16 Temmuz 2020 10:15

Elektriği kesilen üreticilere fatura diye resmi niteliği olmayan kağıt verildi

CHP heyeti Şanlıurfa'da yüksek bedelli faturaları ödeyemediği için elektrikleri kesilen üreticilerle buluştu.

Fotoğraf: CHP Basın Bülteni

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun görevlendirdiği milletvekili heyeti, Şanlıurfa'da yüksek bedelli faturaları ödeyemediği için elektrikleri kesilerek mağdur edilen çiftçilerle buluştu. Tarımdan sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Adana Milletvekili Ayhan Barut, Osmaniye Milletvekili Baha Ünlü ve Şanlurfa Milletvekili Aziz Aydınlık'tan oluşan heyet, kent merkezi ile Hilvan ve Harran bölgelerinde üreticilerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi ve çözüm için neler yapabileceklerini konuştu.

Şanlıurfa'da ilk gün Hilvan İlçesi'ne geçen CHP Heyeti, Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar ve üreticilerle toplantı yaptı. Üreticilerin yaşadığı sorunları ve beklentilerini anlatan Başkan İpar ve çiftçiler, çözüm için yardım istedi.

Şanlıurfa'daki temaslarının ikinci gününde Harran İlçesi'ne geçen CHP Heyeti'ni Harran Ovası'ndaki Göktaş Köyü'nde çiftçiler karşıladı. Elektrikleri kesildiği için mağdur edilen üreticiler, kimisi 500 bin lirayı bulan, birim fiyatını göstermeyen, resmi niteliği bulunmayan kağıtlara yazılı fatura bedellerini göstererek isyan etti. Aşırı sıcağa rağmen gerçekleştirilen buluşmada, “AKP istifa” sloganları atıldı.

"FATURA DİYE RESMİ NİTELİĞİ OLMAYAN KAĞIT VERİYORLAR"

Türkiye'nin en çok pamuk ve kırmızı mercimeğini üreten, antepfıstığı üretiminin yarısını karşılayan bölgede çiftçilerin tarımsal sulamada elektrik enerjisine muhtaç olduğunu vurgulayan milletvekilleri, şunları kaydetti: "Şanlıurfa'da tarımsal üretimde en büyük sorun, tohum, gübre, zirai ilaç, mazot gibi temel girdilerin yanı sıra elektrik gücüyle tarımsal sulamanın yoğun yapılmasından kaynaklı elektriktir. Bölgeye elektrik dağıtan şirket Dicle EDAŞ verilerine göre, 2019 yılı sonu itibariyle 12 bin 600 tarımsal sulama abonesinin 1 milyar 750 milyon lira elektrik borcu var. Şirket, yüksek bedelli faturalarını ödeyemeyen çiftçilerin elektriğini hatlarını toplamak suretiyle kesiyor. Çiftçi mağdur edilirken, tarımsal üretim de büyük zarar görüyor. Elektrik kesildiği için büyük oranda elektrik enerjisiyle tarımsal sulamanın yapıldığı bölgede ürünler sulanamıyor, ürünler heba oluyor, tarımsal üretim darbe yiyor, ikinci ürün de ekilemiyor. Enerji hattının toplandığı bölgelerde faturasını yatıran yurttaşlar ve üreticiler de mağdur ediliyor. Derin kuyulardan, derelerden, uzak bölgelerden elektrik gücüyle sulama yapmak oldukça maliyetli oluyor. Üretim için suya, su için elektriğe bağımlı çiftçi, yüksek elektrik faturalarını ödeyemiyor. Örneğin 100 dönüm pamuğunu sulamak için elektrik şirketine 60-70 bin lira fatura ödüyor. Çiftçilere enerji birim fiyatını göstermeyen, resmi niteliği bulunmayan kağıtlara, elektrik bedeli yazılıp gönderiliyor. Ürünü para etmeyen, maliyetini bile karşılayamayan çiftçi elektrik faturasını ödeyemediği için hatları toplanmak suretiyle elektrikleri kesiliyor. Çiftçinin tarımsal destekleme primleri enerji şirketinin hesabına aktarılıyor. Müşterek arazilerde borcu olmayan çiftçinin de destekleme parasına el konularak mağdur ediliyor. Yüksek abonelik bedelleri nedeniyle çiftçi abone olamıyor. Tarımsal alanda kullanılan elektrik enerjisinin, çiftçiye ödeme gücüne uygun bir fiyat ile sağlanması zorunluluktur." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Burdur'da 449 asker Kovid-19 salgını nedeniyle karantinaya alındı

SONRAKİ HABER

CHP Milletvekili İrfan Kaplan: Gaziantep’te bebekler neden ölüyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa