23 Temmuz 2020 13:50

HAKİM Koordinatörü Fatma Biltekin: Hayvana şiddet suç kapsamına alınmalı

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Koordinatörü Biltekin, hayvana şiddet uygulayanların mala zarardan para cezası aldığını, hayvan hakları kanununun derhal gündeme gelmesi gerektiğini belirtti.

Fatma Biltekin fotoğrafı kişisel arşivinden alınmıştır. Eylem fotoğrafı: Evrensel

Paylaş

Ankara Çankaya'da bakması için kendisine emanet edilen köpeğe tecavüz ederek köpeğin ölümüne neden olduğu iddia edilen Volkan Uzuner serbest bırakıldı. Olaydan sonra hayvan hakları yasası tekrar gündeme geldi. En son Meclis komisyonuna gelen yasa, korona nedeniyle ertelenmişti. Hayvan hakları savunucuları, hayvanlara şiddetle ilgili kanunlara caydırıcı bir düzenleme getirilmediği sürece bu tip suçlar mala zarar verme olarak geçmeye devam edeceğini söylüyor.   

"PARA CEZALARIYLA KURTULUYORLAR"

Türkiye’de sokakta yaşayan hayvanların tecavüz, işkence gibi fiillerde cezası sadece 947 lira olduğunu belirten Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Koordinatörü Fatma Biltekin “Eğer hayvan ‘sahipliyse’, yani hayvanın karnesi varsa mala zarardan dava açabiliyorsunuz” dedi. Bu davaların 4 aydan 3 yıla kadar yargılanmalarla sonuçlandığını belirten Biltekin, “Biz hep alt sınırının 2 yıl 1 ay olması lazım diyorduk. Çünkü 2 yılın altındaki cezalar idari para cezalarına çevriliyordu. Ama 3 ay önce bir değişiklik yapıldı. Bu değişikliğe göre de 3 yılın altında cezalar para cezasına çevrilecek. O yüzden diyoruz ki ceza alt sınırının üç sene olması gerekiyor. Çünkü tecavüz, işkence, şiddet çok yaygın Türkiye’de. Ve yaptırımı yok. Ortada büyük bir cezasızlık var. Bu da faillere yol gösteriyor” dedi. Failler ‘Biz bu hayvana işkence, tecavüz edersek başımıza bir şey gelmeyecek’ diye düşündüklerini, bundan dolayı da bu olayların arttığını belirten Biltekin, “Bu yüzden yıllardır hayvan hakları savunucuları yasaların hayvanlar lehine değişmesi için mücadele ediyor” dedi. Hayvana yönelik şiddet, tecavüz, işkence suç kapsamına alınmasını ve bu faillerin de hapis cezasıyla cezalandırılması gerektiğini belirten Biltekin şunları söyledi: “Şunu biliyoruz faillerin neden bunu yaptığıyla ilişkin bir araştırma yok aslında. Tecavüz çok yaygın ama biz bunun sebebini bilmiyoruz. Bu hayvanlara bu insanlar neden bunu yapıyor bunu bilmediğimiz için önleyici çalışmalar da yapamıyoruz. Bu yüzden de tek önerebildiğimiz hayvan hakları savunucular olarak hapis cezası. Biz hayvan hakkı ihlallerini aynı zamanda raporluyoruz. İnanılmaz vakalar var. Sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemde çok sayıda hayvana işkence ve tecavüz edildi. Ve hiçbir yaptırım uygulanmıyor.”

"İŞ YÜKÜ OLARAK GÖRÜLÜYOR"

Korona salgının önce Meclise gidip görüşmeler yaptıklarını söyleyen Biltekin, Meclis Araştırma Komisyonu raporu yayımlandığını, bu çalışma sonucunda bir yasa taslağı beklediklerini söyledi. Bu meselenin tarım komisyonun gelmesini beklediklerini söyleyen Biltekin şunları ifade etti: “Ama bu onlar için hükümlülük. Bunun için bunla ilgilenecek savcılık bölümü olması lazım. Dava açılacak, ayrıca bir iş yükü demek. İş yükünü büyütmek istemiyorlar. Kokmuş bir düzende yaşadığımız için Türkiye’de, bunun bir yeri insanlara dokunuyor. En son geldiğimiz nokta şuydu aslında yasa taslağına hayvana şiddetin suç kapsamına alınması gelecekti. Çünkü meclis araştırma komisyonun raporunda vardı. Meclis araştırma komisyonu bir sene boyunca çalıştı, hayvan hakları savunucularını dinledi, ama avcıları da dinlediler. Biz hayvana şiddetin suç kapsamına alınacağını düşünüyorduk. Ama koronadan sonrada hiçbir şey ilerlemiyor. Hayvan hakları kanunu bir türlü gündeme gelmiyor. Bu büyük bir iş yükü onlar için. Büyük bir mesele olarak da görmüyorlar aslında bunu, çok da ilgilenmiyorlar. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Boşandığı eşine şiddet uygulayan erkek, silahıyla elini kolunu sallayarak geziyor

SONRAKİ HABER

Avukat İdil Yalçıner Şimşek: Sözleşmeden çekilmek kadınları savunmasız bırakacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa