15 Temmuz 2020 11:18

Özel okullarda pandemi sürecinde öğretmenlerin haklarının gasbedildiği iddiası

Özel okullarda pandemi sürecinde eksiksiz çalışan öğretmenlerin ücretlerinde kesinti yapıldığı ve haklarının verilmediğini iddia edildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Suat İNAL
İstanbul

Pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) adı altında özel eğitim kurumlarında yapılan uygulamaların adeta kriz fırsatçılığına dönüştüğü iddia edildi. Online eğitimin eksiksiz sürdürüldüğü özel okullarda çalışan öğretmenler, ücretlerinde kesinti yapıldığı ve haklarının verilmediğini iddia ediyor.

Kağıthane Vadi İstanbul Kolejinde bu dönemde 30’a yakın öğretmenin işine son verilirken ücretlerde de kesintiye gidildiği iddia edildi. Kolejin eğitime online olarak devam ettiği halde KÇÖ’den faydalandığı ancak öğretmenlerin maaşlarının yüzde 30’unun ödemediği, sigortalarını yatırmadığı öne sürüldü. Okul yönetimi ise iddiaları yalanlayarak hiçbir çalışanın mağdur edilmediğini savundu.  

"EKSİKSİZ ÇALIŞTIK, MAĞDUR EDİLDİK"

Vadi İstanbul’da çalışan bir öğretmen kendisi de dahil birçok öğretmenin işine son verildiğini, maaşlarının ise eksik yatırıldığını söyledi.  Pandemi döneminde online olarak çalışmalarına rağmen okul yönetiminin KÇÖ’den faydalanarak haksız kazanç elde ettiğini söyleyen öğretmen, “Çalışmamıza rağmen patron hem yüzde 60 kısmi çalışma ödeneğinden faydalandı hem de bize kalan yüzde 40 ücretin sadece yüzde 10’unu verdi. Geri kalan yüzde 30’luk ödemeler ise yatırılmadı” diye konuştu. Ayrıca 23 Nisan, 19 Mayıs, okuma bayramı ve yıl sonu etkinliklerinin de online olarak eksiksiz yaptırıldığını anlatan öğretmen, sözleşmeleri 12 ay üzerinden 31 Ağustos’a kadar geçerli olmasına rağmen işine son verildiğini ve o tarihe kadar olan yarım aylık ücretinin yatırıldığını kalan ücretlerinin ise ödenip ödenmeyeceği konusunda kendilerine bilgi verilmediğini aktardı. 13 Mart’tan itibaren kısmi çalışmaya gidildiği için sigortalarının da yatırılmadığını anlatan öğretmen “Ben dahil birçok arkadaşımın işine geç bir dönemde son verilerek bu zor dönemde işsiz kaldık” dedi.

PATRON: MAĞDUR ETMEDİK

Ulaştığımız Kağıthane Vadi İstanbul Koleji Kurucularından İzzet Sakın ise iddiaların kötü niyetli olduğunu ve hiçbir çalışanın mağdur edilmediğini savundu. İddia sahiplerinin KÇÖ’yü yanlış anladığını belirten Sakın, kanuna uygun olarak bütün ödemeleri eksiksiz yaptıklarını savundu. Sakın, İŞKUR formlarında çalışma sürelerinin 45 saat olarak belirtildiğini, öğretmenlerin maaşlarının yüzde 60’ının devlet tarafından karşılanırken geri kalan kısmın ise öğretmenlerin online çalışma sürelerine göre kendileri tarafından ödendiğini söyledi. Sakın, 12 aylık sözleşmesi olan öğretmenlerin ise sözleşme sonuna kadar ödemelerini yapmaya devam edeceklerini belirterek kurum kapalı göründüğünden sigortaların da kısmi olarak ödenmesinin hukuki olduğunu ve kurumlarının prestiji için her şeyi doğru yaptıklarını iddia etti.

"ÖĞRETMENLERİN EĞİTİM FAALİYETİNE DEVAM ETTİĞİ AŞİKAR"

Avukat Ahmet Ergin ise kısa çalışma ödeneğinin işçileri ve çalışanları mağdur eden bir uygulama olduğuna dikkati çekerek  “SSK primleri ödenmedi, ücretler düştü ama çalışanlar ve işçiler işten çıkartılmaktansa bunu sineye çektiler. Bu dönemde kısa çalışma yapmadığı halde, denetim olmamasını da fırsat bilerek ödeneğe başvuran ve alan işyerleri olduğunu biliyoruz, duyuyoruz. Bu işyerlerinde ücretin İŞKUR’un ödemediği kısmı işverenlerce ödendi” dedi.

Özel okulların bu dönemde uzaktan eğitim yaptığını, dersler, sınavlar ve sınavlara hazırlıkların uzaktan eğitimle gerçekleştirildiğini ifade eden Ergin “Bu nedenle, bu dönemde özel okul öğretmenlerinin kısa çalışma yapması hayatın olağan akışına aykırıdır. Bu okullardaki hizmetliler, temizlik ve güvenlik görevlileri kısa çalışmaya dahil olabilir ama eğitim faaliyeti devam ettiğine göre öğretmenlerin çalışmaya devam ettiği aşikardır. Hukuka aykırı bir şekilde ücreti eksik ödenen çalışanlar, iş mahkemelerine başvurarak haklarını arayabilirler” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Yazar Adalet Ağaoğlu, Ankara'da toprağa verildi

SONRAKİ HABER

Üniversite öğrencisi Emek Deniz: Ekonomik yıkımın faturası öğrencilere kesilemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa