Evrensel için yeni bir dönem
Reklamları Kapat
27 Temmuz 2020 19:23
/
Güncelleme: 28 Temmuz 2020 13:52

Sendika yetki tespiti başvurusunda bulundu, 10 işçi işten atıldı

Gebze’de bulunan Özer Elektrik’te 10 işçi işten atma yasağına rağmen işten atıldı. İşçilerin sendikanın yetki başvurusunun hemen ardından atılması dikkat çekti.

Gebze’de kurulu Özer Elektrik’te Birleşik Metal-İş üyesi 10 işçi tazminatsız işten atıldı. İşten atılan işçiler jandarma zoruyla fabrikadan atıldı.

İşçilerin Birleşik Metal-İş’in Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yetki başvurusunda bulunduğu gün işten atılması dikkat çekti. Bakanlığa yapılan yetki başvurusunu duyan Özer Elektrik yetkililerinin işçileri sorguya çekerek sendikadan istifaya zorladığı öğrenildi. İşyerinde kalan diğer işçilere de baskı uygulandığı belirtildi. Jandarma ekipleri Birleşik Metal-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Hami Baltacı ve Şube Başkanı Necmettin Aydın'ı da gözaltına aldı.

“ANAYASANIN AYAKLAR ALTINA ALINDIĞININ GÖSTERGESİ”

Fabrikadan dışarı çıkarılan işçiler sendika hakları için direnişe başlarken; Birleşik Metal-İş, “Gebze Özer Elektrik işyerinde Çoğunluk tespiti için Bakanlığa başvuru yaptığımız gün, işten çıkarma yasağına rağmen 10 üyemizin işten çıkartılması Anayasa ve yasaların resmen ayaklar altına alındığının açık bir göstergesidir. Gözaltındaki arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalı” dedi.

ÜCRET DÜŞÜK KOŞULLAR AĞIR

Konuyla ilgili Evrensel'e konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın, uzun süredir fabrikada örgütlenme çalışması yürüttüklerini söyledi. İşçilerin ücret dışında hiçbir sosyal haklarının ve ödemelerinin olmadığını, ücretlerin de düşük olduğunu ifade eden Aydın, “Fazla mesaiye kaldıklarında paralar elden veriliyor, çalışma koşulları sıkıntılı. İşçilere hakaret ediliyor. İşçiler sürekli baskılandırılarak çalıştırıyorlar. Bu nedenle işçi arkadaşlar da sendikamıza başvurdu. Biz de arkadaşlarımızla yaptığımız uzun toplantılar sonrasında üyeliği başlattık ve çoğunluğu sağladık. Bakanlığa yetki başvurusunda bulunduk. İşveren duyar duymaz tehditlere başladı, önceki gün de 10 arkadaşımızı çıkardı. Biz de tepkimizi gösterdik. Ama jandarmanın müdahalesine maruz kaldık” diye konuştu.

PATRONA İŞTEN ATMA SERBEST Mİ?

Hükümetin pandemi nedeniyle işten atmaları yasakladığını iddia ettiği bir dönemde yaşanan işten atmalara tepki gösteren Aydın, şunları söyledi: “Bize işten atma için hiçbir gerekçe gösteremiyorlar. Çünkü 15 yıldır, 10 yıldır çalışan var. En yeni işçiler 7 yıldır çalışıyor. Şimdiye kadar hiçbir ihtarda bulunulmamış. Yasakların olduğu bu pandemi döneminde, işten atmanın serbest olduğu kötü niyet ve işverene hakaret gibi yersiz suçlamalara sığınıyorlar. Bu suçlamalarda bulunarak işten atma kabul edilemez. Patron ne gerekçe sunarsa sunsun işten atmaların sendikalaşmayı engelleme amaçlı yapıldığı gerçeğini kapatamaz. Bu dönemde işten atabilmek için kılıf olarak bunu kullanıyorlar. Yaşananlar bir kez daha devletin, hükümetin çıkardığı kanuna patronların uymadığını gösteriyor.”

SONUÇ ALANA KADAR SÜRECEK

Fabrika önünde direnişe başladıklarını ve atılan işçiler geri alınana kadar devam edeceklerini dile getiren Aydın, “İçerideki arkadaşlarımızın da morali iyi. İçerideki arkadaşlarımızın da desteği devam ediyor. Örgütlü olduğumuz diğer işyerlerinden işçi arkadaşlarımız da sürekli arıyor. Fabrika önünde açıklamalar yapacağız ve dayanışmayı daha da büyüteceğiz. Sonuç alana kadar mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et