Kolombiya halkları barbarlığa "Haysiyet Yürüyüşü" ile yanıt veriyor
Kolombiya’da halk önderlerinin katledilmesi ve askerlerin yerli çocuklara yönelik cinsel saldırılarına karşı 25 Haziran’da halk örgütlerinin başlattığı “Haysiyet Yürüyüşü” başkente ilerliyor.
Fotoğraf: Congreso de los Pueblos
Carlos ROA*
Tunja şehrinde farklı sosyal örgütlerden arkadaşlarımız, Haysiyet Yürüyüşü’nün (Marcha por la Dignidad); Saravena’dan gelen “Özgürleştirici Rota” ve Barrancabermeja’dan gelen “Komünar Rotası”nı karşıladılar.
Yürüyüş güzergahlarının isimleri yüzyıllar öncesinin kahramanlıklarını hatırlatıyor: Komünar Rotası bir halk isyanınını ve Özgürleştirici Rota büyük bağımsızlık mücadelesini…
Böylelikle, güneybatı Kolombiya’daki Popayán’da, bir “harmonizasyon ayini” için 25 Haziran’da buluşan 40’tan fazla yerli, Afrika kökenli, köylü ve sosyal halk örgütünün başlattığı çağrı güçleniyor. Güneybatıdan başlayan yürüyüş artık başkent Bogotá’da mahalleleri geziyor ve haysiyet çağrısını yayıyor.
#VenceráLaVida| Bogotá recibe a las y los caminantes que desde el Cauca se movilizaron hacia la capital del país, esperando que @Ivanduque les escuche al fin sus denuncias, necesidades y propuestas, que desde los territorios surgen para hacerle frente a la violencia y abandono pic.twitter.com/mSc3fB8z3u
— Colombia Informa (@Col_Informa) July 10, 2020
Öfke nedeni çok. Bu yıl şu ana kadar 164 sosyal lider öldürüldü. Buna ek olarak, toprakların geri kazandırılması ve maden ya da petrol şirketlerinin sosyal-çevresel borçlarını ödemesi için hükümetin ve çok uluslu şirketlerin verdikleri taahhütlere uymalarını talep eden barışçıl örgütlenme ve eylem süreçlerine misilleme amacıyla her ay düzinelerce sosyal lider yargılanıyor. Ki İnter-Amerikan İnsan Hakları Komisyonu bu durumu, Kolombiya’daki insan hakları savunucularına karşı ceza hukukunun yanlış kullanımı olarak adlandırdı.
Ayrıca, Havana’da FARC isyancılarıyla barış anlaşmasının imzalanmasından sonra, farklı ulusal ve uluslararası kesimler, anlaşma maddelerinin ulusal hükümet tarafından uygulanmadığını ve silahlarını Kolombiya Ordusu’na teslim etmiş olan 215’ten fazla eski savaşçının öldürüldüklerini açıkladılar.
Buna ek olarak hükümet, salgının ilk anlarından itibaren tek taraflı ateşkes kararı almış olan Ulusal Kurtuluş Ordusuyla (ELN, FARC’tan sonraki ikinci büyük gerilla ordusu) diyalog yolu bulmayı reddediyor.
Fakat bardağı taşıran damla, kamu gücünün (ordu) kız ve erkek çocuklar ile yerli kadınlara yönelik cinsel istismar ve saldırıları oldu. Risaralda’da, Embera Chami yerlisi bir kız çocuğu, el Guaviare’de Nukak Maku yerlisi bir başka kız çocuğu ve Pasto, Nariño’da başka kız çocuklarında olduğu gibi…
Bu konuda, önceki yıllarda da, devletin silahlı güçlerinin vahşetine maruz kalan başka köylü çocuk ve kadınlar da oldu. Ordunun hesaplarına göre, bu suçları işlemiş 118 asker bulunmaktadır.
Bu nedenle, farklı rotalardan bir Haysiyet Yürüyüşü ayaklanmıştır.
Ordu ve polisin taciz ettiği, geçişlerini engellediği ve fotoğraflarını çektiği bir toplumsal seferberlik eylemi.
Haysiyet Yürüyüşü, Kolombiya hükümeti ve genel olarak halktan, yaşamın savunulmasını ve kalıcı toprak talep ediyor; insani kriz durumuna dikkat çekiyor, ABD’nin ülkeleri birliklerini çekilmesini ve pandeminin ortasındaki halkın lehine önlemler istiyor.
*Kolombiyalı sosyolog, “José Antonio Galán Zorro” Köylü Örgütü üyesi, barış ve insan hakları aktivisti.
(Çeviri: Evrensel Dış Haberler)