından "TSE Kovid-19 Güvenli Üretim Belgesi" verildiğini hatırlattı.     

Pandeminin, tüm dünyayı olduğu gibi ekonomik anlamda Türkiye'yi de etkilediğini anlatan Sözdinler, “Mart sonuna doğru 266 fabrikamızın 89'unu kapatmak zorunda kaldık. Üretimde yüzde 34'lük bir düşüş yaşandı. Nisan ve mayısta üretimimiz yüzde 50'ye kadar düştü. Geçen ay sonuna doğru ise pandemi öncesi rakamlarımıza çıkmaya başladık. Üretim, normalleşme adımlarıyla yüzde 99'a kadar yükseldi” dedi.  

Sözdinler, pandemi sürecinde Valiliğin de kararıyla hafta sonları da çalışmalarını sürdürebildiklerini söyledi.

ÇERKEZKÖY’DE PANDEMİ SÜRECİ: SALGINI FIRSAT BİLEN PATRONLAR BASKIYI ARTIRDI

Çerkezköy’de bulunan fabrikalarda çalışan işçiler Pandemi sürecinde Evrensel’e konuşmuş ve önlemlerin yeterli olmadığını dile getirmişti. Fabrikada alınacak önlemlerin işçilerden oluşan iş güvenliği kurulları tarafında belirlenmesini isteyen işçiler, “Sağlığımız patronların insafına bırakılmasın” demişti. İşten atma ve ücretsiz izin kaygısını da yaşayan işçiler, işten atılmaların yasaklanmasını talep ediyordu.

Günde 1 milyon dolarlık üretim yapılan Çerkezköy'deki Eaton fabrikasında da 4 işçide koronavirüs tespit edilmişti. Ancak buna rağmen ABD sermayeli şirket üretimi sürdürmüştü. İşçiler ise bu süreçte ücretli izin uygulanmasını talep etmişti.

Pandemi sürecinde bölgedeki fabrikalarda üretim baskısı koronavirüs karşısında da azalmamıştı. Tersine, fiyatı artan maskenin de kendilerine artık sayıyla verildiğini söyleyen işçiler bazen yırtık maskeler ile çalıştırıldıklarını söylemişti.

Çerkezköy’deki bir tekstil atölyesinde çalışan kadın işçi artan baskıları, “Bizim fabrikada tuvalete bile gitmek yasak. Saatle veya yemek molalarında tuvaletleri kullanabiliyoruz. Bırakın hijyen olmayı, sürekli el yüz yıkamayı zorunlu ihtiyaçlarımızı bile karşılayamıyoruz. Böyle ortamlarda virüs de olur, ölüm de. Çünkü patronun derdi senin sağlığın değil, performansın” diye anlatmıştı.

Salgın döneminde siparişlerin durması üzerine üretimin de durma noktasına geldiği B/S/H’ta salgına karşı önlem alınsa da binlerce işçi aynı anda çalıştırılmaya devam etmişti. Vaka sayılarının arttığı dönemde Evrensel’e konuşan işçiler, “Riskin bu kadar arttığı bir ortamda neden daha iki hafta bizi çalıştırıyorlar” diye sormuştu.

Samet Kalıp fabrikasının patronu ise salgını fırsata çevirerek işçilerin 2020 yılına ait tüm ikramiye ödemelerinin durdurulduğunu ve salgın bitiminde ödeneceğini açıklamıştı. Kısa çalışma ödeneğine de başvuru yapan Samet Kalıp, İŞKUR ödemeleri ile gerçek ücret arasındaki farkın da ileri bir tarihte verileceğini söylemişti. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

ABD ve Çin arasındaki gerginlik tırmanıyor

SONRAKİ HABER

Gözaltındaki Gazeteci Ayşe Güney ile dayanışma | Gazetecilik suç değildir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa