KESK: Sosyal medya düzenlemesi ile emekçilerin sesi kısılmak isteniyor
Sosyal medya kanun teklifiyle ilgili açıklama yapan KESK, "Genel yönelimin parçası olup düşünce ve ifade özgürlüğü hakkımıza pranga vurmayı hedefliyor" dedi.
Fotoğraf: Pixabay
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), AKP ve MHP’nin sosyal medyaya kısıtlama getirecek yasa teklifine tepki göstererek, emekçilerin sorunlarını, taleplerini dile getirmesinin ve iktidarın çizdiği pembe tabloarın dağıtılmasının engellenmesi olduğunu ifade etti.
KESK tarafından yapılan açıklamada, basının yüzde 90’ından fazlasının kontrol altına alınmasına rağmen geriye kalan birkaç muhalif gazete, TV ve sosyal medya kanalının iktidarın baskılarına maruz bırakıldığı belirtildi. Açıklamada, ardı arkası kesilmeyen davalarla, tutuklamalarla, RTÜK üzerinden sansür ve kapatma cezalarıyla, ilan cezalarıyla vb. her türlü basının susturulmaya çalışıldığı ifade edildi. Halkın medyaya güveni diplerde seyrderken sosyal medyanın öne çıktığı ifade edien açıklamada, "İnsanlar seslerini ve taleplerini sosyal medya üzerinden duyurmaya çalışmaktadırlar. Öyle ki, emniyet ve yargı çoğu vakada sosyal medyanın baskısı ve tepkisi sonrası harekete geçmek zorunda kalmaktadır. Sosyal medya çizilen pembe tabloları dağıttıkça, halkın, emekçilerin gerçek sorunları ve talepleri bu tür platformlarda seslendirildikçe, gençler ‘oy-moy yok’ dedikçe, dijital platformlar iktidarın görülmesini istemediği dizilere/filmlere yer verdikçe iktidar çılgına dönmüş, sosyal medyayı hedefine koymuştur. Meclise sunulan düzenleme hangi gerekçe ile sunulursa sunulsun iktidarın niyeti ve hedefi bellidir; düşünce ve ifade özgürlüğüne dair ne varsa, hangi kanal kullanılıyorsa susturulmak, ortadan kaldırılmak istenmektedir" denildi.
Düzenlemede öne çıkarılan "sosyal medya sağlayıcılarına Türkiye’de temsilcilik açma zorunluluğu" olsa da düzenlemenin özü itibarıyla muhalefetin ve özellikle de gençliğin, kadınların susturulmasını amaçladığı vurgulanan açıklamada, sosyal medyada iktidara yakın kesimlerin muhalif kesimlere yönelik yaptığı hakaretler, tehditler yargılama konusu yapılmazken iktidara yönelik en ufak eleştirinin dahi "terör" propagandası kapsamına alındığı kaydedildi.
Düzenleme yasallaşırsa kişilik hakları ihlali gerekçesi ile sadece erişim engellenmeyecek, içeriklerin de çıkartılacağı belirtilen açıklamada, geriye dönük iktidar eleştirilerini içeren tüm haberlerin silinmesinin sağlanacağı ve bu içeriklerin adreslerinin de arama motorlarından çıkartılacağı aktarıldı.
Açıklamada, "Konfederasyonumuz düşünce ve ifade özgürlüğü başta olmak üzere ülkemizde ve dünyada emekçilerin, ezilenlerin, kadınların bedeller ödeyerek kazandıkları temel hak ve özgürlüklerin bu tür düzenlemelerle ortadan kaldırılmak, kısıtlanmak istenmesine karşı fiili ve meşru mücadelesini devam ettirecektir" denildi. (Ankara/EVRENSEL)