22 Temmuz 2020 12:44

Pamukova tren faciasının yıl dönümü | BTS: Ne iktidar ne TCDD gereken dersi çıkarmış

BTS tarafından Pamukova tren faciasının yıl dönümünde yapılan açıklamada “Ne siyasi iktidarın ne de TCDD yöneticilerinin gereken dersi çıkardıklarını kaygıyla izlemekteyiz” denildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) 22 Temmuz 2004 yılında 41 kişinin hayatını kaybettiği, 89 kişinin de yaralandığı Pamukova tren faciası ile ilgili açıklama yaptı.

Tüm uyarılara rağmen demiryolu literatüründe olmayan Hızlandırılmış Tren macerasının ülkenin yaşadığı en büyük tren faciası olmakla beraber, akıl ve bilimden uzaklaşılarak şov amaçlı tren çalıştırmanın nasıl bir faciaya dönüştüğünün de görüldüğü belirtilen açıklamada; “Yaşanan facianın ardından başlayan yargılama sürecinde kazanın sorumluluğu makinistlerin üzerlerine yıkılmaya çalışılmış, hızlandırılmış tren emrini verenlerin 4/8 oranında kusurlu oldukları bilirkişi raporlarında açıkça belirtilmesine rağmen dönemin TCDD Genel Müdürü hakkında soruşturma açılması talebi dönemin Ulaştırma Bakanı tarafından reddedilmişti” denildi.

“PAMUKOVA TREN FACİASI “BEN YAPTIM OLDU” ANLAYIŞININ BİR SONUCU”

Pamukova’da yaşanan hızlandırılmış tren faciasının AKP’nin iktidara gelmesinin ardından o güne kadar ihmal edilmiş demiryolu ulaşımının gerçek sorunlarını çözmek yerine akla ve bilime aykırı bir şekilde tüm eleştirilere kulakları tıkayarak “ben yaptım oldu” anlayışının bir sonucu olduğu vurgulanan açıklamada şöyle denildi; “O dönem TCDD Genel Müdürü olan Süleyman Karaman’ın ve diğer ilgili bürokratların yargılanmasına izin verilmemesi nedeniyle 41 yurttaşın yaşamını yitirdiği bu kazada siyasilerden ya da bürokratlardan hiçbiri ceza almamıştır. Pamukova’da yaşanan faciadan ders çıkarmayan siyasi iktidarla birlikte Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD bürokratları yanlış adımları atmaya devam etmiş, sonucunda pek çok kazanın yaşanmasına onlarca yurttaşın yaşamını yitirmesine yüzlercesinin de yaralanmasına neden olan kazaların yaşanmasının önünü açmışlardır.”

“LİYAKATSİZ VE SİYASİ KADROLAŞMA”

Gerek Pamukova’da gerekse de sonrasında yaşanan tren kazalarının temel nedeninin; esas itibariyle teknik ya da başka nedenler olmaktan öte demiryolu güvenliğini tehlikeye atan politika ve uygulamaların olduğunun altı çizilen açıklamada nedenler şöyle sıralandı:

  • AKP hükümeti döneminde son 16 yıl içinde yaşanan Pamukova, Tavşancıl, Kütahya, Çorlu, Ankara YHT kazaları demiryollarının kurulduğu günden beri yaşanan kazaların toplamından daha fazladır. Ülkemizin gelişiminde çok önemli bir yeri olan TCDD bugün kamuoyunda ulaşım hizmeti veren bir kurum olmaktan çok seçim öncesi siyasi şovlara alet edilen, kazaların yaşandığı, liyakatsiz ve siyasi kadrolaşmanın olduğu bir kurum olarak anılmasına neden olmuştur.
  • Demiryolları sadece YHT’den ibaret olarak görülmüş, binlerce kilometrelik konvansiyonel hat kendi kaderine terk edilmiştir.
  • Demiryollarının yeniden yapılandırılması adı altında hayata geçirilen uygulamalar sonrası TCDD altyapı ve üstyapı olarak birbirinden ayrılmış ve yapısal bütünlük bozulmuştur.
  • Liyakat tamamıyla terk edilmiş, hakkaniyetli bir şekilde unvan almanın önü kapatılmış, adamı olanın yükseldiği bir kurum haline getirilmiştir.
  • Esnek ve kuralsız çalışma koşulları ile bir unvanda çalışan personelin yaptığı işler çoğaltılmış, personelin sorumluluğu arttırılmıştır.
  • Kamuoyunun dikkati YHT yatırımlarına çevrilerek kurumun çok önemli arazi ve taşınmazları bir-bir satılarak ileriki dönemlerde demiryollarının gelişimi daraltılmıştır.
  • Özellikle son dönemde yapılan siyasi kadrolaşma ve kurum içi sözde rotasyon adı altındaki sürgün politikası kurum içi iş barışını önemli ölçüde bozmuştur. Çalışanlar üzerindeki işle ilgili olmayan bu baskı ise her an bir olumsuzluğun yaşanmasının önü açılmıştır.
  • Daha önceden TCDD eliyle yürütülen pek çok işle birlikte yol yapım ve yenileme işlerinin çok büyük bir bölümü 3.şahıslar eliyle yapılmaya başlanmış, bu işlerin kontrolü liyakatten uzak atamalarla göreve gelen personel tarafından yapılmıştır.

“PARTİZANCA ATAMA VE ÖZELLEŞTİRME POLİTİKALARINDAN VAZGEÇİLMELİ”

TCDD yöneticilerinin gereken dersi çıkarmadıklarının kaygıyla izlendiği ifade edilen açıklamada; “164 yıllık bilgi ve birikimin, demiryolu kültürünün, akla ve bilime aykırı uygulamalara ve partizanca atamalara alet edilmesinin nelere mal olduğunun herkes tarafından iyi bilinmesi gerektiğini ifade eder, özelleştirme politikalarından ve demiryolu işletmeciliğine zararı veren uygulamalardan bir an evvel vazgeçilerek güvenli, çağdaş, ekonomik ve kamusal bir hizmet verilmesi gerektiğini bir kez daha belirtiriz” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İnşaat işçileri ve CHP’li Çakırözer'den çağrı: Patrona değil işçiye güvence sağlayın

SONRAKİ HABER

Antep'te bir fabrika işçisi daha Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa