19 Temmuz 2020 14:16

ABD'de savcıdan ABD yönetimine ‘yasa dışı gözaltı’ davası

ABD’nin Oregon eyaleti Başsavcısı, göstericilerin yasa dışı bir şekilde gözaltına alındığı gerekçesiyle, federal hükümete karşı dava açtı.

Fotoğraf: John Rudoff/AA

Paylaş

ABD’nin Oregon eyaleti Başsavcısı, göstericilerin yasa dışı bir şekilde gözaltına alındığı gerekçesiyle, federal hükümete karşı dava açtı.

Oregon eyaletinin Portland kentine, siyah Amerikalı George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinden bu yana, polis şiddetine karşı geceleri protesto eylemleri düzenleniyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre, geçtiğmiiz hafta, üzerinde herhangi bir işaret bulunmayan sivil araçlarla görülen federal görevliler, eylemcileri sokaktan toplamaya ve meşru bir gerekçeleri olmadan gözaltına almaya başladı.

TRUMP GÖNDERDİ

Federal hükümet, kentte düzeni sağlamaya çalıştıklarını söylüyor. Başkan Donald Trump’ın gönderdiği federal görevliler, eylemcilere karşı göz yaşartıcı gaz ve ölümcül olmayan mühimmat kullandı. 

Başkan Trump, Portland’daki federal görevlilerin “Harika bir iş çıkarttığını” söylemişti.

Trump “Portland tamamen kontrol dışına çıkmıştı, oraya gittiler ve sanırım şu anda hapiste çok sayıda kişi var. Büyük ölçüde bastırdık ve tekrar başlarsa çok kolay bir şekilde yeniden bastıracağız” demişti.

DİLEKÇEDE NE VAR?

Oregon Başsavcısı Ellen Rosenblum, dava dilekçesinde federal görevlilerin kentte başka gözaltı yapmaması için mahkeme emri çıkartılmasını istedi. Dilekçede “Bu taktikler durmalı. İnsanların ifade özgürlüğü haklarını kullanmalarını imkansız hale getirmesi dışında, sokaklarımızdaki durumu daha da istikrarsızlaştırıyor” denildi.

Başsavcı ayrıca, “Federal yönetim, eyalet sakinlerinin polis şiddetini protesto etmeyi ve Siyahların Yaşamı Önemlidir hareketine destek vermelerini engellemek adına korku taktiklerini kullanmak için Portland’ı seçti. Her Amerikalı bunu gördüklerinde reddetmelidir. Burada, Portland’da olabiliyorsa, her yerde olabilir” dedi.

Dilekçede, federal görevliler halkın ifade ve toplanma özğürlüğü haklarını ihlal ettikleri ve arama emri olmadan gözaltı yaparak, hukuk kuralları uyarınca işlem görme haklarını hiçe saydıkları vurgulandı.

Orgeon Valisi Kate Brown da hafta başında federal görevlileri “Güçlerini açıkça kötüye kullanmakla” suçlamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

2 yılda 30 bin kadın, şiddet ihbarında bulundu

SONRAKİ HABER

Van'ın Çaldıran ilçesinde sınırda vurulan çocuk yaşadıklarını anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa