“Akyatan Lagünü’nü bitirecek projeye henüz yasalaşmadan kimler yatırım yaptı?”
HDP Adana Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz, Akyatan Lagünü'nde ekolojik yıkıma neden olacak Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.
Fotoğraf: Zeynel Cebeci/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
HDP Adana Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz Adana’nın Karataş İlçesi’nde Yaban Hayatı Koruma Alanı ilan edilen, çeşitli hayvanların konaklama ve yumurta bırakma noktası olma özelliği taşıyan Akyatan lagününün hemen bitişiğine “Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi” kurulması ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Projenin henüz yasakaşmadığına, uluslararası sözleşmelerle korunduğuna ve Yaban Hayatı Koruma Alanı ilan edilmiş alan olduğuna dikkat çeken vekiller yasallaşmamış projeye 1,6 milyar lira yatırım yapılmasının ne anlama geldiğini, yatırımı kimlerin yaptığını ve halkın görüşünün alınıp alınmadığını sordu.
“TELAFİSİ OLMAYACAK ZARARLARA NEDEN OLACAKTIR”
“Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” geçtiğimiz günlerde Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda görüşüldü. Yasa tasarısına ek maddeyle Adana Karataş’ta “Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi” kurulması gece yarısı eklenmiş, komisyona sunuldu ve görüşüldü. Bahsi geçen OSB alanı Yumurtalık-Akyatan lagününün hemen bitişiğinde olduğuna dikkat çeken milletvekileri şu bilgileri paylaştı,
“Ceyhan Nehri’nin deniz ile buluştuğu sulak alanda kurulması planlanan tesisler; denize 1 ile 2 km. mesafede olacak, 6 bin dönüm alanı kapsayacak, 215 adet havuz, soğuk hava deposu, paketleme ünitesi, yem ve malzeme deposu gibi yapılar bulunacak. Burada balık çiftliği yapma girişimi, 1987 yılında Orman Bakanlığınca ‘Yaban Hayatı Koruma Sahası’ ilan edilen Akyatan Gölü çevresinde telafisi olmayacak zararlara neden olacaktır. Yaşanacak doğa felaketinin ilk adımı, tesislerin kurulması için iş makinelerinin kullanımı, açık drenaj yapılması ile başlayacaktır ve devamında balık çiftlikleri ile sürecektir”
“ULUSLARARASI SÖZLEŞME İHLAL EDİLİYOR”
Vekiller, göçmen kuşlarının konaklama, yeşil deniz kaplumbağaları ve caretta carettaların yumurtlama noktası olan lagün çevresinde yapılmak istenen Tarıma Dayalı OSB’nin özel bir ekosisteme sahip olan bu alanda yaşayan tüm canlıların ve habitat için telafisi olmayacak bir ekolojik yıkıma neden olacağına dikkat çekti. Bu bölgenin 15 Nisan 1998 tarihinde Ramsar Sözleşmesi diye billinen “Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme” ile Ramsar alanı ilan edildiğinin paylaşıldığı soru önergesinde bölgede yapılması planlanan balık çiftlikleri, sulak alanların korunmasını sağlamayı amaçlayan bu uluslararası sözleşmenin ihlali anlamına geldiğini söyledi.
Vekiller konu ile ilgili şu sorular iletti;
1. Adana Karataş’ta balık çiftliği kurulabilmesi için ilgili madde neden son anda teklife eklenmiştir?
2. Komisyondaki görüşmelerde Karataş’ta yapılmak istenen bu projeye, özel sektörün 1,6 Milyar TL ayırdığı AKP Milletvekilleri tarafından dile getirilmiştir. Bu meblağ hangi firma ya da kimler tarafından ayrılmıştır?
3. Henüz yasalaşmamış olan projeye özel sektör tarafından yatırımlar yapılması olağan mıdır?
4. Tesislerin kurulması düşünülen 6 bin dönümlük alan, Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınmış olan Akyatan sulak alanının hemen sınırında bulunmaktadır. Akyatan lagün gölü ve sulak alan projeden etkilenmeyecek midir?
5. Sulak alan eko-sisteminin bütünsel bir yapı oluşturduğu ve yapılmak istenen proje nedeniyle tüm sulak alanlarda yaşanacak olan telafisiz yıkım hesaba katılmakta mıdır?
6. Yaban Hayatı Koruma Sahası ilan edilmiş olan Akyatan Gölünün hemen yanında yapılmak istenen bu proje ile Orman Bakanlığının 1997 yılında vermiş olduğu bu karar yok sayılmaktadır. Bu nedenle henüz yasalaşmamış olan bu projenin tamamen rafa kaldırılması için adım atılacak mıdır?
7. Uluslararası Ramsar Sözleşmesinin, bu proje ile ihlali söz konusudur. Sözleşmenin yükümlülüklerini yerine getirmek üzere henüz yasalaşmamış olan bu projenin geri çekilmesi için adım atılması gerekmez mi?
8. Adana Karataş’ta kurulmak istenen balık çiftliği ile ilgili orda yaşayan halktan görüş alınmış mıdır?
9. Projenin ÇED toplantısı yapılmış mıdır? Yapıldıysa ÇED raporu hangi aşamadadır?
(Adana/EVRENSEL)