Emek Partisinden fındık açıklaması: İktidar yine oyalıyor
Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, Bakan Pakdemirli'nin Ordu'ya gelip fındık fiyatı hakkında konuşmamasını "Topu Cumhurbaşkanı'na atıp kurtulamaz" diyerek eleştirdi.
Fındık işçisi kadınlar
Fotoğraf: Nedim Kovan / DHA
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin Ordu'ya gelip fındık fiyatı hakkında konuşmamasını eleştiren Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, "Tarım Bakanı topu Cumhurbaşkanı'na atıp kurtulamaz." diyerek tepki gösterdi.
Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz açıklamasında şunları söyledi: "Tarım Bakanı Ordu’ya geliyor, üreticinin beklentisine yanıt vereceğine topu taca atıyor. Üretici rekoltenin ne kadar olduğunu merak ediyormuş gibi fiyattan değil de rekolteden söz ediyor. Biliyoruz ki açıklanan rekolteler bu zamana kadar gerçeği yansıtmadı. Bu yıl da rekolte söylendiği gibi 650 bin ton olmayacak. Fiyatı baskılamak için rekolteyi yüksek göstermeyi alışkanlık haline getirdiler. Bakanın fındık fiyatı konusunda topu taca atması yetmezmiş gibi uzun süredir suskun olan Milletvekili Gündoğdu, 18 yıldır üreticileri mağdur etmediklerini söyleyebiliyor. Oysa AKP iktidarı 18 yıldır kapitalizmin gereği olarak üreticileri mağdur ederek tarım tekellerine hizmette sınır tanımıyor."
ÜRETİCİ YİNE MAĞDUR EDİLMEK İSTENİYOR
Tarım Bakanı Pakdemirli’nin ve AKP Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu’nun açıklamalarını değerlendiren Poyraz, “AKP iktidarı 18 yıldır uyguladığı tarım-fındık politikalarıyla üreticileri tarım tekellerinin işçisi haline getirdi. TMO’nun göstermelik alımlarıyla “sahip çıkma oyununa” devam etti. Açıklanan fiyatlar maliyeti bile kurtarmadı. Fındık tekelleri, şirketleri yaptıkları ihracatla ve kazandıkları paralarla övünürken üreticinin ürününü ucuza kapmayı ana politika haline getirdiler. İktidar da bunun yasal yükümlülüklerini hazırladı” dedi.
FINDIK EN AZ 28.5 TL OLMALI
Emek Partisi olarak olarak üreticinin talebini dikkate aldıklarını belirten Poyraz şöyle konuştu: "Bu nedenle iktidarın ve tekellerin gerçeği çarpıtan açıklamaları yerine üreticinin ürününe istediği fiyatın taban fiyat olması gerektiğini vurguluyoruz. Üretici maliyet hesabını yaptı ve ürününün fiyatının 28.5 TL olması gerektiğini açıkladı. Maliyet hesabı yapılmadan açıklanan fiyatlar gerçekçi değil. İktidar üreticinin talebine göre fiyat açıklamalı ve alım sınırı koymamalıdır. Ancak o zaman üretici mağdur olmaz. TMO alımda kota koyduğunda tarım tekellerine olumlu mesaj vermiş demektir."
ÜRETİCİ ÜRÜNÜNE SAHİP ÇIKMALI
Üreticinin bekleyen olmaması gerektiğini vurgulayan Poyraz, "Üreticiler örgütlenip tek vücut ses çıkarmalı. Ürününün, emeğinin karşılığını almada ısrarlı olmalıdır. Her yıl yapılan tartışmaların bitmesi için üreticilerin siyasi yaşama da müdahale etmesi gerekir. Tarımda yaşanan sorunların kaynağı da siyasi. Üreticiler kendi çıkarlarını düşünen bir iktidar mücadelesine de katılmalılar ki, kesin çözüm elde edebilsin. Tarımda yaşanan sorunun çözümü, demokratik halkçı bir iktidardır" dedi.
BAKAN, "FİYAT İŞİ CUMHURBAŞKANIMIZINDIR" DEMİŞTİ
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, önceki gün Ordu’da konuşmuş ve şu ifadeleri kullanmıştı:
"Fiyat işi Cumhurbaşkanımızındır. Rekoltemiz ne? Çok ciddi bir çalışma yaptı arkadaşlar, defalarca irdeledi, defalarca rekolte önüme geldi, defalarca geriye gönderdim. İlk tahminlerin ötesinde bir rekoltemiz var gibi gözüküyor. Bu biraz daha azabilir belki, sezon içerisinde bir miktar daha azalabilir ama görünen o ki ilk defa burada açıklıyorum; 665 bin ton fındık rekoltemiz var. Bunun manası nedir? Manası geç en yıla göre daha az fındığımız var. Bunun diğer anlamı nedir, fındığımız daha değerli olacak." (Ordu/EVRENSEL)