TİS haklarını kazanan İzmir Büyükşehir Belediyesi işçileri: Mücadele ettik kazandık
Genel-İş 2 No’lu Şube ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında, yüzde 4’lük zamma mahkum edilen yüz binlerce işçi için örnek bir protokol imzalandı, işçiler TİS kapsamına dahil edildi.
İLGİLİ HABERLER
Genel-İş İzmir 2 No’lu Şubesi Olağanüstü Genel Kurulu: Kırmızı liste kazandı
İzmir'de Genel-İş üyesi işçiler koronavirüse karşı önlem alınmazsa işi durduracak
İzmir'de Genel-İş üyesi işçiler koronavirüse karşı önlem alınmazsa işi durduracak
İzmir'de iş durduran Genel-İş üyesi işçilerin talepleri kabul edildi
Dilek OMAKLILAR
İzmir
696 sayılı kanun hükmünde kararnameyle kadro adı altında belediye şirketlerine geçirilen ancak kadrolu işçilerin haklarından faydalanamayan İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı şirketlerde çalışan işçiler, geçtiğimiz hafta imzalanan protokolle Genel-İş 2 No’lu Şubenin imzaladığı toplu sözleşmeden yararlanmaya başladı. İşçiler üyesi oldukları Genel-İş’le birlikte verdikleri mücadelenin karşılığını aldıklarını belirtirken, Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, “Biz ilk başta bu arkadaşlarımızın işyeri temsilci seçimlerini yaptıracağız, sonra işyeri komitelerini hayata geçireceğiz. 5 ay sonra da bir toplu sözleşmemiz var. İşyeri komiteleriyle hem sorunları çözeceğiz hem de TİS’e hazırlanacağız” dedi.
"VERGİNİN VERGİSİNİ ÖDEMEKTEN BIKTIK"
Şehrin ana arter ve ara sokaklarında yol süpürge işçisi olarak çalışan Nazlı Akyol, ekonominin bu kadar kötü olduğu zamanda ücretlerde yapılan iyileştirmenin önemli bir kazanım olduğunu belirterek şunları söyledi: “5 TL yemek parası veriyorlardı ama bir simit, bir çay, bir 10 TL ediyordu. Günlük harcamam zaten 30 TL’yi buluyordu. Yol paramız hiç yoktu. Maddi olarak çok yıprandık. Ülkede zaten durum belli. Makarnanın bile vergisini ödüyoruz. Verginin vergisini vermekten bıktık. Ben o maaşla iki çocuk okutuyorum, kira veriyorum, yalnızım. Cumhurbaşkanı sürekli bizden istiyor, hep alıyorlar, keşke biraz verseler. Çok çalışıyoruz fazla mesaiye kalıyoruz ama aldığın para belli. Bunun pazarı var, faturası var. Ayın sonuna aç giriyorduk. Gıda kartı çıkardılar geçen sene çok rahatladık. Şartlarımız şimdi daha iyi, Arif başkan bizim için çok diretti.”
"MÜCADELE İLE EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALDIK"
Akyol, “Kışın soğukta yazın aşırı sıcakta çalışırken gerçekten çok yorucu. İş riski de var, araç gürültüleri... Kadın olunca tacizi de oluyor. Şartlar zor ama hiçbir iş kolay değil zaten” dedi. Bu sözleşmenin kendilerini çok mutlu ettiğini söyleyen Akyol, “Mücadele ettik, emeğimizin karşılığını aldık” dedi.
Eski Altaş işçisi Murat Bilir ise “Belediyenin bünyesinde personelle aynı duruma geldiğimiz için mutluyuz. Biz taşerondayken işten çıkarılma korkusu vardı, asgari ücrete zam yapılmıştı ama bize olmamıştı. Şimdi şükür ki koşullarımız çok iyi” dedi.
"SENDİKALI OLMAK NEYMİŞ ŞİMDİ ANLADIK"
Güvenlik görevlisi Ersin Mengücek daha önce Türk-İş’e bağlı Güvenlik-İş Sendikasına üye olduğunu ama hiçbir zaman memnun olmadığını söylüyor. Mengücek şöyle devam etti: “En kötü sendika sendikasızlıktan iyidir demiştik ama bütün emekçi arkadaşlarımızla hiç memnun değildik. Şimdi ise çok sevindik. İşçinin, emekçinin yanında olan bir sendikanın olması, Genel-İş’in olması bizi çok sevindirdi. Sendikalı olmak neymiş şimdi anladık. Genel-İş’in ve gerçek bir sendikanın, gerçek bir sözleşmenin şartlarının ne olduğunu hep beraber göreceğiz.”
Ücretlerdeki iyileştirme konusunda da konuşan Mengücek “Yevmiyeler özellikle çok iyi oldu. Güvenlik arkadaşlarımız içinde çok yevmiye farkı vardı, metroda ve tramvayda çalışan arkadaşlar için de çok iyi oldu. Eşit işe eşit ücret olması çok önemli. Bizim de yanları hakları almamız çok iyi oldu, yani eşitlendik” diye konuştu.
"KAZANIMLARIMIZLA DEĞERLİ OLDUĞUMUZU HİSSETTİK"
İlaçlamada çalışan Erkan Hocaoğlu ise “Geç kalınmış bir mutluluk olarak nitelendiriyorum. Kazanımlarımıza baktığımızda gerçekten değerli olduğumuzu hissettik. 2021 ocak ayındaki sözleşmeyi de dört gözle bekliyoruz” dedi. “Bizim yevmiyeler yüksekti ama yan gelirlerimiz yoktu. Geçişten önce, 10 yevmiye ikramiyemiz vardı şimdi 112. Okul yardımı daha fazla, çocuklarımız için kendi eğitimimize harcadığımız gelirlerimiz olsun bunlar daha yüksek” diyen Hocaoğlu şöyle devam etti: “Sendikalı olmak çok büyük bir ayrıcalık. Şubeyi ve Başkanımız Arif Yıldız’ı da gönülden tebrik ediyorum bizim için çok uğraştı, bizi yarı yolda bırakmadı. Önümüzdeki toplu iş sözleşmesine bakacağız, umarım orada da daha güzel kazanımlar elde edeceğiz.”
"BUNDAN SONRAKİ HEDEFİMİZ ÇALIŞMA KOŞULLARIMIZIN DÜZELMESİ"
Metroda güvenlik çalışanı olan Sevgi Bilir ise yararlanacakları ilk TİS olmasından çok mutlu olduğunu ifade etti. 2 yıl boyunca çok sıkıntılar çektiklerini dile getiren Bilir, “Bu yasa çıktığında hep birlikte sevindik ama bunun böyle yansıyacağını hiç tahmin etmedik. Hiç zam almadan yüzde 4+4’e mahkum bırakıldık ki zamlar enflasyonun altında kaldı. Taşerondan belediye şirketine geçmemizin tek avantajı sudan bahanelerle işten çıkarmaların olmamasıydı. Ama bu iki buçuk yılda artık lanet olsun dedik, ücretler çok kötüydü. Günlük 7 TL olan yemek paramız 3 TL’ye düştü. Ama, 5-6 ay sonra yine DİSK’in çabalarıyla bize gıda yardımı çıkardılar, onunla düzeltmeye çalıştılar” diye konuştu. Yeni sendikalı olan Bilir, “Sendikalı olmak güven veriyor.” dedi.
Çalışma koşullarına da değinen Bilir, “Ülkede güvenlik görevlisinin ne olduğunu bilmeyen çok kişi var. ‘Kapımı aç kapımı kapat’ diyenler var. Bunun dışında tramvaylarda bazı sıkıntılarımız var. Özellikle tuvalet sorunumuz var. Biz ara ara tramvay ve metro bir göründüğü için eksik personel olunca yer değiştiririz, sürekli tramvayda çalışmasam da biliyorum. En büyük sorunumuz kışın soğukta titremek. Açık istasyonda ne giyersen giy olmuyor, yazın da aşırı sıcak. Ayrıca elektriğe maruz kalıyoruz, elektrikten uzaklaşmak istedik. Kauçuk malzeme ya da küçük tahta bile istedik ama olmadı. Pandemiden dolayı camiler dahi her yer kapandı ama biz çok zorluk çektik. 2-3 durak aralıklarla seyyar tuvaletlerden bile yapılsa çok kolay olur. Arkadaşlarımızın zaten çoğu kadın. Bunun özel günleri var. 2-3 saatte 15-20 dakika molan varsa eğer ki metroda, hadi tuvalette oturma fırsatın olur. Tramvaydaki arkadaşlarımız öyle değil, önce tramvayın gelmesini bekleyecek, 2-3 durak gidecek, geri dön, çay mı içsin başka bir şey mi yapsın, zaten mola bitti. Bundan sonraki hedefimiz çalışma şartlarımızın düzelmesi” diyerek tramvaydaki sorunları dile getirdi.
"1 TEMMUZ’DAN İTİBAREN TÜM HAKLARDAN FAYDALANDILAR"
Taşeron işçilerin kadro vaadiyle kandırıldığını ifade eden Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız şunları söyledi: “KHK ile kandırılan, yüzde 4 zamma 10 günlük ikramiyeye mahkum edilen bir işçi sınıfı vardı. Biz bunlarla ilgili geçmiş dönemde Altaş ve Denizay’dan geçen 800’e yakın arkadaşımıza kısmen de olsa gıda yardımı adı altında ücretlerinde iyileştirme yaparak sorunlarını çözmeye çalıştık ve 425 TL’lik gıda kartıyla giderdik. İZENERJİ’de çalışan arkadaşlarımız da vardı. Güvenlikteki arkadaşlarımızın son çıkan yasayla birlikte iş kolları da değişince -1 Temmuz itibariyle genel hizmetler iş kolunda çıktı- o arkadaşlarımızı da üye yaptık. KHK da 1 Temmuz’da bittiği için, daha önce 800 tane arkadaşımızla ilgili 375. maddeyi koymuştuk toplu sözleşmeye, yani KHK bittiğinde toplu sözleşmenin bütün haklarından yararlanma diye bir ibare, koymuştuk. Bu arkadaşlar da bizim üyemiz olunca, güvenlikler de buradaki bütün haklardan yararlanması gerekiyor diye görüşmeler yaptık. 1 Temmuz itibariyle bütün haklardan yaralandılar. Bütün arkadaşlar yaklaşık, ikramiyeyle birlikte aylık ortalama yüzde 48 zam almış oldular. Umarım Türkiye’de KHK ile geçiş yapan tüm işçiler, işyerlerindeki toplu sözleşmelerinden yaralanır. Çünkü ciddi sıkıntılar var. Birçok belediye imkanlar dahilinde bunu vermeyeceklerini söylüyorlar, bu anlamda ciddi sıkıntılar var.”
"İŞYERİ KOMİTELERİYLE TİS’E HAZIRLANACAĞIZ"
Bundan sonraki süreci de değerlendiren Yıldız şöyle devam etti: “Yılların getirmiş olduğu sıkıntılar var. Özellikle barınma, tuvalet sıkıntısı. Arkadaşlarımız bu sorunlarını bizlere de ilettiler. Biz ilk başta bu arkadaşlarımızın işyeri temsilci seçimlerini yaptıracağız, sonra işyeri komitelerini hayata geçireceğiz. 5 ay sonra da bir toplu sözleşmemiz var. Hem onun hazırlığını hem de işyerindeki sorunları minimum seviyeye indirmeye çalışacağız. Sonuçta burası yeni bir birim. 3 bine yakın çalışan var, yaklaşık 700 noktada çalışan güvenlikçi arkadaşlarımız. Birden bire ulaşma şansımız zor ama biz elimizden geldiği kadar işyerleri temsilcileri üzerinden, işyeri komiteleri üzerinden sorunların çözümü için uğraşacağız.”
İŞÇİLER KENTTE HAYATI DURDURMUŞTU
Genel-İş İzmir 2 No’lu Şubenin örgütlü olduğu İZENERJİ’de, Aziz Kocaoğlu’nun başkanlığı döneminde belediye yönetiminin itirazıyla KHK ile taşerondan şirkete geçirilen işçiler sözleşme dışı bırakılmıştı. Belediye yönetimi sorunun düzeleceği yönünde söz vermesine rağmen adım atmayınca Genel-İş üyesi işçiler 11 Ocak 2019’da tüm kentte iş bırakarak hayatı durdurmuştu. Belediye binası önünde açıklama yapmak isteyen sendikacılar ve işçiler polis müdahalesiyle karşılaşmış, gözaltına alınmıştı.
Evrensel'i Takip Et