24 Temmuz 2020 15:01
Son Güncellenme Tarihi: 25 Temmuz 2020 08:09

Öldürülen Fatma Altınmakas’ı koruyamayan kurum, haberlere erişim engeli getirtti

Muş Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, kocasının kardeşi tarafından tecavüze uğrayıp kocası tarafından öldürülen Fatma Altınmakas'a dair pek çok habere erişim engeli getirtti.

Fatma Altınmakas fotoğrafı: MA

Paylaş

Görkem KINACI
İstanbul

Muş’un Malazgirt ilçesinde kayınbiraderinin tecavüze uğradığı için şikayetçi olduktan sonra kocası tarafından öldürülen Fatma Altınmakas’a dair bazı haberlere erişim engeli getirildi. Erişim engeli için başvuran ise Fatma Altınmakas’ı korumakla yükümlü kurumlardan Muş Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü.

KORUNMADI, ÖLDÜRÜLDÜ

Katledilen Fatma Altınmakas, 12 Temmuz günü Konakkuran Jandarma Karakolunda kendisine tecavüz ettiği iddiasıyla (eşinin kardeşi) Sinan Altınmakas'ı şikayet etti. Türkçe bilmeyen Altınmakas’ın ifadesinde Kürtçe tercüman bulundurulmadığı için darbedildiğini anlatamadığı ancak sağlık kontrolü için götürüldüğü Adli Tıpta şiddetin belirlendiği belirtildi. 6 çocuk annesi Fatma Altınmakas, başvurusundan iki gün sonra, 14 Temmuz’da kocası Kazım Altınmakas tarafından öldürüldü.

HABERLERE ERİŞİM ENGELİ

Öldürülen Altınmakas'ın kardeşi Mir Bedirhan Ayaz, ablasının şikayeti üzerine Sinan Altınmakas’ın gözaltına alındığını ancak 2 gün sonra adli kontrolle serbest bırakıldığını belirtmişti. Ablasının katilinin sadece Kazım Altınmakas olmadığını belirten Mir Bedirhan Ayaz, Fatma Altınmakas’ın toplumsal baskıyla öldürüldüğünü belirtmiş; “Acaba bu katliam emrini veren ya da Kazım Altınmakas’ın sadece fikir ve eylemi içerinde mi oluşmuş yoksa köydeki akrabaların ve S.A.’nın baskısıyla mı bu cinayet işlenmiş, hepsine bakmak gerekiyor” demişti.

Fatma Altınmakas cinayetinin arkaplanını sorgulayan bu haberlere erişim engeli getirildi. Muş Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün başvurusuyla mahkeme, Mezopotamya Haber Ajansı’nın haberleştirdiği bilgilerle, Evrensel.net’te yayımlanan “Öldürülen Fatma Altınmakas’ın kardeşi: Ablam toplumsal baskıyla öldürüldü” başlıklı habere erişim engeli getirdi. Mahkeme kararında, bu haberin yanı sıra pek çok haber sitesinde Fatma Altınmakas cinayetine dair haberlere de erişim engeli getirildiği görülüyor.

#FatmaAltınmakasaSesOl ETİKETİ DE ENGELLENDİ

Mahkemenin erişim engeli kararında, onlarca haber sitesinde yer alan haberlerin yanı sıra Ekşisözlük'teki Fatma Altınmakas başlığına ve Twitter'da #FatmaAltınmakasaSesOl etiketi ile yapılan paylaşımlara erişim engeli getirildi. Twitter'ın erişim engeli kararını uygulayıp uygulamayacağı henüz bilinmiyor.

ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİSİ BAHANE EDİLDİ

Muş Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün, Malazgirt Sulh Ceza Hakimliğine yaptığı erişim engeli başvurusunda, katledilen Fatma Altınmakas’ın çocuklarının psikolojilerinin bu haberler nedeniyle olumsuz etkilenebileceği belirtildi.

KADINI KORUYAMAYAN KURUM, HABERLERE ENGEL OLUYOR

Evrensel gazetesi avukatı Devrim Avcı, erişim engeli kararına itiraz edeceklerini belirtti. Avukat Devrim Avcı, getirilen erişim engeli ile ilgili şu detaylara dikkat çekti:

“İlgili kolluk birimleri ile birlikte, Fatma Altınmakas’ın şiddet ve cinayetinin önlenmesinde baş sorumlu olan kurum, cinayet yaşandıktan sonra olup bitenleri anlatan haberlere erişim engeli getiriyor. İhmaller zinciri nedeniyle yaşanan bir cinayet bu. Ve böylesi cinayetlerin haberleştirilmesi, kadın cinayetlerine karşı toplumsal tepki oluşmasında, sorumluların ve ihmallerin ortaya çıkartılmasında, dolayısıyla yeni cinayetlerin önlenmesinde önem taşıyor. Kadını korumakla yükümlü bu kurumlar gerekli önlemleri almış olsaydı, bu çocukların anneleri yaşıyor olacaktı. Kadın cinayetlerine getirilen böylesi erişim engelleri, annelerini yitiren çocukların yaşadığı travmayı onaramayacağı gibi cinayetleri de örtbas etmeye, toplumun bu yaşananlardan haberdar dahi olmamasına hizmet edecektir. Kadın cinayeti haberlerinin gizlenmesi; diğer ceza indirimleri, kadını koruyan İstanbul Sözleşmesinin iptaline ilişkin adımlarla birlikte yeni kadın cinayetlerini teşvik eder. Erişim engeli kararına itiraz edeceğiz.” dedi.

‘YAZILMIŞ YA DA YAZILMAMIŞ HER ŞEYİ ENGELLEMEK İSTİYORLAR’

Gazetemiz Bilgi Teknolojileri Yazarı İsmail Gökhan Bayram “Fatma Altınmakas ile ilgili haberlere getirilen erişim engelleme kararında dikkate değer bir ayrıntı Twitter’da #FatmaAltınmakasaSesOl tagına ve karardan aynen aktarayım “ilgili diğer tüm haberler, linkler, sosyal medya vs”ye de erişim engelleme kararı çıkartılmış olması.” diyerek mahkemenin bu kararı ile konu hakkında yazılmış ya da yazılacak her şeyi engellenmek istediğini söyledi.

Bayram ayrıca “Diğer tüm haberler”e getirilen engellemeden, bu kadar sürede taga yazılmış on binlerce gönderinin incelemesinin mümkün olmamasından ve pratikte henüz yazılmamış haber ve gönderilere içerik engelleme kararı çıkartılmasından mahkemenin değerlendirmesinde haberlerin, gönderilerin vs. içeriğine bakmadığının rahatça söylenebileceğini aktardı.

‘ŞİMDİLİK UYGULATAMIYOR’

Bayram haberler ve gönderilerin büyük bir çoğunluğunu birleştiren tek ortak noktanın Fatma Altınmakas’ın sesi olmaya çalışmak olduğunu ve mahkemenin bu kararıyla Fatma Altınmakas’ın sesi olmaya çalışmayı kişilik hakları ihlali olarak gördüğünü belirterek şöyle devam etti: “Bir hashtagın kullanıldığı tüm tweetlerin engellenmesi gibi kararları şimdilik pratikte sosyal medya şirketlerine uygulatamıyorlar. Ancak Meclis’te bekleyen sansür yasa tasarısı onaylanır ve şirketler de temsilcilik açarsa yüksek para cezaları nedeniyle bu tip kararlar sosyal medya şirketlerinin de zorunlu iş birliği ile uygulanabilir hale gelecek.”

‘YASAYA HAYIR DEMEMİZE BAĞLI’

Bayram şöyle devam etti: “Yani sosyal medyadaki bir tepkinin sesinin kısılması çok daha kolay hale gelecek. Bu nedenle Fatma Altınmakas’a ses olmaya çalışanların da çeşitli alanlardaki mücadelelerini, kampanyalarını vs. yürütürken sosyal medyayı kullananların da Meclis Genel Kurulu’nun önüne önümüzdeki hafta gelmesi beklenen sansür yasasına güçlü bir şekilde yüksek sesle karşı çıkması gerekiyor. Yarın böyle kararlarla kampanyaların, tepki eylemlerinin vs. sesinin kısılmasının engellenmesi bu yasaya hayır dememize bağlı.”

{{409966}}

ÖNCEKİ HABER

Arçelik kârını ikiye katladı

SONRAKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle 17 kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa