Libya’da gerilim artıyor
Trablus’da bulunan Libya ordusu, Sirte şehrinin batısına askeri sevkiyat yaptı. Müdahale hazırlığında olduğu ileri sürülen Mısır, ""Türkiye’nin Arap ülkelerine müdahalesine karşı çıkıyoruz" dedi.
Fotoğraf: AA
Ulusal ve uluslararası çıkar çatışmalarının Suriye’den sonraki hedefi olan Libya’da gerilim artıyor. AKP hükümetinin siyasi ve askeri olarak açık destek verdiği, Fiili olarak iki yönetimli olan Libya’nın başkenti Trablus’da bulunan Ulusal Mutabakat Hükümetine bağlı Libya ordusu, Sirte şehrinin batısına çok sayıda askeri araçtan oluşan sevkiyat yaptı. Sirte kenti, Tobruk’ta bulunan ve son olarak Mısır’ı askeri müdahaleye çağıran Temsilciler Meclisiyle birlikte hareket eden General Halife Hafter güçlerinin elinde.
AA’nın haberine göre, sevkiyat kapsamında çok sayıda askeri araç, Sirte’nin batısındaki Ebu Gureyn beldesine ulaştı. Sevkiyatın, Libya’nın orta-kuzey kesimlerinde yer alan Sirte ve Cufra’nın, Hafter güçlerine karşı kurtarılması için başlatılan "Zafer Yolları" harekatı kapsamında yapıldığı kaydedildi.
Mısır ise bu iki kentin “kırmızı çizgisi” olduğu açıklaması yaparak müdahale sinyali vermişti.
MISIR'DAN TÜRKİYE'YE YANIT
Mısır’dan bir açıklama da cumartesi günü geldi. Mısır Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin "Arap ülkelerinin işlerine politik ve askeri müdahalesine" karşı olduklarını açıkladı.
Sputnik’in haberine göre açıklamada, Türkiye yönetiminin, Libya’nın doğusundaki yönetimin Mısır’a, “Aşırılık ve teröre karşı mücadelede destek çağrısı”nın gayrimeşru olduğu yönündeki açıklamalarının şaşkınlık yarattığı ifade edildi.
Açıklamada, “Mısır, Türkiye’nin Irak, Suriye veya Libya olsun Arap ülkelerinin işlerine yaptığı ve hiçbir yasal dayanağı olmamasının yanı sıra, Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal eden politik ve askeri müdahalesine karşı çıkıyor” ifadeleri kullanıldı.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, geçen perşembe günü Kahire’de Libyalı kabilelerin şeyhleri ve kanaat önderleriyle bir araya gelmişti. Görüşme, “Mısır ve Libya: Tek halk ve tek gelecek” başlıklı konferans kapsamında gerçekleştirilmişti. Konferans kapsamında, Libyalı kabile önderleri Mısır’a, Libya ordusu ve aşiretlerine yardım çağrısını yenilemişti.
AKP HÜKÜMETİNE BİR UYARI DA AB'DEN
Avrupa Birliği (AB) zirvesi için Brüksel’de bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Libya’daki gelişmeleri değerlendirmek üzere üçlü toplantı gerçekleştirdi. DW Türkçe’nin haberine göre, görüşmenin ardından yayınlanan ortak bildiride, Libya’daki iç savaşa müdahalede bulunan dış güçlere hitaben, “(Libya’ya uygulanan) silah ambargosunun deniz, kara ve hava yolu ile delinmeye devam edilmesi halinde, yaptırım uygulama seçeneğini açık tutuyoruz” denildi.
Açıklamada ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından alınan silah ambargosu kararı hatırlatılarak, “Libya’da artan askeri gerilim ve çatışma riskinin artmasından ciddi endişe duyulduğu” da ifade edildi.
Söz konusu bildiride herhangi bir ülkenin adı geçmese de mesajın Türkiye ve Rusya yönetimlerine olduğu biliniyor.
Bugüne kadar Libya konusunda AKP hükümetine yakın çizgide olan ve Fransa ile çatıştığı yorumları yapılan İtalya’nın da ortak bildiride yer alması dikkat çekti.
"PETROL İHRACATI" VURGUSU
BM’nin bir an önce yeni bir Libya özel temsilcisi atamasını isteyen Merkel, Macron ve Conte, Libya petrolünün de yeniden çıkarılıp ihraç edilmeye başlanmasını ve buradan elde edilecek gelirin “adil ve şeffaf bir biçimde” tüm Libya halkının yararına harcanmasını talep etti.
Libya’nın eski Devlet Başkanı Muammer Kaddafi’nin 2011 yılında NATO müdahalesiyle devrilmesi ve öldürülmesinin ardından ülkedeki iç çatışmalar sürüyor. Çatışmalara yabancı ülkelerin doğrudan müdahil olması çözümsüzlüğü derinleştiriyor. (DIŞ HABERLER)