17 Temmuz 2020 15:00

AB Liderler Zirvesi, protestolarla başladı

Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin lideri, Kovid-19 salgınının ekonomiye etkisini ve atılacak adımları görüşmek üzere Brüksel'de bir araya geldi. Macron zirve sırasında protesto edildi.

Fotoğraf: Dursun Aydemir/AA

Paylaş

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin lideri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomiye etkisini ve hazırlanan "kurtarma fonu" ile gelecekteki bütçeyi görüşmek için Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya geldi.

2 gün sürmesi planlanan AB Liderler Zirvesi girişinde basına açıklamalarda bulunan AB Konseyi Başkanı Charles Michel, "Siyasi cesaretle bir anlaşmaya varmanın mümkün olduğuna inanıyorum" dedi. Michel, zirvenin sadece "para" ile değil Avrupa'nın ve birliğin geleceği le ilgili olduğunu da ifade etti.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de "Eğer doğru biçimde davranırsak bu krizi daha güçlü biçimde atlatırız" diye konuştu. Von der Leyen ayrıca "Krizi aşıp birliğimizi modernize etme şansı yakalayabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

MERKEL: ÖNGÖRÜDE BULUNAMIYORUM

AB Dönem Başkanı olan Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel de "Üye ülkeler arasında çok büyük farklılıklar bulunuyor. Bu defa bir sonuca varıp varamayacağımız konusunda öngörüde bulunamıyorum" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Bir anlaşma sağlanması için elimizden gelen her şeyi yapacağız" ifadesini kullandı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise "İçerik hızdan daha önemlidir. Yetersiz bir anlaşma Avrupa'yı ilerletemez" diye konuştu. Zirvede bir uzlaşı sağlanması şansının yüzde 50'den daha az olduğunu söyleyen Rutte, liderleri veto tehdidi ile değil konuşarak ikna etmeye çalışacağını belirtti. Rutte ayırca "Hibe talep eden ülkelerin reformları uygulayacakları konusunda çok güçlü güvenceler vermeleri gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, "Bütçe ve hukukun üstünlüğü, bu tamamen farklı iki alan. Bu alanları birbirine bağlamak belirsizliğe neden olur. Bunu kabul edemeyiz" dedi.

SANCHEZ: ANLAŞMA SAĞLAMAK ZORUNDAYIZ

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise, görüşmelerde yapıcı olacaklarına işaret ederek, "Bir anlaşma sağlamak zorundayız" dedi.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, "Ülkeler arasında farklılıklar bulunuyor ama kararlılıkla bunun üstesinden gelebiliriz" ifadesini kullandı.

"KURTARMA PROGRAMI"

Zirvede, 750 milyar avroluk ekonomik kurtarma programı ile yaklaşık 1,1 trilyon avroluk AB'nin 2021-2027 yıllarındaki bütçesini belirleyecek "Çok Yıllı Mali Çerçeve" taslağı liderler tarafından müzakere edilecek.

Liderler, hibe ve kredilerin miktarını ve bunlar için uygulanacak koşulları tartışacak.

HİBE KARŞITLARI

AB ülkeleri içinde "Tutumlu 4'lü" olarak adlandırılan Danimarka, Hollanda, İsveç ve Avusturya, özellikle kurtarma programındaki hibeleri soğuk karşılıyor. Bu ülkeler, ihtiyaç duyan AB ülkelerine "koşullu" biçimde kredi verilmesini ve bunların ileride geri ödenmesini istiyor.

Macaristan ve Polonya, AB fonlarının hukukun üstünlüğü şartına bağlanmasına soğuk bakıyor.

AB bütçesi ve kurtarma programına ilişkin karar, üye ülkelerin AB Konseyi'ndeki oy birliği ve Avrupa Parlamentosu (AP) onayı ile alınıyor.

MACRON PROTESTO EDİLDİ

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, zirvesi sırasında protesto edildi.

Kamerun bayrakları taşıyan protestocular, "Katil Macron", "Suçlu Macron", "Kamerun, Macron yüzünden nefes alamıyor" sloganları attı.

Belçika polisi gösteri yapanlara biber gazı ile müdahalede etti gözaltına alınanlar oldu.

Macron, önceki aylarda, daha önce Fransa sömürgesi olan Kamerun'da insan haklarının durumunu için "tahammül edilemez" demişti. Bu sözleri Kamerun'da büyük tepki toplamıştı.

Kamerun'un bir kısmı 1. Dünya Savaşı öncesinde Fransız sömürgesi haline getirilmiş ve 1960'ta bağımsızlığını kazanmıştı. (Brüksel/AA)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Pervin Buldan: Savaşa karşı çıkmak ve barışı dile getirmek için buradayız

SONRAKİ HABER

Türkiye'de koronavirüsten yaşamını yitirenlerin sayısı 5458'e yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa