25 Temmuz 2020 09:56

Norveç’te yüksek işsizlik devam ediyor

Yeni rakamlarına göre Norveç’te, haziran ayında, şubat ayına göre 31 binden daha fazla işsiz bulunuyor

Fotoğraf: Pexels

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Yeni rakamlar Norveç’te hala yüksek işsizlik olduğunu gösteriyor. Arbeidskraftundersøkelsen (İşgücü araştırması) kısa adı AKU olanın yeni rakamlarına göre Norveç’te, haziran ayında, şubat ayına göre 31 binden daha fazla işsiz olduğunu belirtiliyor.

Norveç’te, haziran ayında 138 bin işsiz vardı. Bu sayı mevsimlik işçilerden arındırılmış olan net aylık sayı.  Devlet İstatistik Merkez Bürosunun AKU araştırmasının rakamlara göre bu sayı mayıs ayına göre 9 bin daha az. İşsizlik oranı yüzde 3.8 olan Şubat ayına karşın, Haziran ayında yüzde 4.9 oldu.

İş yerinde mevcut çalışan sayısı mayıs ayından, haziran ayına yükseldi. Büyüme, korona salgınının bir sonucu olarak büyük bir düşüşten iki ay sonra geldi. Haziran ayındaki bu mevcut çalışmadaki büyümeye rağmen, haziran ayında halen şubat ayına göre 43 binden daha az çalışan oldu. Buna karşılık, mayıs ayında, şubat ayına göre 120 bin daha az kişi çalıştı. Norveç’te, 2020 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 4.6’lık bir işsizlik oranına tekabül eden 129 bin kişi işsiz kaldı.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi (AP) bunun kabul edilemez olduğunu söylüyor.  Sosyal Demokrat İşçi Partisi (AP) bunun kabul edilemez olduğunu söylüyor.  AP’nin tarım politikası konusunda yetkili olan Nils Kristen Sandtrøen hükümeti tarım politikasına dikkat çekiyor: “Evde işsizlik varken, bu yaz Vietnam'dan charter uçaklarıyla gelen düşük ücretli çilek toplayıcıları gördük. Gıda politikasında takviye ve değişiklik yapılmasını öneriyoruz. Böylece yeşil sektördeki verimlilik artışları ve ücretler, NAV’ın (Çalışma ve Refah Kurumu) ​​işsizlik ödeneklerinden daha yüksek olur.”

POLONYA'DAN DA ÇİLEK TOPLAYICILARI GETİRİLİYOR

Norveç’te çilek üreticileri Polonya’dan çilek toplayıcılarını getiriyorlar. Ancak gelen bu insanlar maaş ve çalışma koşulların beklendiği gibi olmadığını söylüyorlar. Sendikal ve çalışma hayatı ile ilgili internet üzeri yayın yapan FriFagbevegelse adli internet gazetesi, Polonya’dan gelen beş gencin, Facebook’ta verilen ilan üzeri çilek üreticisiyle anlaştıklarını, amaçlarının dört hafta çilek toplayıp, 25 bin kron kazanarak, ülkelerine geri dönmek olduğunu yazıyor. FriFagbevegelsenin haberinde, Norveç’ gelen bu gençler daha sonra, maaş ve çalışma koşulların beklendiği gibi olmadığını, sözleşmede en düşük saat ücretinin 123,15 kron olduğu yazılı olmasına rağmen, topladıkları çileklerin kilosuna 12-14 krona karşılık çalıştırılıyorlar. Haberde, Polonyalı bu gençler, en düşük saat ücretini alabilmeleri için her gün saatte en az on kilo çilek toplamaları gerektiği ve bunun mümkün olmadığını belirterek, üç gün çalıştıktan sonra işi bırakarak, ülkelerine geri dönüyorlar. 

Polonyalı bu gençlerden biri olan Pauline Fima, Fellesforbundet adlı sendikanın yayın organı olan Magasinet for Fagorganiserte yaptığı açıklamada, düşük ücretin yanı sıra topladıkları çileklerin tartımında da sadece tartan kişinin rakamları gördüğünü, kendileri görmediğini, bunun yanı sıra sürekli azar ve hakaret gördüklerini söylerken, çilek üreticisi ise bunun doğru olmadığını, ölçümlerin onların gözünün önünde yapıldığını belirtiyor.

FriFagbevegelse’nin haberine göre, bahsedilen bu çiftliğe polisin, Vergi İdaresinin ve Arbeidstilsynet (Çalışma ortamı ve işçi koruma yasasına uygulanıp uygulanmadığını denetleme kurumu) ortaklaşa gidip incelemede bulunduğu, sonucun ise henüz belirlenmediği belirtiliyor. Bunların yanı sıra Barnevern’nin (Çocukları koruma teşkilatı) de çiftliği ziyaret etiği belirtiliyor. 

Olayın yaşandığı Hadeland yerleşim bölgesinde bulunan çilek üreticisi Geir Hæhre iddiaları reddediyor. Magasinet for Fagorganiserte‘ye açıklama yapan çiftlik sahibi Geir Hæhre,150 dönümlük çilek tarlasının olduğunu, çilek mevsimi boyunca 100'e kadar toplayıcı çalıştırdığını,  şimdi sezon sonunda doğru olduğu için 27 kişi çalıştığını belirterek “Saatlik ücreti ne kadar çilek topladıklarına göre ayarlıyoruz, ancak hiç kimse saatte 123 krondan daha az kazanım” diyor.  Adı geçen çilek üreticisi Geir Hæhre, Norveç’e çilek toplamaya gelen Polonyalı gençlerle çok sorunlar yaşadığını ve çalışmamakla suçluyor.  

ÖNCEKİ HABER

ABD, İzlanda'ya Huawei'yi yasaklaması için baskı yapıyor

SONRAKİ HABER

Pınar Gültekin eylemleri sınırları aştı: Atina’da kadın cinayeti protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa