25 Temmuz 2020 00:15

EYT'liler: Kıdemin fona devri bizim için işsizliğin artması demek

Emeklilikte yaşa takılan emekçilerle kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesini konuştuk.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Olcay AYTÜRK
Adana

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “38 yaşında genç emekliler, çift dikiş yapacaklar” diyerek taleplerini görmezden geldiği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kıdem tazminatının fona devrinin yaşı ilerlediği halde emekli olamayan emekçiler için işsizlik kıskacının daha da daralması anlamına geldiğini ifade etti.

Kıdem tazminatının kendileri için en büyük dayanak olduğunu belirten EYT’li Veli Savaş, “Her şey işverenin inisiyatifinde olacak. Esnek çalışmayla birlikte kolayca işten çıkarma olabilecek. Bir EYT’li işten ayrıldıktan sonra yaşı otuz beş ve üzerindeyse devlete gidersen ‘çok yaşlısın’ diyor, özele gidiyorsun bu kadar üniversite mezunu işsizken size dönüp bakmıyor. Olan tamamen EYT’lilere oluyor. Bu insanlar emekli olamıyor iş bulamıyor” dedi.

50 YAŞINDA İŞ BULAMIYOR

50 yaşında iş aradığını anlatan Adalet Topal da “22 yıl çalıştıktan sonra işsiz kaldım. Emekli olamadım. Gittiğim yerlerde 18-35 sınırlaması ile karşılaşıyorum. Ben ne yapacağım bu saatten sonra? Üniversiteye giden iki çocuğum var. Şimdi de sıra kıdem tazminatına geldi. Kıdem tazminatı fonuyla insanın yıllarının emeğini almış oluyorlar. Fona devredilmesi emekçinin hakkının çalınması demektir” dedi.

"YASALAR PATRONLARIN YARARINA"

EYT Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Adana Temsilciliğinde konuştuğumuz emekçilerden Aykan Uz, kıdem tazminatı ve EYT konusunun ortak noktasının halkı yoksullaştırmak olduğunu ifade etti. EYT’lilerin sorunlarından birinin aylık bağlama oranının (ABO) hesaplanmasındaki değişiklik olduğunu anlatan Uz, “1999’da yüzde 78’lere varan aylık bağlama oranı bugün yüzde 28’lere düştü. Fazladan çalıştığımız her gün emekli olduğumuzda alacağımız maaşın düşeceği anlamına geliyor. Kıdem tazminatının fona devredilmesi de aynı. Düşük ücretlerle kıt kanaat geçinen halkın güvendiği bir kıdem tazminatını da elinden almak ‘öl’ demektir” dedi.

Sorunun çözülmesi halinde EYT’lilerin alacağı maaşların bütçenin sadece yüzde 1’ine denk olduğunu belirten Uz, “Halka göre bir bütçe yapılmıyor. Çıkan yasalara bakıyorum. Bir tane halkın yararına yasa varsa dokuzu işverenin sürahisine su döküyor. Kıdem fona devredilirse işverenin ‘Ben bu işçiyi çıkarırsam tazminatını vereceğim’ diye bir düşüncesi olmayacak. İş bulmak daha da zorlaşacak. Bu yüzden kıdem tazminatı güvencedir. Halkın geleceğine dokunma” dedi.

"FAZLA PRİM ÖDEYİP DAHA AZ MAAŞ ALACAĞIM"

Cengiz Yıldız, 1989 yılından beri 31 yıldır sigortalı olarak çalıştığını, normal şartlarda yasa değişmemiş olsaydı, 2014 yılından beri maaş alıyor olacağını dile getirdi. Yıldız, “Ama ne yazık ki 1999’da çıkan yasayla birlikte haksızlığa maruz kaldığımız için emekli maaşımı 8 yıl geç alacağım. 8 yıl boyunca hak ettiğim maaşı alamayacağım. Aylık bağlanma oranı nedeniyle çalışmaya devam etmek zorunda olduğum için 320 lira eksik maaş alacağım” dedi.

EYT ve kıdem tazminatına sahip çıkmanın çocukların, gençlerin geleceği için de önemli olduğunu ifade eden Yıldız, “Asıl sıkıntı 500-600 lira emekli maaşı bağlanacak duruma geleceğiz. Öngörülen sistem o kadar kötü ki ülkedeki ölüm yaşı ortalaması zaten 73. 65 yaş demek emekli olmasın, mezarda emeklilik demek” diye konuştu.

"FONLARIN AKIBETİ ORTADA"

Kendileri yük olarak görülürken kaynak olarak kendilerinden yapılan kesintilerle oluşturulan fonlarının patronlara dağıtıldığını anlatan Yıldız, “İşsizlik fonu, tasarruf teşviki fonları, şimdi de kıdem tazminatı fonu. Geçmişteki işsizlik fonunun akıbetinin kıdem tazminatı fonunda da olmayacağının garantisini kim verebilir?​” diye sordu. EYT’lilerin büyük kısmının zaten çalışmadığını, kıdem tazminatıyla geçindiğini belirten Yıldız, “Şimdi bu hakkımız da elimizden alınacak. Çocuğunun düğününü erteleyen, ev almak isteyen işçi bundan mahrum olacak. Geleceğini bunun üzerine kuran işçi hayal kırıklığına uğrayacak” dedi.

"BÜTÜN EMEKÇİLER DERNEĞE DESTEK OLMALI"

EYT Derneği Adana Temsilcisi Uğur Altuntaş da örgütlenme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Marmara, Anadolu ve Ege’de 3 federasyon kurma kararı aldıklarını belirten Altuntaş, “Biz emekli maaşlarımızı peşin yatırdık. Paralar şu an devletin kasasında. Sonuç alana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Aylık bağlama oranları içler acısı. Sadece yaşa takılanlar değil 2008 yılından sonra emekli olanların da gelip bizi destek olması lazım. Şu anda çalışan gençlerimiz var. Onların hiç emekli olabileceğini düşünemiyoruz. Çalışmakta olan gençleri destek olmaya çağırıyoruz. Derneğimizde staj, kıdem tazminatı hakkı, aylık bağlama oranları temel gündemlerimiz. Gelin derneklerimize sahip çıkın” dedi.

BARUT: EYT İÇİN BAHANE DEĞİL ÇÖZÜM ÜRETİN

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, emeklilikte yaşa takılanların durumunu Meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili daha önce kanun teklifi veren, soru önergeleri sunan ve meclis araştırması isteyen Barut, “Emeklilik şartı için gerekli olan prim ve gün sayısını fazlasıyla yerine getirmiş emeklilikte yaşa takılanlara verilen sözler bir türlü yerine getirilmedi. Bu insanlarımızı, devlet ‘gençsin’ diyerek emekli etmiyor, özel sektör ise ‘yaşlısın’ diyerek işe almıyor. İktidar ve küçük ortaklarının söylediği gibi memlekette her şey güllük gülistanlık ise neden insanlarımız mutsuz ve huzursuz? Neden emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilinen yurttaşların feryadına duyarsız kalıyor, söz verdiğiniz halde EYT mağdurlarının sorununu çözmüyorsunuz? EYT mağdurları için mazeret değil çözüm üretin! Sizi göreve çağırıyoruz. Her zaman EYT mağdurlarının yanındayız. Bu sorun çözülene kadar mücadelemiz sürecek” dedi.

EYT Derneği Adana Temsilciliğini de ziyaret eden Barut “Bir insanın hangi coğrafya da doğacı elinde değil ama ülkesinde emekli olmak emekli haklarına sahip olmak devletin ve iktidarın başlıca görevidir. Bu nedenle EYT’lilerin haklı mücadelesini destekliyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Rastgele yapılan testlerde her 2 bin kişiden 5'inde Kovid-19 tespit edildi

SONRAKİ HABER

Maraş'ta yüksekten düşen işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa