20 Temmuz 2020 10:55
/
Güncelleme: 21 Temmuz 2020 14:39

KESK: Ne OHAL'de ne pandemide haklarımızı gasbettirmeyeceğiz

OHAL komisyonu, 4 yıl içerisinde 126 bini aşkın başvurudan yüzde 89’una ret kararı verdi ve hala 18 bin 100 başvuru bekliyor. KESK tepki gösterdi: OHAL bitti, zulmü devam ediyor.

KESK: Ne OHAL'de ne pandemide haklarımızı gasbettirmeyeceğiz

Fotoğraf: Evrensel

KESK, 20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL’in 4. yıl dönümünde yaptığı açıklamada, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’na tepki gösterdi. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, komisyonun 4 yıl içerisinde 126 bini aşkın başvurudan yüzde 89’una ret kararı verdiğini ve hala 18 bin 100 başvurunun beklediğini söyledi. Komisyonun derhal lağvedilmesi ve alınan ret kararlarının kaldırılmasını talep eden Bozgeyik, “Haklarında herhangi bir yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmedir. Görevden uzaklaştırma süreçleri bağımsız yargı organlarınca yürütülmelidir” dedi.

15 Temmuz 2015’te darbe girişiminden hemen sonra ülke çapında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) 2 yıl sürdü. KESK, 20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL’in 4.yıldönümünde konfederasyon genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, “OHAL KHK’leri ile yaşamın her alanına müdahale edilmiştir. Kamunun tek parti devletine ve piyasacı anlayışa uygun hale getirilmesi, kadrolaşmanın tamamlanması, iş güvencesinin ortadan kaldırılması, fişlemenin yasal hale getirilmesi gibi yıllardır emek ve demokrasi güçlerinin mücadelesi nedeniyle yapamadıkları ya da tamamlayamadıkları hedeflerini hayata geçirmek istemişlerdir” dedi.

OHAL KHK’leri ile 126 bini aşkın kişinin fişleme, müdür/kurum kanaati, sosyal medya paylaşımları, sosyal çevre soruşturması, sendika üyeliği, banka hesabı vb. gibi gerekçelerle kamudan ihraç edildiğini kaydeden Bozgeyik, OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu’nun 23 Ocak 2017 günü 685 sayılı OHAL KHK’si ile iki yıl süre içinde kamudan ihraç edilmiş kamu emekçilerimnin ihraç başvurularını değerlendirmek ve karar altına almakla yetkilendirildiğini hatırlattı. Bozgeyik, kurulmasının üzerinden 4 yıl geçmiş olmasına rağmen komisyonun önünde hala 18 bin 100 dosyanın karara bağlanmayı beklediğine dikakt çekti. 

KARARLARIN YÜZDE 89’U RET

İhraç edilen kamu emekçilerinin başvurularının hangi usul ve esasa göre kabul ya da ret edildiğinin, soruşturmada hangi kıstasların temel alındığının muğlak olduğunu belirten Bozgeyik, “Bu muğlaklık bilinçli olarak tasarlanmış ve bir politika olarak benimsenmiş olup iktidarın istediği kararların çıkması amaçlanmıştır” dedi. Komisyonun 3 Temmuz 2020 tarihindeki son açıklamasına göre OHAL kapsamında yayımlanan KHK’ler ile 125 bin 678 kamu görevinden çıkarma olmak üzere toplam 131 bin 922 tedbir işlemi gerçekletirildiğini, komisyona başvuran kişi sayısının ise 126 bin 300 olduğunu açıkladı. Başvuruların 12 bin 200’ü kabul, 96 bini ret olmak üzere 4 yılda alınan karar sayısının 108 bin 200 olduğunu aktaran Bozgeyik, halen incelemesi devam eden başvuru sayısının ise 18 bin 100 olduğua dikakt çekti. Yani OHAL Komisyonuna yapılan ihraç başvurularının yüzde 86’sı hakkında karar verildiğini kaydeden Bozgeyik, başvuruların yüzde 10’unun kabul, yüzde 76’sının ise ret şeklinde olduğunu söyledi. 

"KOMİSYON DERHAL KALDIRILMALI, RET KARARLARI İPTAL EDİLMELİDİR"

OHAL komisyonunun yerel yönetimler işkolunda örgütlü olan KESK üyelerini kategorik ret kararı aldığı ve diğer işkollarında KESK üyelerinin ihraç dosyalarını da kategorik olarak beklettiğini açıklayan Bozgeyik, “Özellikle barış akademisyenleri gibi mahkemeler tarafından beraat almış, hakkında soruşturma/kovuşturma açılmamış binlerce KESK üyesinin dosyaları hakkındaki kararların bekletildiği görülmektedir. Oysa komisyonun kararlarında da sabit olduğu üzere KESK üyelerinin ihraçlarının ana nedeni Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan sendikal eylem ve etkinliklere katılmalarıdır. Demokrasinin işlediği bir yerde temel hak ve özgürlüklerin kullanımı bırakın ihraç edilme gerekçesi olmayı, soruşturma konusu bile yapılamaz. Tüm bu yaşananların sorumlusu ve hesap verecek olanı iktidardır, iktidarın kurduğu komisyondur” dedi. Komisyonun derhal lağvedilmesi ve alınan ret kararlarının kaldırılmasını talep eden Bozgeyik, “Haklarında herhangi bir yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmedir. Görevden uzaklaştırma süreçleri bağımsız yargı organlarınca yürütülmelidir” dedi.

KESK Ankara Şubeler Platformu da OHAL ilanının 4. yıldönümünde  Eğitim Sen Ankara 5 No'lu Şube önünde açıklama yaptı. Açıklamayı BES Ankara 1 No'lu Şube Başkanı Ercan Erdoğan okudu. (Ankara/EVRENSEL)


KESK KOCAELİ: KOMİSYON LAĞVEDİLMELİ, ALDIĞI RET KARARLARI İPTAL EDİLMELİDİR!

KESK Kocaeli Şubeler Platformu basın açıklaması yaparken

Fotoğraf: Evrensel

KESK Kocaeli Şubeler Platformu da İzmit İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL’in 4. yıl dönümünde yapılan açıklamada, KESK Kocaeli Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve BES Şube Başkanı Yeliz Yılmaz Karstarlı, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’na tepki gösterdi. Komisyonunun 3 Temmuz 2020 tarihinde yaptığı açıklamaya göre yapılan ihraç başvurularının yüzde 86’sı hakkında karar verildiğinin, yüzde 14’ünün hakkında ise “dosya incelemesi”nin yaklaşık 4 yıldır devam ettiği ifade edildi.

"Bu süreçte KESK’li ihraçların dosya incelemeleri geciktirilmektedir" diyen Karstarlı, "OHAL komisyonuna yapılan KESK’li ihraç başvurularının yüzde 40’ı hakkında  karar verilmiş yüzde 60’ı hakkında “Dosya İncelemesi” 4 yıldır devam etmektedir. İncelemesi tamamlanan yüzde 40’ın yüzde 13’u kabul, yüzde 27’si ret şeklindedir" dedi.

İhraçların sadece hukuki bir sorun olmadığını, çok daha önemlisi aileler ve yakınlar birlikte milyonlarca insanı derinden etkileyen devasa bir toplumsal sorun olduğunu belirten Karstarlı, "İnsanların çalışma hakkının yanı sıra seyahat, sağlık, eğitim hakları, düşünce ve ifade özgürlükleri başta olmak üzere anayasal hakları ellerinden alınmış, kısıtlanmıştır. Bu zulme artık bir son verilmelidir. Komisyon derhal lağvedilmeli, aldığı ret kararları iptal edilmelidir. Haklarında herhangi bir yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmedir. Bu gerçekleşinceye ve hukuksuz ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilinceye, yaşatılan haksızlıkların, nefessiz bırakmayı, sosyal ölü haline getirmeyi amaçlayan politikaların hesabı verilinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. (Kocaeli/EVRENSEL)


ELAZIĞ KESK: OHAL YAŞAMIMIZIN HER ALANINA MÜDAHALE EDİYOR

KESK Elazığ Şubeler Platformu, Hozat Garajında basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı KESK adına Yapı Yol Sen Şube Başkanı Kenan Korkmaz okudu. 15 Temmuz Darbe girişimi sonrasında işçi ve emekçilerin kazandıkları demokratik hakların gasbedildiğini söyleyen Korkmaz, “Darbe girişimi her tür anti demokratik uygulamanın bahanesi haline getirilmiş, darbe girişimi ile ilgili olarak sınırlı süre için 'tedbir' amaçlı düzenlemeler yerine anayasanın 15. maddesinde güvence altına alınan temel hak ve özgürlükler rafa kaldırılmıştır” dedi.

KESK Elazığ Şubeler Platformu basın açıklaması düzenliyor

Fotoğraf: Evrensel

Korkmaz taleplerini şöyle sıraladı: “Komisyon derhal lağvedilmeli, aldığı ret kararları iptal edilmelidir. Haklarında herhangi bir yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmedir.  Görevden uzaklaştırma süreçleri bağımsız yargı organlarınca yürütülmelidir."

Kenan Korkmaz, Suruç’ta 5 yıl önce yaşanan katliamı unutmadıklarını, demokratik Türkiye için mücadele edeceklerini de sözlerine ekledi. (Elazığ/EVRENSEL)


“NE OHALDE NE PANDEMİDE HAKLARIMIZI GASBETTİRMEYECEĞİZ"

KESK İzmir Şubeler Platformu OHAL’in 4. yıl dönümünde basın açıklaması yaparak, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’na tepki gösterdi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan basın açıklamasına KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen de katıldı.

KESK İzmir Şubeler Platformu basın açıklaması düzenledi

Fotoğraf: Evrensel

Açıklamada ilk olarak konuşan KHK'li ihraç Ebru Dinçel, hükümetin her türlü saldırısına karşı direndikleri için ihraç edildiklerini söyledi. “Ne bundan önce diz çöktük nede bundan sonra size diz çökeceğiz” diyen Dinçel, kamu emekçileri, işçiler ve kadınlar için direnmeye sokakta olmaya devam edeceklerini söyledi.

“KHK'LER İLE HAKLARIMIZI GASBEDİYORLAR”

Daha sonra söz alan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, hükümetin işçilerin ve kamu emekçilerinin haklarını gasbetmek için KHK'ler çıkardığını ifade ederek, “Bugün yaşadığımız adaletsizliğin, antidemokratik tek adam rejiminin taşları KHK’lar ile teker teker döşendi” dedi.

OHAL komisyonunun dosyalarda suç bulamadığını belirten Gezen, “Komisyon karar vermiyor çünkü haklılığımızın ispat edilmesi mücadelemizi büyütecek. OHAL'de haklarımızı gasbedenler bugün pandemiyi kullanarak haklarımızı gasbediyor. Bizler de ne OHAL'de ne pandemide haklarımızın gasbedilmesine izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

“İKTİDAR TÜM BU YAŞANANLAR İÇİN HESAP VERECEK"

Basın açıklamasını okuyan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Veysel Beyazadam, ihraçların sadece hukuki bir sorun olmadığını, toplumsal bir sorun olduğunu söyledi. Psikolojik ve fiziksel rahatsızlıklara dayanamayan ihraçların yaşamını yitirdiğini ifade eden Beyazadam, “Geçimlerini sağlamak üzere çalıştıkları inşaat vb. işlerde iş cinayeti nedeniyle yaşamlarını yitiren arkadaşlarımız oldu. Tüm bu yaşananların sorumlusu ve hesap verecek olanı iktidardır, iktidarın kurduğu komisyondur. Bu zulme artık bir son verilmelidir. Komisyon derhal lağvedilmeli, aldığı ret kararları iptal edilmelidir” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)


KESK MANİSA ŞUBESİ: İŞİMİ, EKMEĞİMİ GERİ İSTİYORUM

KESK Manisa Şubesi, KHK ihraçlarına yönelik Manolya Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamada konuşan SES Şube Başkanı Figen Pehlivan Demirel, 15 Temmuz'u bir diriliş olarak nitelendiren iktidarın söylemlerinin, darbe girişimini 20 Temmuz sivil darbesi ile fırsata çevirdeklerinin itirafı olduğunu belirtti.

KESK Manisa üyeleri basın açıklaması düzenledi

Fotoğraf: Evrensel

İhraçların sadece hukuki bir sorun olmadığını belirten Demirel, "Nazi Almanya’sını andıran bu politikayla insanların çalışma hakkının yanı sıra seyahat hakları, sağlık hakları, eğitim hakları, düşünce ve ifade özgürlükleri başta olmak üzere anayasal hakları ellerinden alınmış, kısıtlanmıştır" dedi. "Tüm bu yaşananların sorumlusu ve hesap verecek olanı iktidardır, iktidarın kurduğu komisyondur" diyen Demirel, hukuksuzca ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilene kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti. (Manisa/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et