Antep'te bir fabrika işçisi daha Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi
Rad Tekstil’de çalışan 49 yaşındaki Vardiya Amiri Memik Çamur, iki haftalık Kovid-19 tedavisi sürecinin ardından yaşamını yitirdi.
Memik Çamur | Fotoğraf: Evrensel
Deniz KAR
Antep
Antep’te Kovid-19 salgınının önüne geçilemiyor. Organize Sanayi Sitesi’nde (OSB) bulunan fabrikalardan her gün yeni vaka haberleri gelirken, hayatını kaybeden işçi sayısı 5’e yükseldi. Çuval ve branda üreten Rad Tekstil’de 49 yaşındaki Vardiya Amiri Memik Çamur, iki haftalık tedavi sürecinin ardından yaşamını yitirdi. Çamur’un yaşamını yitirdiği işyerinde çalışan başka bir işçi Evrensel’e yaptığı açıklamasında virüsün işyerinde bulaştığını iddia ederken, Rad Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Levent Özmen ise virüsün işçiye bir düğünde bulaştığını söyledi.
"VİRÜS İŞÇİDEN BULAŞTI"
Memik Çamur’a hastalığın, işyerinde çalışan başka bir işçiden geçtiğini belirten işçi, “Fabrikanın altı, yedi senelik elemanıydı. Kendisi vardiya amiriydi, bir tane işçi halsizmiş, eve ya da hastaneye gitmesini söylüyorlar ama gitmiyor. Bu işçiyle çalışırken yan yana geliyorlar o yüzden kapmış virüsü” dedi. 49 yaşındaki Çamur’un iki hafta normal tedavi gördüğünü, sonrasında yoğun bakıma kaldırıldığını dile getiren işçi, yoğun bakımda iki gün kaldıktan sonra hayatını kaybettiğini belirtti.
"ATEŞİ ÇIKAN İŞÇİ BAŞKA YERDE BEKLETİLİYOR"
Fabrikanın iki bölümden oluştuğunu, bunlardan birinin çuval diğerinin branda ürettiğini söyleyen işçi, Çamur’un çalıştığı bölümün branda bölümü olduğunu ve bu bölümde üç kişide daha virüs olduğunu dile getirdi. işçi, “Onların bölümünde çok sıkıntı olmuyor ama bizim taraf öyle değil, ne kadar rahatsız olursan ol işe gelmeni söylüyorlar. Mesela ateşin var, seni bir yerde bekletiyorlar, ateşin düşünce tekrar içeri alıyorlar. Dün bizim bölümde de iki kişide virüs çıktı” ifadelerini kullandı.
ÜRETİM DEVAM EDİYOR!
Fabrikada vaka çıkmasına rağmen üretime devam edilmesine tepki gösteren işçi, “Zaten Antep’te virüsün yoğun olmasının sebebi fabrikalar. Halkın büyük çoğunluğu fabrika işçisi. Bizim fabrikada da üretim aynı şekilde devam ediyor. Fabrikanın neden üretime devam ettiğini soruyoruz ama boş. Virüs çıkan işçiyle aynı anda servisle gelenlere 14 gün gelmeyin diyorlar. Ama sonuçta biz de sonrasında aynı servise biniyoruz. Koltuktan mı bulaşacağını, havadan mı bulaşacağını bilemiyorsun. İşçiler riske atılıyor” dedi.
İşçilerin birleşmediği sürece durumun aynı şekilde devam edeceğini söyleyen işçi, “Zaten patronun cebinden çıkan bir şey yok. Her şeyde artma oldu ama işçiler aynı maaşla çalışmaya devam ediyor. Biz bu şekilde olursak, aynı şekilde devam edecek gibi gözüküyor. Ben örgütlenme olmadığı müddetçe, işçiler bir araya gelmediği müddetçe işçinin hiçe sayılacağını düşünüyorum. Ölen ölür kalan kalır diye devam edecek” dedi.
FABRİKANIN YÖNETİM KURULU BAŞKANI: FİRMA İÇERİSİNDE VİRÜS BULAŞMA OLAYI OLMADI
Söz konusu yaşananlar üzerine telefonla ulaştığımız Rad Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Levent Özmen, “Şu anda kapıdan servise binerken tüm elemanların maskesiz girmesi yasaklandı. Ki bunu kanunlar konmadan önce iki aydır servise binerken maskesiz girmek yasak ve şirkete girerken mutlaka ateş ölçümü yapılıyor ve dezenfektan tüneli yaptırdık. Dezenfektan tünelinden bir kişiyi bile geçirmeden içeriye sokmuyoruz. Yemekhanedeki bütün noktalarımız sağlık bakanlığının belki de her hafta kontrolünde olan bölümlere ayrılmış bir kişinin oturduğu bir yere diğer bir kişinin oturmayacağı şekilde hazırlanmış sigara içme odaları yeniden yapıldı. Mescitler tamamen kapatıldı, soyunma odalarının herkesin birbiriyle teması olmayacağı noktalara taşındı. Yani bizim firmada şu ana kadar kendi içerisinde virüs bulaşma gibi herhangi bir olay olmadı” dedi.
"VİRÜS DÜĞÜNDE BULAŞTI"
Fabrikada çalışan bir işçinin yaşamını yitirmesiyle ilgili Özmen şunları şöyledi: “Bu bizdeki olan olay şöyle oldu. Bu arkadaşımız izinde bizim buradan çıktığı bir günde gidip düğüne katılıyor. Düğünden buraya gelince kontrollerde ateş tespit ettikleri için içeriye almıyorlar, hastaneye yollanıyor. Dışarıdan alıp gelen bu arkadaşımız bununla birlikte tedbir olarak gelen sağlık bakanlarıyla birlikte, kendileriyle gelen servislerin tamamı 15 gün karantinaya yollandı” dedi.
"MAALESEF DIŞARIYI KONTROL EDEMİYORUZ"
Üç günde bir valilikten ya da sağlık bakanlığından fabrikayı denetlemeye gelindiğini ve kendilerine uyguladıkları tedbirler için teşekkür edip gittiklerini ifade eden Özmen, "Bizim için birinci olan insan sağlığıdır. Üretim kapanır açılır onlar önemli değildir. Kendi sağlığımız neyse bizim çalışanlarımızın da sağlığı en az bizim kadar önemlidir. Çünkü onlar bizlere emanettir. Cahil adamlar bir kısmı düğüne gitmiş, bir kısmı cenazeye gitmiş, bir kısmı amcasından kapmış, kimisi yeğeninden kapmış gibi maalesef dışarıyı biz kontrol edemiyoruz. Bizim firmamızdan dolayı içiniz rahat olabilir." dedi.