İnsan Hakları Derneği: Barış süreci yeniden inşa edilmeli
İnsan Hakları Derneği (İHD), Kürt sorununun çözümü için çatışmasızlığın sağlanması gerektiğini belirterek "Barış süreci yeniden inşa edilmeli" dedi.
Fotoğraf: Evrensel
İHD, 2013 yılında başlayıp 2015 yılında sona eren “Barış ve Çözüm Süreci” ile ilgili açıklama yaptı.
Çözüm süreciyle Türkiye’nin her açıdan nefes aldığının belirtildiği açıklamada, “Halkın büyük çoğunluğunun desteğini almıştı” denildi. 28 Şubat 2015 tarihinde Dolmabahçe’de yapılan 10 maddelik mutabakatın hatırlatıldığı açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti tarihi bakımından ve Kürt halkı bakımından tarihsel bir önemi ve anlamı vardır” denildi.
28 Şubat 2015 deklarasyonuna rağmen Suriye’de Kürtlerin fiili statüye kavuşmasının Türkiye’de rahatsızlık yarattığının ifade edildiği açıklamada şunlar belirtildi: “Türkiye’deki siyasi iktidarın diyalogdan müzakereye geçme konusundaki isteksizliği, Kürtlerin Türkiye ve bölge ülkelerinde statülerinin tanınması konusundaki uluslararası güçlerden destek alınamamasının yanısıra Türkiye’de 7 Haziran 2015 genel seçim sürecine girilmesinin iç politikada yarattığı rekabet ve gerilim, Ak Parti ve HDP’yi yakın işbirliği yapmaktan alıkoymuştur. Bu rekabetin etkisi ile önce 28 Şubat deklarasyonu önemsizleştirilmiş, ardından İmralı Adası’nda kurulması öngörülen barış masasında yer alacak izleme heyetinin oluşturulması kararından cayılmıştır. Ardından 5 Nisan 2015 tarihinde İmralı Heyeti olarak tanımlanan heyetin İmralı Adası’nda Abdullah Öcalan ile son kez görüşmesi ve aynı gün İç Güvenlik Paketi diye tanımlanan yasanın yürürlüğe girmesi ile Türkiye kısa süreli demokratikleşme dönemini kapatıp yeniden otoriterleşmeye giden döneme adım atmıştır.”
Olumsuz gelişmelere rağmen 7 Haziran 2015 genel seçim sonuçları ile Türkiye halkları barış ve demokrasiden yana çok net tutum aldığına dikkat çekilen açıklamada, “Ak Parti iktidarda kalma uğruna milliyetçi ve resmi ideolojiyi savunan devletçi kesimlerle fiili bir ittifak kurmuş ve seçim sonuçlarını tanımayarak Türkiye’yi 1 Kasım 2015 tekrar seçim sürecine götüren oldukça karanlık ve kanlı bir süreci başlatmıştır” denildi. 24 Temmuz 2015 tarihinde kapsamlı hava bombardımanı ile silahlı çatışma döneminin başladığını belirten İHD, barışı savunmanın bir hak olduğunu söyledi.
BARIŞ İÇİN TALEPLER
İHD, çatışmaların son bulması ve barış sürecinin yeniden inşa edilmesi için atılması gereken adımları şöyle sıraladı:
- Siyasi iktidarın Kürt Sorununun varlığını kabul ederek en az cumhuriyetle yaşıt bu sorunun çözümünün demokratik ve barışçıl yollarla olacağını kabul etmesi ve buna uygun bir siyasi irade oluşturması gerekmektedir.
- Çatışmasızlık ortamının sağlanması gerekmektedir. Bu konuda herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir.
- Halen İmralı Hapishanesi’nde tecrit altında tutulan Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sona erdirilmesi ve yasal haklarının kullandırılarak avukatları, ailesi ve talep eden heyetlerle görüştürülmesinin sağlanması gerekmektedir.
- Kürt sorununun TBMM nezdinde siyasi muhatabı HDP’dir. HDP’nin dışlanmasına dayalı siyasetin terk edilerek iktidarın HDP ile yapıcı bir diyaloğa girmesi sağlanmalıdır.
- Hapishanelerde tutulan başta Kürt siyasetçiler olmak üzere seçilmişlerin ve diğer tüm siyasi mahpusların en kısa sürede salıverilmesi sağlanmalıdır.
- Siyasi iktidarın seçilmiş belediye eş-başkanlarını görevden alıp yerlerine kayyım atama uygulamasına son vererek, tüm seçilmişlerin görevlerine iadesi sağlanmalıdır.
- Türkiye’nin diğer ülkelerde olduğu gibi Kürt sorununu çözmek için gerçek bir çözüm sürecine girmesi gerekmektedir.
(HABER MERKEZİ)