18 Temmuz 2020 13:46

Finlandiya’da sendikaların işsizlik kasalarına üye sayısı arttı

Finlandiya'da kısa çalışma uygulaması, zorunlu izin ve işten atılmaların artmasıyla birlikte sendikaya ve işsizlik kasasına üye olan işçi ve emekçilerin sayısında belirgin bir artış oldu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ

Finlandiya'da koronavirüsün yaygınlaşmasından sonra kısa çalışma uygulaması, zorunlu izin ve işten atılmaların artmasıyla birlikte sendikaya ve işsizlik kasasına üye olan işçi ve emekçilerin sayısında belirgin bir artış oldu.

Finlandiya'nın en büyük işsizlik kasası YTK'ye bu yıl içinde 55 bin kişi üye oldu. Bu sayı bir önceki yılının aynı dönemine göre kasaya üye olanların sayısının iki katı. En fazla üyelik başvurusunda bulunanlar ise 35 yaşın altındaki gençler.

YTK'nin İletişim Şefi Ilona Kangas, haber ajansı Yle'ye yaptığı açıklamada pek çok çalışanın işten atılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasıyla birlikte YTK'ye üyelik başvurusunda bulunduğunu söyledi.

Finlandiya'da sendikaların da kendi işsizlik kasaları bulunuyor. Korona pandemisinin yayılmasından sonra en fazla üyelik başvurusu hizmet ve servis sektöründe örgütlü PAM sendikasına oldu.

Bunun başta gelen nedeni daha çok gençlerin servis ve hizmet sektöründe iş yaşamına adım atmaları. Ama aynı zamanda işten atılmaların bu sektörlerde çalışan emekçileri olumsuz etkilemesi. İşsizlik kasasından ödenti almak için başvuruda bulunanların sayısının tavan yaptığı ve bir yıl öncesine kıyasla ödenti başvurularının 14 kat arttığı belirtildi.

PAM'ın işsizlik kasasının Genel Müdürü Ilkka Nissila, işten atılmalardan en fazla restoran ve otel branşında çalışanların olumsuz etkilendiğini söyledi. Üye başvurularını sonuçlandırabilmek için daha fazla personel istihdam ettiklerini ve personelin sık sık fazla mesai yapmak zorunda kaldığını söyledi.

Servis sektörünün işsizlik kasasından ödenti almak için başvuruda bulunanların sayısı 2019 yılında 18 bin 200 iken bu yıl şimdiye kadar ödenti başvurusunda bulunanların sayısı 40 bine ulaştı.

Koronavirüsün yaygınlaşması sonra fabrikaların üretimi durdurması sonucu ülkede 300 bini aşkın emekçi zorunlu izne ayrıldı veya işten atıldı. YTK, işten atılan kişilerin sayılarındaki artıştan ötürü işsizlik ödentilerinin ödenmesinde büyük gecikmeler yaşanacağını uyarısında bulunmuştu.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Engellilerden YHT’lerde şehirler arası yolculuk kısıtlamasına tepki

SONRAKİ HABER

Çayı heyelan götürdü, üretici destek bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa