Denge ve Denetleme Ağı'ndan sosyal medya düzenlemesi uyarısı
295 kuruluşun oluşturduğu Denge ve Denetleme Ağı, Meclise sunulan sosyal medya düzenlemesinin geri çekilmesi çağrısında bulundu.
Fotoğraf: Robin Worrall/Unsplash
Denge ve Denetleme Ağı, Meclise sunulan sosyal medya düzenlemesinin geri çekilmesi için çağrı yaptı. Yapılan açıklamada, "Sosyal medyanın ve internete erişimin ifade, basın ve haberleşme özgürlüğünün ayrılmaz parçası haline geldiği bir dönemde böylesi düzenlemeler yapmak, suçu işleyenden çok, vatandaşı cezalandıran sonuçlar doğuracaktır" denildi.
295 kuruluşun oluşturduğu Denge ve Denetleme Ağı, Meclise sunulan sosyal medya düzenlemesinin geri çekilmesi için çağrı yaptı. Çağrıda, teklifin ifade, basın ve haberleşme özgürlüklerini kısıtlayabilecek sonuçlar doğurabileceği belirtildi. "Karar vericileri, iletişim teknolojilerinin önümüze getirdiği yeni sorunları özgürlükçü bir anlayışla çözmenin yollarının aranması için başta ilgili sivil toplum kuruluşları olmak üzere, toplumun tüm kesimlerini dinlemeye, ihtiyaç duyulan düzenlemeleri toplumsal mutabakatla kararlaştırmaya çağırıyoruz" denilen açıklamada, "Hatırlatıyoruz: İfade, Basın ve Haberleşme Özgürlükleri Anayasal Haktır" başlığı altında sosyal medya teklifi hakkında kamuoyunda oluşan endişelere değinildi.
Açıklamada, sosyal medyadaki siber zorbalık hakkında, "Sosyal medyanın kişilik haklarına yönelik saldırıların ve nefret suçlarının aracı olması kesinlikle kabul edilemez. Ancak bu gerekçe gösterilerek, vatandaşların sosyal medyaya erişiminin sınırlandırılacak ya da onların bu ağları kullanmaktan imtina etmelerine neden olacak düzenlemelere gidilmemelidir." denilen açıklamada, "Düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü ve haberleşme özgürlülüğü ile birlikte, hem Anayasa hem de evrensel hukuk tarafından korunan temel haklar arasındadır. Türkiye’de son yıllarda yaşanan gelişmeler bu özgürlüklerin budandığına dair kaygıları arttırmaktadır" ifadelerine yer verildi.
Sosyal medyanın ve internete erişimin ifade, basın ve haberleşme özgürlüğünün ayrılmaz parçası haline geldiği bir dönemde böylesi düzenlemeler yapmanın suçu işleyenden çok, yurttaşı cezalandıran sonuçlar doğuracağı belirtilen açıklamada, amaç ne olursa olsun, özgürlüklerin sınırlandırılmasına kapı aralanacağı ifade edildi. Açıklamada, iletişim teknolojilerinin getirdiği yeni sorunları özgürlükçü bir anlayışla çözmenin yollarının aranması için başta ilgili sivil toplum kuruluşları olmak üzere, toplumun tüm kesimlerini dinleme, ihtiyaç duyulan düzenlemeleri toplumsal mutabakatla kararlaştırma çağrısında bulunuldu. (Ankara/EVRENSEL)