22 Temmuz 2020 12:40

İnşaat işçileri ve CHP’li Çakırözer'den çağrı: Patrona değil işçiye güvence sağlayın

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, "mini istihdam paketi"ne dair Eskişehir’de inşaat işçileriyle bir araya geldi. İktidara "Patrona değil işçiye koruma, güvence sağlayın” çağrısı yapıldı.

Fotoğraf: CHP Basın

Paylaş

AKP’nin "mini istihdam paketi" adı altında Meclise sunduğu torba yasa işçiyi mağdur edecek pek çok düzenlemeyi beraberinde getirdi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, torba yasada yapılan değişiklikle işten çıkarma yasağında istisna kapsamının genişletilmesine, teklifin komisyon görüşmelerinde tepki gösterdi.

Eskişehir’de inşaat işçileriyle yaşadıkarı mahallede bir araya gelen CHP’li Çakırözer, düzenleme ile inşaat firmalarının korunduğunu vurgulayarak “Önce ekonomik kriz, sonra salgın, şimdi de Mecliste görüşülen torba yasa inşaat işçilerine işsizliği reva gördü. AKP mini istihdam paketi dediği torba yasadan inşaat firmalarına işçiyi işten çıkarma hakkı verirken, işçinin güvencesizliğine bir beton daha attı. Bu düzenleme haksız ve yersiz bir düzenlemedir. Patrona değil, işçiye koruma, güvence sağlayın” dedi.

Çakırözer, teklifin komisyon görüşmelerinde de söz alarak düzenlemenin inşaat firmalarını korumaya yönelik bir düzenleme olduğunu vurguladı. Düzenleme nedeniyle inşaat işlerinin durdurulması veya ihalenin iptali gibi nedenlerle işçilerin işin sona ermesi nedeniyle işten çıkarılabilmesinin önünün açıldığını söyledi.

Çakırözer, teklifin komisyon görüşmelerinde şu değerlendirmelerde bulundu:

“Hem ekonomik kriz hem de pandemi süreci en çok inşaat işçilerimizi etkiledi. Bu süreçte en büyük sıkıntıyı, en derin acıyı inşaat işçilerimiz yaşadı, hissetti. Hem kriz döneminde hem de pandemi döneminde çoğu yevmiye ile çalıştırıldı. Çoğunun sigortası günlük yatıyor, ayın birkaç günü sigorta yaptırabiliyorlar. Şimdi bu getirilen düzenleme ile işçilerin emeğini sömürüyorsunuz. İnşaat sektöründe çalışan işçilerin, ustaların güvencesizliğini bir kat daha attırıyorsunuz. Bu kabul edilemez. İşvereni koruyup, inşaat işçisinin güvencesizliğine bir beton da sizin atmanıza izin vermeyeceğiz.”

İnşaat işçileri de Eskişehir’den Ankara’ya seslenerek, “Bizler ailelerimizi, çocuklarımızı bırakıp başka şehirlere ekmek parası kazanmak için gidiyoruz. Zaten zor koşullarda çalışıyoruz. Bir gün iş varsa, diğer gün yok. Sigortamız çok az yatıyor. Krizde, salgın döneminde neler yaşadığımızı tüm Türkiye duydu ama iktidar duymadı. Üstüne şimdi bu düzenleme ile bizleri resmen açlığa mahkum ediyor” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da evinde silahla vurulmuş halde bulunan kadın hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Pamukova tren faciasının yıl dönümü | BTS: Ne iktidar ne TCDD gereken dersi çıkarmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa