Batman’ı fareler istila ederse...
Eğitimci Cem Orhan, “Bir fare vesikası” adlı romanında Kürt coğrafyasında yaşanabilecek bir felaket karşısında devlet ve bürokrasinin nasıl hareket edeceğini sorguluyor.
Cem Orhan | Fotoğraf: MA
Denizlili Eğitimci Cem Orhan’ın kaleme aldığı “Bir fare vesikası” romanında Kürt coğrafyasında yaşanabilecek bir felaket karşısında devlet ve bürokrasinin nasıl hareket edeceğini sorguluyor. Kentte meydana gelen bir fare istilası üzerinden ilerleyen roman bir gazetecinin konuya dair gözlemlerini aktarıyor.
Yaklaşık 5 yıldır Batman’da eğitimci olarak görev yapan Orhan, Kürt coğrafyasında geçen bir roman yazmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Tarihte birçok kez büyük fare istilaları olduğunu hatırlatan Orhan, “20’inci yüzyılın başlarında Avustralya’da, Hindistan’da ise on yılda bir yaşanıyor. Fare istilalarında ise kimi zaman insanlar yatacak yer dahi bulamadığı ifade ediliyor. İşte şu an bir pandemi süreci var… Artan pozitif vaka sayıları ile Batman alarm veriyor. Sorgulamayı buradan başlayabiliriz” dedi.
DÜNYAYI İLGİLENDİRİR Mİ?
Orhan, romanın Batman’da geçmesini şu sözlerle açıkladı: “Batman dış basında çoğu zaman da Türk basınında kadın intiharları ile gündeme gelen bir kentti. 1990 yıllarda yaşanan faili meçhul cinayetlerin en yoğun yaşandığı, gelir dağılımı ve işsizlikte zirveye çıkan bir kent. Gazetecilerin ve Kürt siyasetçilerin öldürüldüğü kentlerden birisi. Tüm bunlara baktığımızda kurgu bir kentten bahsetmiyoruz. Ve en önemlisi Kürt coğrafyasını en iyi temsili potansiyeli olan bir yer Batman. Romanda küresel bir fare istilasında değil sadece Batman’da geçen bir fare istilasından bahsediyoruz. Acaba Batman’da yaşanan bir fare istilası, bir felaket, Türkiye’yi, Dünya’yı veya Kürt coğrafyasını ne kadar ilgilendirir? Biraz da bunları sorgulayan bir metin”
GERÇEK İLE KURGU ARASINDA
Popüler kültürün insan yalnızlığını sık sık işlediğini ama toplumsallığın geri itildiğini söyleyen Orhan, “Biz de her zaman büyük kavramlar vardır. Şansa ve olumsallığa imkan tanınmaz, her zaman bir dizayn vardır. Her zaman bir komplocu vardır. Bir şeye ‘ol’ der ve olur. Komple teorilerine baktığımızda her zaman mantıklı gibi gelir ama gerçeklikten kopuktur. Gerçek ile kurgu arasında giden eseri bu yüzden ortaya koymaya çalıştım. Takdir artık okuyucularındır...” şeklinde konuştu. (Batman/MA)