ODTÜ’lülerden psikolojide açık öğretime tepki
ODTÜ Psikoloji bölümü öğrencileri ve araştırma görevlileri, yaptıkları açıklamalarla İstanbul Üniversitesinde açık ve uzaktan eğitim programında psikoloji bölümü açılmasına tepki gösterdi.
Fotoğraf: Ayrıntılı Bilgi/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Sıla ALTUN
Ankara
ODTÜ Psikoloji bölümünde öğrenciler ve araştırma görevlileri, yaptıkları açıklamalarla İstanbul Üniversitesinde açık ve uzaktan eğitm programında psikoloji bölümü açılmasına tepki gösterdi. Evrensel'e konuşan öğrenciler de psikoloji bölümünün deney ve gözlem gibi uygulamalardan ayrılamayacağına dikkat çekti.
"HALK SAĞLIĞI ZATEN TEHLİKEYE ATILIYOR"
İstanbul Üniversitesinde açık ve uzaktan eğitim fakültesi içinde psikoloji lisans programının açılması üzerine, ODTÜ Psikoloji öğrencileri bir açıklama yayımladı. Açıklamada öğrenciler, psikologların meslek yasasının ve odalarının bulunmaması gibi sebepler nedeniyle sahte psikologlar tarafından halk sağlığının zaten tehlikeye atıldığını ve bu uygulamanın da bunu pekiştireceğini belirtti.
Aynı zamanda bu uygulamanın öğrencilerin nitelikli eğitim almalarını engellediğini belirten psikoloji öğrencileri, alanında uzman kişilere ve bölüm bileşenlerine danışılmadan alınan bu kararın geri çekilmesini talep etti.
ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ DE TEPKİ GÖSTERDİ
ODTÜ Psikoloji Bölümü Araştırma Görevlileri de İstanbul Üniversitesi’nin bu hamlesi üzerine bir açıklama yayımladı.
Psikoloji lisans eğitiminin Uzaktan Eğitim Fakültesi üzerinden yürütülmesinin mümkün ve kabul edilebilir olmadığını belirten araştırma görevlileri, psikoloji öğrencilerinin açıklamasındaki gibi bu uygulamaların halk sağlığını tehlikeye atacağını vurguladı.
Açıklamada hali hazırda verilen psikoloji eğitiminin kalitesinin arttırılması gerektiği de vurgulandı.
Psikoloji eğitiminde açık öğretimle birlikte karşılaşılacak problemlerin kamuoyuna duyurulması ve buna engel olunmasının alanda ve akademide çalışan tüm uzmanların sorumluluğu olduğu ifade edildi.
"PSİKOLOJİ BİLİMİNİN PRATİK DEĞERİ YÜKSEKTİR"
Evrensel'e konuşan ODTÜ Psikoloji öğrencileri karara tepki gösterdi.
Bir 4. sınıf öğrencisi, üniversitenin sadece bir şeyler öğrenmekten ibaret olmadığını, üniversitenin bir kültür kurumu olduğunu ve günde birkaç saat ekrana bakarak bu kültürü özümsemenin oldukça zor olduğunu söyledi.
Psikoloji alanında pratikten, tartışmadan, deneyden ve gözlemden uzak bir eğitimin yeterli olmayacağını söyleyen öğrenci, “Psikoloji insana dair çok ciddi bir bilimdir ve pratik değeri yüksektir. Gözlem yapmadan, deney yapmadan, hoca ile karşılıklı etkileşimi sağlamadan öğrenilemeyecek çok şey var. Nitelikli psikoloji mezunları istiyorsak daha çok araştırma-laboratuvar imkanının sağlandığı, akreditasyonlu bölümler eğitim vermelidir ve öncelikli olarak bu alanda eksik donamımdaki üniversiteler iyileştirilmelidir” dedi.
"MESLEK YASASI ACİL BİR İHTİYAÇ"
Aynı sınıftan bir başka öğrenci ise psikoloji lisansının online bir platforma taşınmasıyla öğrencilerin üniversitelerden uzaklaştırılmasının amaçlandığını ve üniversiteler dışında verilen fahiş fiyatlı niteliksiz eğitimlerin müşteri kitlesinin arttırılmaya çalışıldığını söyledi.
Psikologların meslek yasası ve odalarının olmamasının mesleğin suistimal edilmesinin önünü açtığını ifade eden öğrenci, psikoloji mezunu olmayan insanlarınn farklı mecralarda bilimsellikten uzak yorumlar yaparak halk sağlığını tehlikeye attığını söyledi.
Meslek yasasının acil bir ihtiyaç olduğunu belirten öğrencisi, psikoloji öğrencileri, mezunları ve akademisyenlerinin birlik olup gerekli iletişim ağını sağlamaları ve tüm paydaşların işlevsel bir kurum altında hareket etmeleri gerekliliğini vurguladı.