Aydın Koçarlı’da ekili pamuk tarlalarının üstüne yol yapılmasına köylülerden tepki
Aydın Koçarlı'ya bağlı Gündoğan Mahallesi yakınlarında ekili pamuk tarlaları içerisine yol yapılmak istenmesine köylüler tepki göstererek iş makinelerini engellemeye çalıştı.
Fotoğraf: AYÇEP
Özer AKDEMİR
Aydın
Aydın Koçarlı'ya bağlı Gündoğan Mahallesi yakınlarında ekili pamuk tarlaları içerisine yol yapılmak isteniyor. Pamuk ekili tarlanın hasat edilmesinin beklenilmesi gerektiğini söyleyen köylüler ise iş makinelerini engellemeye çalıştı.
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapımı süren Didim-Çine arasındaki turizm yolu pamuk tarlalarının içinden geçiyor. İşi üstlenen müteahhit "Ödeneğim geldi yolu yapmam lazım" diye tarladaki pamuğun hasat edilmesini beklemek istemezken, köylüler Ekim-Kasım gibi yapılacak olan hasadın beklenilmesi için yetkililerle görüşmeler yapıyor. İş makinelerinin tarlalara girmesine izin vermeyen köylüler Aydın milletvekilleri ve Karayolları yetkililerine durumu aktararak iki ay daha beklenilmesini istediler.
“İKİ AY DAHA BEKLEYİN DİYORUZ KABUL ETMİYORLAR”
Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk karayollarının Ocak ayında köylülerle görüşerek sözleşme imzalattığını, köylülerin neyi imzaladıklarını pek de bilmeden sözleşmeyi onayladıklarını belirtti. Öztürk, "Şimdi ödenek geldi yolu yapmamız lazım diye kepçelerle yol yapımına giriştiler. Oysa tarlalarda pamuk var. Nisan ayında ekilen pamuklar Ekim, Kasım gibi hasat edilir. Bizlerin iki ay daha beklenilmesi, pamuk hasadının yapıldıktan sonra yol yapımının gerçekleştirilmesi talebimize olumlu yanıt vermiş değiller. Ekilmeyen araziler var oradan öncelikle başlayın önerimize de 'Oraların kamulaştırma paraları henüz ödenmedi' diyerek reddediyorlar. Çiftçi ürününü alsın, ondan sonra yolu yapsınlar. Bu işten sorumlu olanlar işe el atsa çözülür ama köylü sahipsiz. Zaten bu verimli topraklardan yol geçirilmesine başından bu yana karşı çıkmıştık. Dünyanın en verimli toprakları buralar" diye konuştu.
“DÜNYANIN SONU İŞTE BÖYLE GELECEK”
Köylülere destek veren AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili de, ekili arazilerin üzerindeki ürünle birlikte dozerler, kepçelerle düzlenerek yol yapılmasının kabul edilebilir bir şey olmadığını belirterek, "Göğ ekini biçmek gibi günah işliyorlar burada. Bunlar pamuk olacak, gelinlik-duvak olacak. Bu topraklarda çevre korunmazsa, tarım yapılmazsa dünyanın sonu böyle gelecek. Coronavirüsden sonra bunu hepimiz gördük" dedi.
"BU ÜRÜN BİZİM ÇOCUĞUMUZ GİBİ"
İstimlak paralarının daha yeni yatırıldığını belirten tarla sahibi İsmail Öztürk ise, "Bize istimlaktan sonra da tarlayı ekin dediler. Ekmeyin deseler ekmezdik. Ayrıca eğer bu paralar sözleşme imzalandığı zaman yatırılsaydı yine bu tarlalar ekilmezdi. İki ay daha bekleyin diyoruz, müteahit beklemem diyor. İleride boş araziler var oradan başlamayı da kabul etmiyorlar. Bu ürün bizim çocuğumuz. Para pul istemiyoruz, sadece mahsulümüzü almak istiyoruz" dedi.