21 Temmuz 2020 23:00

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde uzaktan eğitim verimsiz geçti

Öğrencilerin önemli bir bölümünün verimli geçmediği şeklinde beyanı, uzaktan eğitimin niteliğine dair kafalarda önemli bir soru işareti bırakıyor.

Fotoğraf: Pngtree

Paylaş

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencileri

 

Covid-19 virüsünün yurt çapında hızlı bir biçimde yayılması üniversitelerin örgün eğitime ara vermesine neden oldu. Daha sonrasında YÖK aldığı kararla bahar dönemi eğitimine uzaktan, online bir şekilde devam ettirilmesini istedi. Özellikle eğitime uzaktan devam edilecek olması birçok tartışmayı beraberinde getirdi. Tartışmaların odak noktası asıl olarak üniversitelerin uzaktan eğitim için yeterli altyapıya sahip olup olmadıkları ve dolayısıyla nitelikli bir eğitimin sağlanıp sağlanamayacağı, tüm öğrencilerin aynı imkanlara sahip olmaması nedeniyle eşit eğitim imkânına erişip erişemeyecekleri oldu.

Uzaktan eğitim sürecinde üniversite öğrencilerinin sıklıkla problemlerle karşılaştığı somut bir biçimde gözlemlendi. Bilhassa sorunlarla yüzleşen Türkiye’nin farklı noktalarındaki üniversiteliler, sorunlarını sosyal medya gündemine taşıyarak seslerini duyurmaya çalıştılar. Yine tartışmaların odak noktalarına koşut olarak gündeme getirilen sorunlar eşit eğitime ilişkin olmakla beraber, üniversitelerin sistem altyapılarından kaynaklı olarak öğrencilerin uzaktan sürdürülen sınav döneminde karşılaştığı problemler oldu.

SBF’DE DURUM MEMNUN EDİCİ DEĞİL

Tüm bunların ışığında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencileri olarak fakültedeki arkadaşlarımıza anket üzerinden bir kısım sorular yönelterek uzaktan eğitime yönelik görüşlerini ve pandemi sürecinin gelecek kaygılarını ne ölçüde etkilediğini sorduk.

Hazırladığımız anket Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, İşletme ve Siyaset bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerindeki öğrencilerin verdiği cevaplar üzerinden oluştu.

Bu ankete katılan öğrencilerin %18,7’si 1. sınıf, %20,9’u 2. sınıf, %36,6’sı 3. sınıf ve %18,7’si 4.sınıf öğrencileriydi. Ve bu öğrencilerin okuduğu bölüme göre dağılımı %55,2 SBUİ, %38,1 SBKY, %6,7 İşletme şeklinde oluştu.

İlk sorumuz online eğitim sürecinin verimliliğine yönelikti. Yöneltilen soruya öğrencilerin %20,’si online eğitim süreci verimli geçti cevabını verirken; %79,1’i verimli geçmedi yanıtını verdi. Önemli bir bölümünün verimli geçmediği şeklinde beyanı, uzaktan eğitimin niteliğine dair kafalarda önemli bir soru işareti bırakıyor. Yine uzaktan eğitimde karşılaşılan problemlerin bir bölümü sınav sürecinde yaşandı. Sınav esnasında cevap anahtarları yüklenirken sistemin çökmesi, yüz yüze sınavdan farklı olarak online gerçekleştirilen sınavlarda cevaplar hazırlanırken ve sisteme yüklenirken daha fazla zaman almasına karşın süre zarfının kısıtlı tutulması önemli sorunlardandı. Öyle ki ankete katılan öğrencilerin sınav/ödev sürecine yönelik memnuniyet düzeyi %40,3’te kalırken bu süreçte sorun yaşayanların oranı %41,8’i buldu. Akabinde yönelttiğimiz diğer 2 soruda karşılaşılan bu sorunun fakülte yönetimi ve Öğrenci Temsilciliği ile çözülüp çözülmediğini sorduk. Öğrencilerin sadece 17,5’lik kısmı bu sorunu fakülte yönetimi ile çözebilirken; diğer yandan sorunu Öğrenci Temsilciliğiyle çözebilenlerin sayısı sıfır! Karşılaşılan problemlerin fakülte yönetimi ve Öğrenci Temsilciliği ile çözülüp çözülmediğine dair beyandaki düşük yüzde, öğrenciler ile fakülte yönetimi ve öğrenci temsilciliği arasındaki kopuk ilişkiyi gözler önüne sermektedir. 2017-2018 eğitim öğretim yılından beri öğrencilerin Öğrenci Temsilciliği kurulunu (ÖTK) seçemediği, kurulun atanmış temsilcilerce oluşturulduğu bu dönmede yaşadığı sorunları bu kurulla çözememesi olağan bir durumdur. Türkiye’de ekonomik daralmanın yaşandığı ve her dört gençten birinin işsiz olduğu bir dönemde salgın hastalığın ortaya çıkması belirsizlikleri daha da arttırdı. Bunun önemli yansıması üniversitelilerin geleceklerine yönelik beklentilerinde kaygı düzeyinin daha da artmasıdır. Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencilerinin %85,1’inin pandemi sürecinde gelecek kaygılarının derinleştiğini beyan etmesi bu ifadeyle paralellik göstermektedir. Son olarak ankete katılan öğrencilerin %76,1’lık kısmı bu süreçte gerekli ekipmanlara sahip olduğunu belirtti.

TÜRKİYE’DEKİ SORUNDAN MUHAF DEĞİLİZ

Anket sorularına verilen cevapların dağılım oranı göstermektedir ki Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencilerin yaşadığı sorun düzeyi Türkiye’de diğer üniversitedeki öğrencilerin yaşadığı sorunların düzeyi ile bir koşutluk içermektedir. Bu süreçte uzaktan eğitimin verimliliğini arttırmaya yönelik öğrencilerle fikir alışverişine dair bir temas kurulmadı. Dolayısıyla üniversitelerdeki katı hiyerarşik ilişki online eğitim sürecinde de devam etti. Diğer yandan üniversite öğrencilerinin önemli bir sorunu haline gelen Öğrenci Temsilciliği kurulu yine bu süreçte de temsil noktasında sınıfta kaldı. Temsile dair bu sorun Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı’nın son olarak 13 Haziran’da ÖTK’nın yapısına ilişkin getirdiği düzenleme ile devam edeceğe benziyor. Pandemi sürecinin ekonomik krizi daha da derinleştirmesi bununla bağlantılı olarak özellikle genç nüfusta istihdam oranının düşmesi, YÖK’ün ve Üniversite yönetiminin uzaktan eğitim süreciyle birlikte öğrenim hayatında belirsizlikler oluşan öğrencilerin sorunlarına tatmin edici çözümler getirememesi üniversite öğrencilerinde gelecek kaygısını daha da arttırdığı görülmektedir.

ÖNCEKİ HABER

Atanabilmek “tarih” oldu

SONRAKİ HABER

İstanbul Sözleşmesi’ni savunmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa