22 Temmuz 2020 16:00

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, İzmir’deki polis şiddetine tepki gösterdi

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, kadın cinayetlerine ve İzmir’de kadınlara yönelik polis şiddetine tepki gösterdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü Mecliste yaptığı basın açıklamasıyla İzmir’de İstanbul Sözleşmesi ve Pınar Gültekin cinayetini protesto etmek isteyen kadınlara yönelik polis şiddetini kınadı.

İstanbul Sözleşmesinin kadınlar için olmazsa olmaz olduğunu ve ortadan kaldırmanın bir cinayet olacağını vurgulayan Kemalbay; ”Yeterince uygulanmayan sözleşmenin kaldırılması gündemde olduğu şu günlerde, bir kadın arkadaşımız Pınar Gültekin erkek şiddetiyle hunharca katledildi. Korkunç bir cinayetle karşı karşıyayız. İşte İstanbul Sözleşmesi tam da bunun için var. Sözleşme, kadına yönelik şiddeti nereden ve kimden gelirse gelsin, şiddetin önüne geçmek için hem ceza hem de önleyici politikalar olarak hükümete alması gereken politikaları tarif ediyor. Sözleşme uygulanırsa bu cinayetlerin azalacağını düşünüyoruz” dedi.

Vahşice katledilen Pınar Gültekin cinayetini protesto etmek için sokağa çıkan İzmirli kadınların, bugüne kadar kazanmış oldukları haklarını savunmak, hükümetin dikkatini çekmek için demokratik haklarını kullanmak için başka illerde olduğu gibi İzmir’de de Alsancak’ta protesto eylemi düzenlendiğini belirten Kemalbay; “Kadınların elinde silah yok, barışçıl ve duyarlılar. Anayasal haklarını kullanmak istiyorlar. Fakat İzmir polisi kadınların önünü kesiyor, kadınlara sokak ortasında işkence yapıyor. Bu hakkı nereden alıyor? Basın yapılan bu şiddeti ortaya koymalı ve takip etmelidir. Biz bu olayın üzerine gideceğiz. Barışçıl ve bölgenin renklerini desteklemesi gereken İzmir Valisi eylemleri kriminalize etmektedir. Bu kabul edilemez.  Polis şiddetine uğrayan kadınların ifadeleri doğrultusunda bütün arkadaşlara şiddet uygulandığı dile getirilmiştir.  Kadınlar, ‘İzmir polisi bize dokunarak sokakta taciz etti, darbetti, üzerimize oturdu, kollarımızı bükerek küfür etti’ diyorlar. İzmir polisinin böyle bir özgürlüğü mü var? Biz İzmir polisinin bu çirkin şiddetini hem kınıyor hem de lanetliyoruz” dedi.

Kadına şiddet görüntülerinin ortaya çıkmasını önleyebilecek olan İzmir Valisini kınadıklarını ifade eden Kemalbay şunları söyledi; “İzmir Valisi, emekçilerin, sendikaların yanı sıra milletvekillerinin önüne de polis engeli çıkartmaktadır. İzmir valisini yasalara, demokratik kurallara uymaya davet ediyor ve İzmirli kadınların yanında olduğumuzu bildiriyoruz. Kadınlar asla yılmayacak, biat etmeyecekler ve mücadeleye kararlılıkla devam edeceklerdir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Merinos Halı'da iş kazası | Halıyı kurtarmak isteyen işçinin eli makineye sıkıştı

SONRAKİ HABER

Türkiye'de koronavirüsten yaşamını yitirenlerin sayısı 5 bin 545’e yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa