23 Temmuz 2020 09:43

Gıda-İş: Fındık üzerinde oynanan oyunlara son verilsin

Gıda-İş Sendikası ve Tüm Köy Sen'in Ordu'da yaptıkları açıklamada "Her sene olduğu gibi bu yıl da fındıkta umutlar bir başka bahara kalmasın" denildi ve fiyatın 28,5 TL olması gerektiği vurgulandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası ve Tüm Köy Sen, Ordu’da fındık fiyatına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada  "Her sene olduğu gibi bu yıl da fındıkta umutlar bir başka bahara kalmasın" denildi.

Ordu Gazeteciler Derneğinde gerçekleştirilen açıklamaya DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Tüm Köy Sen Ordu Şube Yöneticileri ve Ordu Gazeteciler Derneği Başkanı Erdoğan Erişen katıldı.

Tuncay Zengin, 4572 sayılı Birlikler Yasası’nın üretici lehine değişmesi gerektiğini vurgulayarak, “Kişisel çabalar değil, örgütlü olmak hak mücadelesinde belirleyicidir” dedi.

Seyit Aslan, Karadeniz’de fındık üreticisinin içinde bulunduğu durumun tartışıldığını belirterek, “Bakımı ve üretimi için harcanan para, verilen emek, dökülen terin sonucunda her sene olduğu gibi bu yıl da fındıkta umutlar bir başka bahara kalmasın diyoruz. Bir başka bahara kalmasın diyoruz ama Tarım Bakanı'nın Ordu ziyareti, AKP iktidarının her yılki taktiği izleyeceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

“Fındık üreticisi emeğinin karşılığını almak üzere maliyetin üzerinde fiyat beklerken aracılar, tüccarlar, ihracatçılar fındık rekoltesi üzerinden fiyatın düşük olacağını konuşmaya başlarlar” diyerek sözlerine devam eden Aslan, hükümeti şu sözlerle eleştirdi:

“Hükümet cenahı da, aracının, ihracatçının bu oyununu devam ettirerek, fındığın maliyeti ve üretici köylünün emeğinin karşılığını almasını umursamaz. Bu sene de böyle olacağa benziyor çünkü Ordu’ya gelen Tarım Bakanı Pakdemirli Karadeniz köylüsünün fındık üretim maliyeti ve fındık fiyatı yerine sadece rekolte açıkladı. Fındık fiyatı içinde bir beklentiniz olmasın onu Cumhurbaşkanı açıklayacak dedi ve gitti. Tarım Bakanı da açıkladığı rekolte ile tıpkı aracı ve ihracatçılar gibi ‘Rekolte çok, fındığı alan yok o nedenle de fiyat beklentiniz olmasın’ demiş oldu.”

ORDU BELEDİYE BAŞKANI GÜLER’E ELEŞTİRİ

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’in “Fındıkta biz bir numara olduğumuz halde fiyatını, teknik üretimini ve aynı zamanda katma değerli çikolata gibi ürünlere dönüş bize daha çok kazandıracakken bunları ihmal etmişiz” dediğini hatırlatan Aslan, “Fındıktan senelik 2-2.5 milyar dolar gelir elde edildiğini belirtiyor. Belediye başkanı da bir Ordulu ve Karadenizli olarak fındığın fiyatını üretici köylünün belirleyememesinin yanlış olduğunu söylüyor ama iktidar partisinin eski vekili, bakanı ve şehrin belediye başkanı olarak fındığın fiyatının üretici köylüler tarafından belirlenmesi konusunda hiçbir şey yapmıyor” sözlerini dile getirdi.

HÜKÜMETİN ÖVÜNDÜĞÜ FINDIK GELİRİ YILLARDIR SABİT

Fındıktan yıllardır sabitlenmiş şekilde ‘2-2,5 milyar dolar’ gelir elde edildiğini söyleyen Aslan, “Dünyada her üretilen ürün yada malın fiyatı artarken biz neden sabitlenmiş şekilde 2-2,5 milyar dolar kazanıyoruz? Kimse bunu konuşmuyor. 2005 yılında fındık ihracat geliri 2 milyar dolar olurken aradan geçen bunca yılda yine 2 milyar dolar. Tarımda kullanılan mazotun, ilacın, gübrenin fiyatı hem TL hem dolar bazında da artarken aradan geçen 15 yılda ihracat gelirinin hep 2 milyar dolar da kalmasının sebebini ne Karadeniz bölgesi milletvekilleri ne de Tarım Bakanı ve Cumhurbaşkanı açıklamıyorlar” ifadelerini kullandı.

FİYAT BASKILAMASINA SON VERİLMELİ

Gıda-İş olarak AKP’ye “Fındık rekoltesi üzerinden üretici köylünün fındığının fiyatının baskılanmasına son verilmelidir” ifadeleriyle seslenen Aslan, “Dünya üretimin yüzde 70’ini ürettiğimiz ve aslında tek belirleyici olduğumuz fındığın fiyatının aracını ve ihracatçının insafına bırakılamaz. İhracat geliri fındığın fiyatıyla doğrudan orantılıdır. O nedenle de fındığın fiyatı uluslararası tekeller ve yerli işbirlikçileri tarafından değil fındık üreticileri tarafından belirlenmelidi” dedi.

FİYAT 28,5 TL OLMALI

Fındık fiyatının, "maliyet artı yüzde 25 kâr artı yüzde 25 insanca yaşam payı" üzerinden hesaplanmasını gerektiğini ve fındık fiyatının en az 28,5 TL olması gerektiğini kaydeden Aslan, “TMO bu göstergeler üzerinden randevu adı altında kota ve kontenjan uygulamadan fındık getiren her fındık üreticisinin fındığını almalıdır” dedi.

ÜRETİCİYE ÇAĞRI

GIDA-İŞ Genel Başkanı Seyit Aslan, fındık üreticilerine de çağrı yaptı. “Dur bakalım ne olacak diyerek fındığa ve emeğimize sahip çıkamayız” diyen Aslan şu ifadeleri kullandı:

“O nedenle fındığımıza ve emeğimize sahip çıkmak için birleşelim. İşverenler örgütlü sendikaları var, ihracatçılar örgütlü birlikleri var bizde örgütlü olalım. Emeğimizin karşılığını almak istiyorsak biz de ‘fındığım 28,5 TL’ demeliyiz. O nedenle de bugünden tezi yok dolmuşta otobüste, ilçede köyde ve şehirde, kahvede çay ocağında, durakta meydanda, düğünde taziyede fındığım 28.5 TL diyerek ve en önemlisi de fındığı hemen pazara indirmeyerek birlik ruhumuzu herkese gösterelim.” (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kirazlıyayla’da 12 köylü kadının gözaltına alınması Meclis gündemine taşındı

SONRAKİ HABER

Çerkezköy'e termik santrali planına Danıştay freni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa