20 Temmuz 2020 11:15

Almanya'da işten atmalara Kaufhof katıldı

Kaufhof, Almanya genelinde 62 şubenin kapatılacağı ve 6 bin 200 işçinin işine son verileceğini ilan etti. Mağaza zincirinin Stuttgart'taki şubesi önünde eylem yapıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ali ÇARMAN
Stuttgart

Almanya'nın Stuttgart şehrinde ver.di sendikası, ülke genelinde 62 şubesini kapatacağını, 6 bin 200 işçinin işine son vereceğini ilan eden Kaufhof önünde işten atmaları protesto etti.

Yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını başladığından bu yana, hemen hemen bütün iş kollarındaki işçi ve emekçilere işten atılma endişesi yaşatılıyor.

Geçen yıl Karsatdt gibi köklü bir zinciri satın alarak pazardaki alanını genişleten Alman mağaza zinciri Kaufhof, o dönem denediği işten atma girişimini bu yıl sagın bahanesiyle bir kez daha gündeme getirildi.

Kaufhof/Karstadt mağaza zinciri patronları, gerekirse iflas bildirimine gidecekleri tehdidinde bulunarak ülke genelinde 62 şubenin kapatılacağını ve 6 bin 200 işçinin işine son verileceğini ilan etti.

Salgın nedeniyle federal hükümetin sağladığı 1,7 trilyon avroluk yardımın büyük payını patronlar almasına rağmen mağazalarda yeniden düzenlemeler olacağı sık sık gündeme getirildi.

ÇALIŞANLARIN ÇOĞU KADIN

Düşük ücretler, kısa süreli çalıştırma ve sözleşmeler ile sömürünün en yoğun yaşandığı alanlardan olan parekende satış mağazaları sektöründe daha çok kadın emekçiler çalışmakta.

Bu kadınların arasında çok sayıda göçmen kökenli çalışan da var. Zira göçmen kökenli kadınların başka sektörlerde iş bulma imkanları çok az.

BİRÇOK KENTTE EYLEMLER DÜZENLENİYOR

İşçi kıyımı gündeme geldiği andan itibaren Almanya’nın birçok şehrinde eylemler düzenlendi ve görüşmeler yapıldı.

İki milyona yakın üyesiyle Almanya’nın ikinci büyük sendikası olan kamu emekçileri sendikası ver.di, işten atılmalar konusunda net bir tutum içinde olmasa da başarılı eylemler gerçekleştiriyor.

"İŞİMİZ VE GELECEĞİMİZ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM"

Kapanacak 62 mağazadan 3'ü Stuttgart merkezinde, 3'ü de çevre şehirlerde bulunuyor.

Şehirde ver.di sendikası, "On ikiye beş kala" çağrısıyla kapanacak mağazaların önünde protesto gösterileri gerçekleştirdi.

Emekçilerle dayanışmak için imza toplanarak hükümet ve şirket sahibi Rene Benko’ya protesto kartları gönderildi.

Mücadele ses getirmeye başladı. Bazı şubelerin kapanmayacağı duyulur oldu. Ancak, Stuttgart'taki Karstadt Sport şubesinin kapatılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Cumartesi saat 12'ye 5 kala şube önünde eylem düzenlendi. Ellerinde taleplerinin yazılı olduğu dövizlerle dayanışma zinciri oluşturan emekçiler, şehir merkezindeki Karsatdt Sports mağazasına yürüdü.

Mağazanın önünde "Karsadt Sports kalmalı" sloganları eşliğinde konuşan İşyeri İşçi Temsilciliği Başkanı Paraskaves Kazas, "Aramızda 30 yıldır burda çalışan arkadaşlarımız var. Ekim ayı sonunda muhtemelen işyerimiz kapanacak. Milyarlar kazananlar konu biz işçilerin geleceği olunca insanlıktan çıkmaktalar. Bizim durumumuzun netliğe kavuşması lazım" diyerek dayanışma için gelenlere teşekkür etti.

Onlarca emekçi ve sendikacının katıldığı eylemde konuşan sendikacı Sidar Çarman da "Mücadelemiz birliğimiz sonucu Leonberg şubesi ile 2 şube kapanmakta kurtuldu. Küçük de olsa bu başarımızdan sevinçliyiz. Yüksek kiralar ve az kârdan söz edilmekte. Kimse işçilerin durumu ve geleceği ne olacak diye sormuyor. Biz sendika olarak direnmeye devam edeceğiz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hindistan'da sel ve heyelanlarda ölenlerin sayısı 84'e yükseldi

SONRAKİ HABER

Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için "adalet" talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa