20 Temmuz 2020 05:06

Av. Açar: İstismar vakalarındaki artış yargı kararlarıyla bağlantılı

Avukat Zozan Açar, çocuk istismarı vakalarındaki artışın nedeninin "cezasızlık politikası" olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Paylaş

Şırnak Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu’ndan Av. Zozan Açar, istismar vakalarındaki artışın yargı kararları ve mevcut politikalardan bağımsız ele alınamayacağını ifade ederek, istismarın artmasının nedeninin "cezasızlık" olduğunu söyledi.

Şırnak’ta geçtiğimiz günlerde bir çocuğun, uzman çavuş tarafından istismara maruz bırakılmasına yönelik tepkiler devam ederek, hemen sonrasında farklı kentlerde de benzer olayların yaşandığı ortaya çıktı. Mezopotamya Ajansından Zeynep Durgut'un haberine göre, Şırnak Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Zozan Açar, söz konusu olayların artış göstermesinin nedeninin cezasızlık olduğunu söyledi.

"FAİL 'KORUNURUM' DİYE DÜŞÜNÜYOR"

Yargı mensupları, sağlıkçılar, öğretmenler, psikologlar ve sosyal hizmet uzmanlarının istismar noktasındaki eğitim eksikliklerinin vakaların artmasına neden olduğunu söyleyen Av. Açar, “Fail veya failler bulundukları konum ve güçten dolayı yargı mekanizmasının mağdur olan çocuğun beyanlarına itibar etmeyeceğini hesap ediyor. Mağdurlar bundan dolayı failin korunacağını bildiğinden çoğu zaman sessiz kalabiliyor” dedi. Kentte son günlerde yaşanan 3 istismar vakasına yeteri kadar tepki gösterilmediğini kaydeden Açar, daha önce yaşanan benzer olaylardaki cezasızlık politikasına değindi. Faillerin cezalandırılmamasının toplumda ‘Ben de yapsam beni de koruyacaklar’ algısı oluşturduğunu belirten Açar, yine faillerin var olan yasalar kapsamında fazla ceza almadan cezaevinden çıkacağını düşündüğünü söyledi.

Açar, "Fail, ‘Ceza alsam da kanun düzenlemesi ile yakın zamanda çıkarım, kadına namusum derim ve toplumda kendimi aklarım yargı ve emniyet beni korur' düşüncesi ile hareket etmekte. Dolayısıyla tüm bunlar kadına yönelik şiddeti ve çocuğa yönelik istismarları artırmaktadır” diye konuştu.

"ŞİDDET VE İSTİSMAR POLİTİKTİR"

Kadına dönük şiddet ve çocuklara dönük istismarların politik olduğunu ifade eden Açar, hiçbir şiddet ve istismar olayının mevcut siyasal politikalardan ve yargı kararlarından bağımsız ele alınamayacağına vurgu yaptı. Açar, “Her olayda ortaya çıkan faili koruma durumu yeni vakaların oluşması için zemin oluşturmaktadır. Fail bu siyasal ve yargı sisteminde ceza almayacağını ve toplumdan soyutlanmayacağını bildiği için bu döngü böylelikle devam ediyor. Fail kamu görevlisi olunca yürütme, yargı ve basın komple koruma içgüdüsü ile hareket ediyor. Nitekim Şırnak’taki uzman çavuş vakasında soruşturma devam etmesine rağmen sosyal medyada toplumun tüm kesimleri failin sadece kamu görevlisi olması nedeniyle desteklemiş, iftiraya uğradığını yazmıştır. Haliyle yargı da bundan güç almaktadır” değerlendirmesinde bulundu.  

"TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Açar, mevcut sistemin değişmesi için çaba verilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Öncelikle basında yer alan İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırma tartışmaları bitirmek gerekir. Kanunları güçlendirmek, basının dilini değiştirmek, yargı mekanizmasını, emniyet mensuplarının eğitimlerini ve kadın endeksli kanun ve politikalar ile bu vakaların önüne geçilebilir. Bunu da tüm kadın örgütlerinin birlikte hareket edip güç haline gelerek, mevcut sistemi değiştirmek için çaba sarf etmekle mümkün olabilir.”

Komisyon olarak son dönemde meydana gelen istismar vakalarının takipçisi olacaklarını dile getiren Açar, baroların kadın ve çocuk haklarını koruyan dernek ve kitle örgütlerinin desteğiyle aile ve istismara uğrayan çocukların yanında olacaklarını söyledi. Açar, son olarak yaşanan hiçbir istismar olayının karanlıkta kalmaması için olayların takipçisi olacaklarını vurguladı. (Şırnak/MA)

ÖNCEKİ HABER

AB liderleri pandemi ekonomisi konusunda anlaşamadı, liderler zirvesi tekrar uzatıldı

SONRAKİ HABER

Şiddetin boyutu: Her gün 38 kadın şiddete karşı panik butonunu kullandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa