17 Temmuz 2020 11:32

Psikoloji öğrencilerinden açıköğretim bölümünün açılmaması için imza kampanyası

Psikologlar ve psikoloji öğrencileri, Açık Öğretim'de Psikoloji bölümünün açılmasına karşı imza kampanyası başlattı.

Fotoğraf: Pexels

Paylaş

Psikologlar ve psikoloji öğrencileri, Açık Öğretim'de Psikoloji bölümünün açılmasına karşı imza kampanyası başlattı. Okuldaki eğitimin bile yetersiz kaldığını belirten psikologlar ve öğrenciler, insanların ruh sağlığı ile oynanmasına ve niteliksiz psikologların yetişmesine karşı olduklarını ifade etti. 

Öğrenciler yaptıkları yazılı açıklamada, Türkiye’nin psikoloji bilim dalında üniversitelerde yetersiz eğitim, yetersiz akademisyen, laboratuvar eksikliği, eğitim ve uygulama eksikliği olduğu ifade edildi. Eğitimlerin fahiş fiyatları, geçersiz eğitimlerin çokluğu, sahte diploma veya sertifikalar ile psikolog unvanı kullanımının ve bu kişilerin denetlenmemesi gibi birçok sorunun olduğu belirtilen açıklamada, “Bizi en çok üzen durum bu sorunlar karşısında herhangi bir düzenleme yapılmaması, meslek yasası olmaması ve bu meslekten maddi kazancını elde eden  kişilerin denetlenmemesidir. Bu duruma ek olarak psikoloji biliminin ilerlemesinin aksine açık öğretim açılması, çeşitli oluşumlarda yer verilmemesi ve mesleki yasa düzenlemelerinin eksik olup daha da genişletilmesi yönünde olumsuz bir gidişat gözlemlenmektedir” denildi.

Okul eğitiminin bile yetersiz kaldığı, öğrencilerin kendilerini geliştirmek adına her türlü olanağı aradığı belirtilen açıklamada, açık öğretim psikoloji programı ile birlikte, okul içi gelişim araçlarından tamamen uzak, örgün eğitim imkanlarından mahrum bir şekilde bölümün istismar edileceği kaydedildi. Açıklamada, “Psikoloji alanında ilerlemek için çabalayan, psikoloji dalını bir bilim olarak gören bu mesleğe değer veren , etik ilkelere bağlı kalmayı birincil hedef olarak belirlemiş biz psikologlar; onlarca meslektaşımızın aksine psikolog olmayı sadece unvan ve dert dinlemekten ibaret gören,bilimsellikten tamamen uzak ve durumun sadece maddi boyutuna önem verip insanların ruh sağlığı ile oynayarak nasıl paralar kazanabileceğini hesaplayan kişiler tarafından gasp edilmesine, niteliksiz psikologlar yetişmesine karşıyız” ifadelerine yer verildi. (Ankara/ EVRENSEL) 


"PSİKOLOJİDE AÇIKÖĞRETİME HAYIR"

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi lisans programları arasına Psikoloji bölümünün eklenmesiyle alınan karardan habersiz olan psikoloji öğrencileri ve akademisyenler bu alanın uzaktan eğitiminin yapılmayacağı konusunda seslerini yükseltmeye başladılar. Kararın yayınlanmasından sonra açıktan verilen eğitimle mezun olacak olan "psikologların" teorik bilgi düzeylerinin ve pratik becerilerinin insan ve toplum sağlığını iyileştirmek konusunda yetersiz kalacağını düşünen psikoloji öğrencileri ve psikologlar #psikolojideacikogretimehayir, #psikolojiorgunolmali gibi taglerle itiraz etmeye başladılar. 

"Unutmayın ki biz bu karardan dönülmesini kendimizden önce bu toplumun ruh sağlığı için istiyoruz! Biz istiyoruz ki toplumumuzun gözünde mesleğimize güven daha fazla azalmasın, mesleğimiz itibarsızlaşmasın!" diyen İstanbul Üniversitesi Psikoloji öğrencileri 8 Temmuz Perşembe günü saat 15.00'de Ana Kapı önünde toplanarak bu kararın geri alınması için eylem yapacağını duyurdu. 

Ana kapı önüne gelen İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümü öğrencilerden Süeda Vardar “Hiçbir uzmana, bilirkişiye ve psikoloji camiasına danışılmadan böyle bir kararın verilmesini ilk başta şaşkınlıkla karşıladık. Kendi hocalarımızla konuştuğumuzda ‘biz böyle bir söylenti bile duymamıştık’ cevabını aldık. Bu karara karşı birçok psikoloji bölümü ortak bildiriler yayımladı. Akademisyenlerin, bilirkişilerin ve psikoloji alanının özneleri olan biz öğrencilerin çağrılarına kulak vererek bu kararın geri alınmasını talep ediyoruz.”

“Neden böyle bir karar alındı?​” diye sorduğumuzda “Psikoloji alanı uzun zamandır revaçta olan bir alan, açıktan psikoloji okumak istiyoruz sesleri yer yer yükseliyordu zaten. Pandeminin yaratmış olduğu boşluktan faydalanarak bu kararı şimdi vermiş olduklarını düşünüyorum. Ayrıca çeşitli ekonomik sebepler de olabilir bu kararın altında. Ama biz kesinlikle bunun karşısındayız. Psikoloji açık öğretimden öğretilecek bir bilim dalı değildir.” cevabını aldık. 

Psikoloji bölümünün bir açık öğretim lisans bölümü olmayacağını “psikoloji uygulamalı bir bilim dalı olduğu için uzaktan öğrenilemez. Örgün eğitimden mezun olduğumuzda bile kendimizi yeteri kadar donanımlı hissetmiyoruz. Teorik bilgiyi uygulamalı olarak deneyimlemek zorundayız ve örgün eğitimden geçmedikçe bunun mümkün olamayacağını biliyoruz. Toplum sağlığı yalnızca teorik bilgilerle psikoloji alanını öğenmiş olan sözde psikologların ellerine emanet edilemez.” cümleleriyle ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Suruç Katliamı'nda yakınlarını kaybedenler 5 yıldır adalet peşinde

SONRAKİ HABER

Suruç aileleri, Ahmet Davutoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa