Düşük faiz geldi, konut kredisi rekor kırdı
Konut satışları geçen ay yüzde 209,7 artarak 190 bin 12 ile tarihinin en yüksek haziran rakamlarına ulaştı.
Fotoğraf: Twenty20
Konut sektöründe kamu bankalarının ucuz kredileri nedeniyle, ülke genelinde yaklaşık 1.5 ayda kullanılan konut kredi tutarında rekor kırıldı. Konut satışları geçen ay yüzde 209,7 artarak 190 bin 12 ile tarihinin en yüksek haziran rakamlarına ulaştı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgiye göre 2018 yılı sonunda 188,5 milyar lira olan konut kredileri bakiyesi, 2019 sonunda 10.2 milyar lira artarak 198.7 milyar liraya yükseldi.
Yılın ilk çeyreğinde konut kredileri 12.3 milyar liralık yükselişle 211 milyar liraya ulaştı. Yılın ikinci çeyreğinde ise konut kredileri 19.9 milyar artışla 230.9 milyar liraya çıktı.
TÜM ZAMANLARIN EN BÜYÜK ARTIŞI
1 Haziran-10 Temmuz itibarıyla konut kredi bakiyesinde 35 milyar lirayla tüm zamanların en yüksek artışı görüldü. Konut kredi bakiyesi 10 Temmuz itibarıyla 246 milyar 288 milyon liraya ulaştı. Geçen yıl sonundan bu yana ise konut kredi bakiyesi 47.6 milyar lira artışla rekor tazeledi. Konut kredisinde bakiye artışının daha önce en yüksek gerçekleştiği dönem 27,6 milyar lirayla 2017 yılı olmuştu. (AA)
FITCH: KONUTTA KREDİ BÜYÜMESİ BÜYÜK RİSK
FITCH Ratings Yönetici Direktörü James Watson, “Özellikle emlak sektöründe sorunların yaşandığını söyleyebilirim. Türkiye’yi de söyleyebilirim, çok hızlı bir şekilde kredi artışı yaşanıyor” demiş ve büyüyen kredi balonu için Türkiye’yi uyarmıştı.
Watson şu ifadeleri kullanmıştı: “Gelişen piyasaların bankaları için en büyük risk varlık kalitesidir. Potansiyel olarak biraz daha sermaye tarafında değer kaybı yaşandığını görebiliriz. Neden böyle bir risk var? Tabii ki pandemi ve onun küresel ve gelişen piyasalara üzerindeki etkisi. Bazı piyasalarda pandeminin riskleri bazı başka risklerle de birleşti. Düşük petrol fiyatları da var. Bu durum da bankalar için oldukça önemlidir. Orta Doğu, Afrika, Rusya ve Latin Amerika’daki bankalar için düşük petrol fiyatları çok önemli. Bazı yapısal riskler var; bunlar kredi büyümesinin çok yüksek seviyelere çıkması ya da hane halkı kaldıracının çok yükselmesi. Bu durumun Asya’da olduğunu görüyoruz ve Türkiye’de de fazla kredi olduğunu görüyoruz, en büyük riskler bunlar. Çoğu gelişen piyasa bankasında bir kredi indirimine gitmedik. Önemli sebepleri var, çünkü varlık kalitesi çok önemli. İlk sebep şu; çoğu gelişen piyasaların bankası ya yerel hükümetten ya da dışarıdaki hissedarlardan faydalanıyorlar. Yani finansalları biraz daha kötüleştiği zaman desteğe sahip olduklarını görüyoruz. İkincisi; çoğu banka bu ekonomik çöküşe iyi bir tamponla girdi. Yılın ikinci yarısında daha iyi dengelenme bekliyoruz ve önümüzdeki yıl oldukça iyi bir büyüme bekliyoruz.” (EKONOMİ SERVİSİ)