22 Temmuz 2020 09:36
Son Güncellenme Tarihi: 23 Temmuz 2020 04:37

Türk Tarih Kurumu Başkanı Ahmet Yaramış istifa etti, yerine Birol Çetin atandı

Türk Tarih Kurumu Başkanı Ahmet Yaramış görevinden istifa etti, yerine Prof. Dr. Birol Çetin atandı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin toplantıda dile getirdiği ifadeleri tepki çeken Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış, görevinden istifa etti.

Kurumun Twitter hesabından yapılan açıklamada, "14 Temmuz 2020 tarihinde '15 Temmuz'u Anlamak' konulu toplantıda yaptığı konuşma nedeniyle kamuoyundan özür dileyen Prof. Dr. Ahmet Yaramış, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı'ndan istifa etmiştir" denildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Yaramış'ın yerine TTK Başkanlığına Prof. Dr. Birol Çetin atandı. Atama kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Atama, 664 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 24'üncü maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2'nci ve 3'üncü maddeleri gereğince yapıldı.

NE OLMUŞTU?

Yaramış, Afyon Üniversitesinde katıldığı "15 Temmuz'u Anlamak" konulu toplantıda "Darbe teşebbüsüne karışmış, pişman olmuş nedamet duyan kişilere de sahip çıkmamız, onları bu toplumun içine dahil etmemiz, kazanmamız gerekiyor" demişti. 

Sözlerinin devamında "Tarihte biliyorsunuz birçok darbe girişimi oldu. Bu darbelerin topluma vermiş olduğu zararı azaltmak için zaman içinde nedamet duyan, pişmanlık duyan insanları da bizim kazanmaya çalışmamız gerekiyor" ifadelerini kullanmıştı.

Bu sözlerin tepki çekmesi üzerine yaptığı açıklamada ise "Her ne kadar bağlamından koparılmış olsa da basına yansıyan ve kastımı aşan ifadeler kurumumu değil bir akademisyen olarak şahsımı bağlamaktadır. Bu itibarla gayrimeşru her oluşum gibi FETÖ ile de hayatımın her aşamasında mücadele ettiğimin, bundan sonra da edeceğimin bilinmesini isterim. Yanlış anlaşılmaya sebep olan ifadelerim için derin üzüntümü beyan ederim" demişti.

BİROL ÇETİN KİMDİR?

Ekonomi tarihçisi. 1965, Sivas doğumlu. İlkokulu Sivas’ta, liseyi Tekirdağ’da tamamladı.

Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari İlimler Fakültesi İktisat Bölümünde lisans (1986),İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk İktisat Tarihi Anabilim Dalında yüksek lisans (1992) çalışmasını tamamladı.

Aynı bilim dalında “Osmanlı İmparatorluğu’nda Barut Sanayi 1700-1900” adlı doktora tezi ile doktor unvanını (1997) aldı.

Kurucu üyeliğini yaptığı Gaziosmanpaşa Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde İktisat ve Enformatik bölümlerinin başkanlığını yaptı. Osmanlı İmparatorluğu’nda Barut Sanayi 1700-1900 (2001) adlı bir araştırma kitabı vardır.

AHMET YARAMIŞ KİMDİR?

1968 yılında Çorum İskilip'e bağlı Kayaağzı köyünde doğan Ahmet Yaramış, ilkokul ve ortaokulu Amasya’nın Merzifon ilçesinde, liseyi İskilip’te tamamladı.

1990 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümünden mezun oldu.

1991-1993 yılları arasında Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde tarih öğretmeni olarak çalıştı.

1993 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne araştırma görevlisi olarak atandı.

Gazi Üniversitesi (1993) ve ABD Connecticut Üniversitesinde (1996) yüksek lisans eğitimini tamamladı.

2002 yılında 'II. Mahmut Döneminde Asakir-i Mansure-i Muhammediye, 1826-1839' başlıklı teziyle Ankara Üniversitesinde doktor unvanı aldı.

2002 yılında yardımcı doçent, 2008 yılında doçent, 2014 yılında profesör oldu.

Afyon Kocatepe Üniversitesinde bölüm başkanlığı, yüksekokul ve enstitü müdürlükleri ile dekanlık görevlerinde bulundu.

Ensar Vakfı’nın Afyonkarahisar yönetim kurulu üyeliği yaptı.

20 Nisan 2020 tarihinde Türk Tarih Kurumu Başkanı olarak görevine başladı.

Yaramış, evli ve 4 çocuk babasıdır. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ’de 52 topluluktan ortak açıklama: Şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi uygulansın

SONRAKİ HABER

Fabrikanın havalandırmasını tamir eden işçi yere düşerek hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa